Про результати ІІ-ї конференції Євромайданів в Києві

Учасники виступають зі сцени в Києві. Брати Капранови, Дмитро Пилипець з Харкова, Роман Синиця з Бердянська, Рустем Аблятіф з Сімферополя, Юра з Ужгорода, Володимир Огризко.

Резолюція Всеукраїнської конференції Євромайданів.

Українська влада розв’язала війну проти власного народу. Вони натравили на нас не тільки силові підрозділи, але й банди озброєних злочинців та терористичні угрупування. Людей розстрілюють, викрадають, катують. Українці вимушені силою захищати власне життя і свободу.

До влади дорвалася партія убивць і злодіїв, яка займається відвертим тероризмом – під виглядом охорони правопорядку захоплює заручників, а потім цинічно пропонує звільнити їх у обмін на згортання протестів.

Шістнадцятого січня під час голосування за антиконституційні закони влада розтоптала парламентську демократію і почала державний переворот. А це означає, що вона втратила будь-яку легітимність.

Чіпляючись за залишки впливу, влада хоче розколоти нашу державу. Вони ставлять на сепаратизм на півдні, сході країни та у Криму.

Ми заявляємо, що за усі ці та пов’язані з ними злочини, за пожежі, знищення майна, убивства і пролиту кров, що відбулося і на жаль може ще відбутися в Україні персональну відповідальність несе Віктор Янукович.

Єдиний спосіб зупинити війну влади проти народу – негайна відставка Президента, Верховної Ради, Уряду України та дострокові вибори за прозорою демократичної процедурою. Це – європейська практика подолання криз.

Євромайдани постали по всій Україні як оплоти громадського опору та осередки формування вільної та по-справжньому незалежної держави. Рушійною силою всеукраїнського протесту виступили прості громадяни, яким ще недавно закидали, що вони нібито збайдужілі до політики. Саме тому майдани протестують усюди – як на заході, так і на півдні, сході, півночі та у центрі країни. Це – запорука єдності України і гарантія її територіальної цілісності. Ми не дамо розколоти та сплюндрувати нашу державу.

Громадянське суспільство структурується у протестах. Ми наполягаємо на тому, що всі переговори та спроби залагодження конфлікту мають відбуватися виключно за участі повноважних представників громадянських середовищ київського та всіх українських Євромайданів. Так само, як і нова система влади не може будуватися в обхід громадянського суспільства. Усі спроби домовлятися та планувати за нашою спиною ми вважаємо не легітимними.

Ми ухвалили окремі звернення до депутатів Верховної Ради України, військовослужбовців, силовиків та працівників прокуратури, олігархів та представників великого бізнесу, міжнародної громадськості, організацій та інституцій. Ми посилимо опір і застосовуватимемо для захисту життя і свободи усі методи, у тому числі за необхідністю і легальну зареєстровану зброю.

Для легітимної передачі влади і гарантії демократичних виборів Форум Євромайданів ініціює створення Уряду Народної Довіри і висуває власних кандидатів до його складу. Першого лютого ми скликаємо у Києві Позачерговий Всеукраїнський Форум Євромайданів присвячений висуненню кандидатів, обговоренню принципів формування і плану дій цього Уряду.

Ухвалено 25 січня у Києві делегатами 22 майданів України.

Звернення Всеукраїнської конференції Євро майданів

до депутатів Верховної Ради України.

Шановні народні депутати України!

Відповідальність за нинішнє силове протистояння та політичну кризу в Україні лежить на ваших плечах. Ви не змогли досягти балансу гілок влади, захистити демократію у стінах парламенту і конфлікт вилився на вулиці. Люди виходять на майдани, коли їх не чує влада. Ви – один стрижневих державних механізмів і тому ваша відповідальність не менша ніж відповідальність інших можновладців.

Ви допустили початок державного перевороту – протизаконне голосування за антиконституційні закони шістнадцятого січня. В результаті українці вимушені силою захищати власну державу.

Не допустіть ще одного злочину – впровадження у країні надзвичайного стану. Бо це – наступний крок на шляху перевороту. І реакція українців буде значно жорсткішою. Не ставте нас на межу збройного протистояння.

Першим кроком на шляху повернення до конституційного ладу має стати відміна антиконституційних і нікчемних законів, ухвалених парламентом з порушенням процедури шістнадцятого січня цього року. Саме відміна, а не поправки, які можуть просто легітимізувати цю наругу над парламентаризмом.

Наступними кроками стабілізації ситуації в країні буде відставка уряду і ухвалення акту про чинність в Україні Конституції у редакції 2004 року.

Негайно має бути ухвалена амністія для всіх цивільних учасників акцій протесту з 21 листопада по цей час. Одночасно мають бути притягнуті до відповідальності силовики-злочинці винні у побитті, катуваннях та вбивствах, а також ті, хто віддавав їм злочинні накази. Це дасть змогу визволити заручників та повернутися до мирних форм протесту.

Ми наполягаємо на тому, що єдиний шлях вирішення конфлікту – відставка Президента, Верховної ради та дострокові вибори за прозорою демократичною процедурою. Але ці перші кроки дозволять зберегти життя і здоров’я українців, припинити силове протистояння і перейти у фазу повноцінного переговорного процесу для мирного вирішення конфлікту.

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair