#Євромайдан підтримали в Гусь-Хрустальному (Росія)

На світанку, спозаранку, сьогодни я у рідному місті Гусь-Хрустальний провів одиночний пікет. З плакатом, на якому, крім прапорів Украині та Євросоюзу, були написи: “Україна – це Європа” та “Мирные демонстрации нельзя разгонять силой!” (українською: “Мирні демонстрації не можна розганяти силою!”), я вийшов на площу біля пам’ятника Першим комсомольцям. Спочатку думав встати в ста метрав від нього – у пам’ятника Владіміру Леніну, але потім, згадав, шо, як ще навесні мені пояснували представники КПРФ, коли я их запитав, чому вони проводять свій мітинг не в звичному місці у Леніна, а в сквері,  “рішенням міської антитерористичної комісії це місце визнано небезпечним для проведення масових заходів”. Необхідно пояснити, що пікет біля пам’ятника Леніну це не стьоб. Я вважаю, що ідеї Євросоюзу, насправді, не так далекі від того що хотів Владімір Ільич. Він хотів коммунизму, вільних відкритих кордонів, рівних можливостей, і соціального забезпечення громадян своїми державами. На мій погляд до цього до цього зараз ближче Швеція член Євросоюзу, ніж звалювати в брежнєвський варіант тоталітаризму Росія. Знаю, що не всі зі мною погодяться, але я висловив свою точку зору.

Отже, в 8-50 за гусевським часом (у 6:50 по Києву), я встав недалеко від пам’ятника комсомольцям і розгорнув плакат.

Повз проходили люди, пальці швидко замерзли. Але не було жодного представника ЗМІ. Принаймні жодного представника ЗМІ, який би побажав про це заявити. У ніч з четверга на п’ятницю (коли я і вирішив проводити акцію), розіслав прес-релізи всім міським засобам масової інформації. З ранку мені подзвонили представники “Радіо 7 на семи холмах” і запитали, що це взагалі. Виявилося, що так як я їм посилав лист з гуглівською платформи Gmail, а, коли відправляєш листом з неї на платформу mail.ru з недавнього часу, листи чомусь можуть приходити некоректно, як я зрозумів, їм прийшли каракулі з моїм номером телефону. Але після того як я їм розповів що до чого, вони сказали: “зрозуміло”, схоже, втративши до акції всякий інтерес.

Цікавіше повелися представники сайту “Gus-info”, що відправили мені серію листів. Перше було таке:
Детальніше, якщо не лінь, почитайте за посиланням.
Я простояв до 9-40, весь цей час люди проходили мимо. Майже всі дивилися в мою сторону, явно читали, деякі проходили повз два рази. Але ніхто не зупинявся і не уточнював що до чого

Вітер, який нагадував скоріше не грудень, а лютий, заважав тримати нормально плакат. Він норовив згорнутися в трубку. До речі, вчора в світі пройшла акція “день студентської солідарності”, організована Світовим Конгресом українських молодіжних об’єднань (СКУМО). Одним з гасел акції якраз став: “Україна – це Європа”, і так як, гасло у мене було схоже, а сам я студент і учасник (правда не делегат) першого СКУМО, можна сказати, що мій пікет пройшов у рамках цієї акції . Але там ще пропонували заклеювати скотчем рот. Я на це не пішов. Та й про акцію дізнався вже після того як розіслати прес-релізі, що сповіщають про мій одиночний пікет.
Приблизно пів на десяту підійшов керівник Володимирського регіонального відділення офіційно не зареєстрованої Національно-Демократичної партії Деніс Польской. Він і є автор фотографій. Після фотосесії, я вирішив згортатися. Чекати було вже особливо нічого. А замерз я пристойно.
Акція все ж була , до речі , висвітлена в ЗМІ , причому не міських , а загальноросійських . Правді автор на пікеті не була, писала матеріал на основі моєї відісланої їй замітки і нашої телефонної розмови . Вийшло, що одиночний пікет я проводив від безвиході. Насправді, дана форма була мною обрана , так як вона не вимагає узгодження. Зібрати б я міг , мабуть , максимум , 5 чоловік. А для того щоб провести в Росії законну акцію , потрібно подавати повідомлення в адміністрацію , спілкуватися з поліцією. Той же пікет, якщо в ньому бере участь більше 1 людини, вимагає узгодження мінімум за 3 дні . За неузгоджений пікет організаторам загрожує штраф, здається, до 300 тисяч рублів, грошей таких у мене немає. Та й сама ідея проводити акцію до мене прийшла остаточно в ніч з четверга на п’ятницю. Втім, дуже дякую автору. Не думав, що моя акція доб’ється всеросійської популярності.
Висловлюю захоплення тими, хто в таку погоду днями стоїть на вулиці. Особливо хотілося б звернутися до ведучей Львівського Євромайдана Софії. Софійка, не загуби голос! Удачи в боротьбі, українці. Діаспора з вами.

6 Comments

  1. Tи не один – нас мільйони. За Україну нас серце то болить то співає – одне на всіх.
    Низький тобі уклін за мужність.

Comments are closed.