Віктор Горобець: Про відволікаючі політичні серіали

У суботу телефонувала мати з питанням скільки років комуністу на прізвище Голуб? Я перетворився на соляний стовп.
– Оце учора політику дивилася, а у нього – ну така молода шкіра, аж рожева. Наче дупа у немовля… Тільки зуби жовті видають.
Я потроху скаженію, але тримаюся.
– Він так хвилювався… Це одразу видно. Решта – впевнені, вже звикли, а цього, мабуть, мало ще запрошують, то він – хвилюється…
Ось невмируща розвага для людей. Дачний сезон закінчено, почався улюблений серіал.

Такий саме серіал, тільки – безкінечний, триває у вищих колах. Кожний сегмент українського істеблішменту грає свою роль, чим і заробляє. Традиційно, заробляють і землею. Землю у нас люблять!

Наприклад, пані Тимошенко у свій час, з метою задобрити електорат у передвиборчий 2009 рік виділили на заходи з безкоштовної приватизації землі десять мільярдів гривень з резервного фонду. І це у розпал кризи. Затія йшла повільно, бо дурна була відпочатку і звісно – луснула, як будь-яка афера. Причому найбільше постраждали безпосередні виконавці робіт: витративши власні обігові кошти, вони нічого не заробили, хоча багато з людей кінцевий результат їхньої праці отримали. Чому не заробили? А гроші розікрали. Адже треба з чимось йти на вибори? Ну ось! За це ще пані Тимошенко не сиділа. І, схоже, не сидітиме. Чому? Бо наступники пішли торованим шляхом.

Нинішні керманичі від ПР теж зметикували, що земля – це золото. Але працювати на ній – багато не заробиш. Але землю вони люблять! Тобто гроші від неї. Тому ініціювали так звану «інвентаризацію земель запасу». Наразі дуже важливо знати: скільки в Україні землі і якої саме? Раптом зайве розорали чи навпаки – влаштували сміттєзвалище несанкціоноване… З цією метою, до слова, свого часу було запущено українській супутник дистанційного зондування землі Січ-2, але він чарівним чином дуже швидко вийшов з ладу. Мабуть, зайвого побачив… Владні профессіонали на роботи з інвентаризації земель грошей не пожаліли. Принаймні, на папері. Але жоден з безпосередніх виконавців їх так до сих пір і не побачив. Більше того! Державне казначейство взагалі не пропускає жодних платежів сільских рад з травня місяця, а це – багато про що свідчить. Я так підозрюю, цих грошей теж давно немає. Їх просто треба списати. Навіть у такий спосіб. Хоч під що… Люблять у нас землю! І не просто аби як, а натхненно. Як серійні маніяки свою справу.

А що ж народ? А народу, коли закінчаться польові роботи на ланах, закрутять новий серіал. Де рожеві пики розхвильованих комуністів так нагадуватимуть дупи немовлят. Втикаймося!