Міжнародна Амністія: Влада України має терміново розслідувати нові напади на журналістів та активістів

завантаженняДва нових напади на журналіста і мирного активіста сприятимуть створенню клімату страху,  заявила Amnesty International. Організація закликає владу України якнайшвидше знайти та притягнути винних до відповідальності.

На журналістку Тетяну Чорновол та активіста Дмитра Пилипця жорсткого напали невідомі чоловіки минулої ночі, продовжуючи низку атак на критиків влади в Україні.

Ці останні жорстокі атаки призведуть до обмеження права на свободу вираження в Україні. Тетяна Чорновол та Дмитро Пилипець лише мирно висловлювали свої погляди, і отримали за це таке «покарання»”, сказала Тетяна Мазур, директор Amnesty International в Україні.

Протягом останнього місяця численні обіцянки влади розслідувати порушення прав людини привели ні до чого, або ще гірше – до залякування потерпілих. Настав час владі притягнути до відповідальності тих, хто винен в нападах на журналістів і мирних протестувальників – адже напади продовжуватимуться поки існує безкарність“, – сказала Тетяна Мазур , директор Amnesty International в Україні.

Як повідомляється, журналістка, яка спеціалізується на незалежних розлідуваннях, Тетяна Чорновол їхала додому з Києва близько 1 ранку 25 грудня, коли позашляховик протаранив її автомобіль. Вона зупинилася і спробував бігти, але, як вона заявила журналістам, принаймні дві людини вискочили з автомобілю, наздогнали і побили її до втрати свідомості. Їй необхідно провести операцію на обличчі. Пані Чорновол працює журналісткою відомого українського видання і нещодавно опублікував блог, в якому люто розкритикувала кількох високопоставлених державних діячів. Вона також взяла на себе провідну роль в організації антиурядових мітингів у Києві після того, як уряд вирішив призупинити підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

Раніше в той же вечір було скоєно напад на Дмитра Пилипця, організатора Євромайдану у Харкові. Два зловмисники напали на нього, розпилили сльозогінний газ йому в обличчя, били його по тілу та обличчю, а потім нанесли декілька ударів ножем. Вони наказували йому зупинити організацію антиурядових протестів.

 Влада пообіцяла розслідувати обидва напади, проте останні розслідування повідомлень про порушення прав людини зайшли в глухий кут. Кілька протестувальників повідомили Amnesty International, що слідчі, які розслідують надмірну силу застосовану міліцією під час акцій 30 листопада та 1 грудня, погрожували і залякували їх.

 Минулого тижня в 27-ми річний журналіст «Дорожнього контролю», організації, що моніторить діяльність ДАІ,  вистрілили гумовою кулею, яка зупинилися за декілька сантиметрів від його серця. Його автомобіль був спалений. Жодна людина поки що не була притягнута до відповідальності за це. Працівник «Дорожнього контролю» нещодавно допомагали учасникам Євромайдану, запобігаючи блокування міліцією транспортних засобів, що перевозять продукти харчування та  дрова учасникам протесту.

Для отримання додаткової інформації, будь ласка, звертайтеся до Богдана Овчарука, Спеціаліста з роботи зі ЗМІ та комунікацій Amnesty International в Україні за телефонами +38 (044) 272 28 42, +38 (067) 551 69 44 або за e-mail: b.ovcharuk@amnesty.org.ua.