Соціальні особливості євромайданівців та антимайданівців

Стаття є логічним продовженням статті “Підтримка євромайдана та антимайдану”.

Дані базуються на найбільших наявних у вКонтакті групах прихильників Євромайдану та Антимайдану. Варто зазначити, що прямо у описі групи Антимайдан сказано: “Не віддамо Україну на розтерзання. Група не виступає за відбілювання влади та Партії Регіонів”, тобто групу не можна однозначно розцінювати як прихильників поточної влади. Груп, які б підтримували дії поточної влади у вКонтакті не знайшлося.

Варто також повторитись, що кількісно прихильників Євромайдану та прихильників Антимайдану співставити не можливо, якщо прихильниками Євромайдану себе відмітили сотні тисяч користувачів ВК, то з Антимайданом себе асоціюють лише дві-три тисячі українців. Слід також розуміти, що тут порівнюються соціальні характеристики не стільки прихильників та противників ЄС, скільки соціальні характеристики активних членів цих спільнот, власне пасивністю більшості противників ЄС в Україні викликана така велика перевага прихильників ЄС у даному випадку.

Стать

Євромайдан Антимайдан УКРАЇНА
Чоловіки 47.9% 57.2% 51.7%
Жінки 52.1% 42.8% 48.3%

Як бачимо серед прихильників Антимайдану з відривом переважають чоловіки, тоді як серед євромайданівців незначно переважають жінки. Як бачимо, всупереч стереотипу що чоловіки більше схильні цікавитись політичними питаннями, жінки активно підтримують Євромайдан.

Шкідливі звички

Тут для порівняння використовується відношення кількості людей в групі, що відносяться до куріння/алкоголю негативно та дуже негативно, до кількості людей, що відносяться до куріння/алкоголю позитивно.

Детальніше з ставленням українців до куріння ви можете ознайомитись у статті: Карта куріння в Україні.

Євромайдан Антимайдан УКРАЇНА
Алкоголь(негативно/позитивно) 13.4 раз 9.6 раз 7.5 раз
Куріння(негативно/позитивно) 20.8 раз 11.4 раз 7.5 раз

Як бачимо, люди з активною позицією у житті загалом менше схильні страждати шкідливими звичками, ніж суспільство в цілому. Особливо негативне відношення до куріння, якщо в середньому по користувачах вКонтакті людей, що негативно та дуже негативно дивляться на цю шкідливу звичку, більше у 7.5 разів ніж тих хто дивиться на куріння позитивно, то серед прихильників Антимайдану противників куріння більше у 9.6 разів ніж прихильників, а посеред євромайданівців противників куріння аж в 20 разів більше.

Незначною мірою на таку різницю вплинули фактори: куріння менш популярне на заході України ніж на сході, як це видно з карти куріння в Україні; куріння менш популярне у сучасної молоді, яка більш схильна підтримувати Євромайдан, ніж Антимайдан. Проте ці два фактори явно не є головними.

Мова

Євромайдан Антимайдан УКРАЇНА
Українська 62.9% 24.4% 17.8%
Російська 31.7% 31.1% 17.5%
Англійська 23.4% 15.2% 6.6%

Доволі очевидні дані. Як активні люди, як євромайданівці так і антимайданівці схильні значно частіше зазначати мову у своєму профілі, ніж це роблять звичайні українці.

Володіння українською у своєму профілі поставило майже 63% євромайданівців і лише 24.4% антимайданівців. Для російської спостерігаються майже ідентичні числа – 31%.

Ви можете подивитись хороший матеріал на мовну тему: українська VS російська вКонтакті на карті України.

Вік

Нижче приводиться графік вікової структури прихильників Євромайдану та Антимайдану. Горизонталь – це вік, вертикаль – частка людей цього віку в групі(у відсотках).

Як бачимо прихильники Антимайдану мають доволі рівномірну підртимку серед людей різних вікових груп, тоді як прихильників Євромайдану особливо багато серед молодих людей.

В одночас це не слід розуміти однозначно, як “молоді за Євромайдан, старше покоління проти”! Навіть якщо взяти жителів столиці Криму, Сімферополя, старше 40 років, то таких у групі Євромайдану все-одно у 5 разів більше, ніж у групі Антимайдану. Себто, серед людей старшого покоління теж багато людей, що підтримують Євромайдан.

 

Далі у якості вибірки ми будемо використовувати не усіх членів груп, а лише членів груп однакової вікової групи “20-21 рік”, оскільки групи ВК Євромайдану та Антимайдану мають доволі різні вікові структури і порівняння усіх членів групи до усіх членів групи по пунктах нижче спотворило б результат.

