Херсонська міліція намагається повісити вбивство на учасників #Євромайдану

З ночі 28-го січня в тихому провінційному Херсоні розігрується якась чудернацька детективна історія.

Для широкого загалу вона почалася повідомленням на сайті МВС:

Учасники “євромайдану” в Херсоні поранили трьох міліціонерів. Стан двох з них є тяжким, одному з оперативників видалено селезінку. Третій правоохоронець отримав ножові поранення в коліно та плече. Міліція затримала осіб, які скоїли злочин. Усі затримані є активними та радикально налаштованими учасниками акцій протесту – так званого «євромайдану» в Херсоні. Їхні дії кваліфіковані як замах на вчинення умисного вбивства.

Додаємо скрін першої версії, бо її вже доповнили фото, можуть й текст поредагувати:

херсоні

Найцікавіше, що мешканка Херсону дізналася про це повідомлення не з херсонських сайтів, а з російських, які просто миттєво і масово перепостили новину від МВС.

Далі події рогорталися як в поганому спектаклі.

Вдень очільник Херсонського облУМВС провів брифінг, на якому нічого змістовного так і не прозвучало, а ще за пару годин з’явилося повідомлення, що поранений міліціонер помер. Текст повідомлення про смерть працівника МВС симптоматичний: в 11 рядках прес-служба головного репресивного органу країни примудрилися знову згадати Євромайдан, назвала студентів злочинцями без рішення суду, та перелічила передбачені КК покарання. Про обставини події – ані слова. Мотиви злочину теж поки що начебто невідомі.

В той самий час на сайт Майдан було надіслано коментар до новини:

Олег
yuo@ukr.net
31.202.5.155
Надіслано 2014/01/28 о 13:11

Киев — выстрелом в голову убит работник милиции, который возвращался домой! Херсон — 3- работникам милиции нанесены ножевые ранения! У них тоже есть свои дети и у них также есть родители, которые за них переживают! Начните наводить у себя порядок — мирные демонстранты- ЛИЦЕМЕРЫ! Тогда и порядок будет в стране!

Швидкість, з якою “пересічний коментатор” з Харкова дізнався та протрактував неоднозначну подію у Херсоні,  вражає, чи не так?

Чи справді було поранено трьох працівників МВС, де саме і за яких обставин вони отримали поранення, якщо факт справді мав місце – ще належить з’ясувати.

Тим часом херсонський сайт громадської журналістики МОСТ дає свою версію подій:

…«Они (двое студентов ХНТУ, – Ред.) возвращались в общежитие, когда их окликнула компания, попросив закурить, после отказа с криком «это они» на ребят напали и начали избивать ногами», – рассказал собеседник…

Дальше, по версии милиции, кто-то из парней выхватил нож и дал отпор нападавшим. Сам нож не нашли до сих пор. На вопрос журналиста о том, каким ножом было совершено преступление, Вячеслав Писаренко не ответил.

«Один из нападавших выхватил пистолет.Студенты, начав убегать, услышали выстрелы и увидели, что нападавшие сели в машину и скрылись», – рассказал собеседник. После этого молодые люди вызвали милицию и своих друзей.

«В этот момент в общежитие ворвались люди и всех нас «скрутили». Из общежития нас не выводили, а выносили. При том, что к драке были причастны всего двое из нас», – рассказывает участник событий. Доставленных в Днепровское РОВД сильно избивали, требуя признаться во всем.

Виходячи з версій обох сторін, можна припустити, що ми або маємо справу з інсценуванням або  спробою повісити на студентів відповідальність за дії інших осіб.

Херсонські правозахисники також повідомляють про складність доступу адвокатів до затриманих та ознаки застосування тортур до них.

Сайт Майдан має сподівання, що наша публікація, поідомлення на МОСТі, сайті МВС та інших ресурсах стануть підставою для депутатських запитів та журналістських розслідувань.
Ми просто мусимо врятувати двох звичайних студентів від звинувачень у жахливих злочинах, які їм інкримінують.

Сегодня состоится суд по делу нападения на милиционеров

Нападение на херсонских милиционеров: много вопросов и минимум ответов

Про те, що прес-службі головного репресивного органу України геть відмовив здоровий глузд, свідчить ця новина на офіційному сайті:
херсон

Майдан-Інформ припускає, що тяжкі наслідки у свідомості прес-служби МВС наступили в результаті бану оної на гуглі та у вікіпедії.

About Людмила Ямщикова 733 Articles
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.

4 Comments

  1. З різних боків барикад, на лінії вогню цвіт українського генофонду ― сильні, сміливі й красиві молоді чоловіки, які могли б мати здорових синів, онуків та правнуків. Вони палять і вже вбивають один одного через вакханалії влади та підлість опозиції. І це ніколи не залишиться поза увагою. Цей жах ніколи не забудеться тими, хто це бачив і страждав від цього цинізму. Це проросте у наших душах і душах наших дітей Великою піснею свободи. Бажанням не залежати від підлості й низькості тих, хто прилаштував свої товсті та ліниві сраки у владних кабінетах.
    https://www.facebook.com/volnytsia/posts/543509389089652?stream_ref=10

  2. Влада ще вбиватиме ментів, щоб виправдати вбивства “зниклих безвісти”, на жаль.

Comments are closed.