Заява Об’єднання українців у Польщі

    Заява
Об’єднання  українців  у  Польщі
з  приводу  брутального  розгону  протестів  на  Майдані  Незалежності  в  Києві

Від імені української громади у Польщі прагнемо висловити глибоке обурення брутальною атакою спецрозділів української міліції на містечко молоді, яка протестувала проти непідписання президентом Віктором Януковичем угоди про асоціацію України з ЄС.

Ми засуджуємо застосування сили проти мирної демонстрації не тільки громадян України, але також і інших держав, в тому числі Польщі. Висловлюємо свою солідарність з побитими і ранними, а також з затриманими, яким погрожує розкриття судової справи; декларуємо також надання їм всякого роду допомоги і підтримки.
Напад на молодіжне містечко був нічим не спровокований. Маніфестанти поводили себе спокійно і гідно. Вийшли на Майдан Незалежності, щоб висловити своє переконання про те, що місце України в Європі. Українська влада повинна була прислухатися до їхнього голосу і підписати угоду про асоціацію. Лідери ЄС були готові підписати угоду попри те, що не були виконані останні умови, які поставлено перед українською владою. Тому не існувало жодних перешкод для підписання Україною угоди під час саміту Східного партнерства у Вільнюсі.
Українське суспільство має повне право вважати, що президент і уряд України поставили власний політичний інтерес понад інтересом держави і народу. Що вони запропастили великий шанс на включення України до європейської родини народів, у якій її природне місце. Шанс, який з’являється раз на кілька десятків років.
Закликаємо президента і уряд України утриматися від ескалації напружених настроїв в країні і від спокуси дальшого застосування сили. Зокрема в світлі оголошуваних на неділю протестів проти пацифікації містечка на Майдані Незалежності.
Владу демократичних держав по всьому світу закликаємо виразити свою позицію і попередити президента і уряд України проти застосування сили проти мирних маніфестацій.
Україна досі справедливо могла хвалитися застосуванням мирних методів вирішення політичних і громадських проблем. І так все має залишитися. На майданах і вулицях українських міст ніхто не має права пролити ні одної краплі крові!
Варшава, 2013-11-30

ac