Головне у житті

Євромайдан Антимайдан УКРАЇНА Коментар
Сім’я і діти 49.6% 45.1% 56.0% Люди з активною громадською позицією менше переймаються сім’єю та дітьми, особливо низьким цей показник є у антимайданівців.
Саморозвиток 30.7% 28.1% 20.6% Найбільше саморозвиток цікавить прихильників Євромайдану, менше ним переймаються Антимайданівці. І ті, і інші суттєво попереду від більш пасивних людей.
Розваги та відпочинок 5.2% 4.6% 8.3% Для активних людей розваги та відпочинок менш важливі, особливо мало відпочивають та розважаються антимайданівці.
Кар’єра та гроші 4.1% 8.5% 5.6% Хто б міг подумати, антимайданівці мають підвищену цікавість до грошей!:) Для євромайданівців гроші та кар’єра менш важливі, ніж навіть для середньостатистичного українця.
Вдосконалення світу 5.4% 5.9% 3.7% Найбільше вдосконаленням світу переймаються антимайданівці, євромайданівці трохи менше, але все-одно вище середньстатистичного у ВК.
Краса та мистецтво 2.9% 4.6% 3.3% Краса важлива для антимайданівців, прихильники Євромайдану переймаються нею слабо.
Слава і вплив 1.3% 3.3% 1.6% Слава та вплив підвищено цікавить антимайданівців, євромайданівці демонструють протилежну тенденцію.
Наука та дослідження 1.0% 0.0% 0.9% Наука та дослідження взагалі не цікавлять антимайданівців.

Високі показники саморозвитку у євромайданівців демонструють, що серед них більша частка студентів, тоді як серед прихильників антимайдану більше тих хто в ВУЗи не йшов, а уже працює, і як наслідок вище цінить гроші, кар’єру і т.п.

Головне у людях

Євромайдан Антимайдан УКРАЇНА Коментар
Доброта і чесність 57.7% 50.3% 57.6% Антимайданівці низько цінують чесність та доброту.
Гумор та життєлюбство 21.6% 20.6% 19.0% І євромайданівці, і антимайданівці, трохи більше цінують гумор.
Сміливість і завзятість 7.9% 14.8% 10.9% Антимайданівцям подобаються сміливі та завзяті, євромайданівців цим не вразиш.
Розум і кеативність 8.6% 11.0% 7.4% Обидві групи демонструють підвищений інтерес до розуму та креативності, проте особливо це важливо для антимайданівців.
Краса й здоров’я 3.5% 1.9% 3.6% Обидві групи схильні вище цінувати здорових та красивих.
Влада і багатство 0.7% 1.3% 1.5% Влада та багатство інших активних громадян вражають менше ніж звичайних, особливо низький ефект ці якості демонструють на євромайданівців.

Сімейний стан

Євромайдан Антимайдан УКРАЇНА Коментар
Одружений 11.2% 20.4% 15.4% Антимайданівці заводять сім’ю куди раніше за євромайданівців, ба навіть середньостатистичних українців.
Заручений 4.2% 4.8% 4.0% Серед прихильників Антимайдану підвищений відсоток заручених.
Зустрічається 18.4% 12.0% 14.4% Прихильники Євромайдану демонструють тенденцію одружуватися пізніше, у більш зрілому віці, тому частка людей що перебувають у неофіційних відносинах серед них більша.
Закоханий 23.3% 20.4% 16.4% Найбільше законих серед прихильників Євромайдану.
В активному пошуку 9.9% 10.8% 22.2% Серед представників обох груп мало людей, що шукають пару і не можуть знайти.
Неодружений 32.0% 30.5% 25.3% Найбільше неодружених серед прихильників ЄС – це частина їхньої тенденції заводити серйозні стосунки пізніше.
Все складно 0.9% 1.2% 2.3% Найменше складнощів у особистому житті демонструють євромайданівці, майже не відстають від них прихильники Антимайдану.

Дана таблиця показує доволі важливу тенденцію: серед людей що вступили у групу Антимайдану значно підвищена частка одружених та заручених(це для однакової вікової групи 20-21 рік!), що відповідно компенсується пониженою часткою закоханих, неодружених та тих хто перебуває у ще неофіційних стосунках. Така ситуація очевидно пояснюється тим, що одружені люди(які засто вже й мають дітей) мають значно більше чого втрачати і більше переживають за стабільну ситуацію в державі і відповідно навіть невелика можливість нестабільністі, у даному випадку пов’язана з Майданом, ними сприймається негативно. Загалом не можна говорити що ці люди є великими прихильниками влади, інтеграції з Росією чи противниками ЄС.

Ймовірно таким фактором любові до стабільності частково пояснюється і більш негативне сприйняття Майдану старшими поколіннями, ніж молодю.

Джерело