У Черкасах міліція завадила #євромайдан’івцям переглянути фільм

Вчора у Черкасах біля Центру дитячої та юнацької творчості близько 60 міліціонерів перешкоджали показу фільму «Відкритий доступ». Одна із частин фільму оповідає про «Межигір’я» – маєток, де живе президент Віктор Янукович. Серед присутніх на показі були активісти руху «Стоп цензурі» із Києва та представники опозиції.

Подивитися фільм прийшло більше сотні черкащан. Проте невдовзі показ фільму намагалися зірвати бійці спецпідрозділу «Грифон», які силою розганяли людей із площі. Заборону показу фільму правоохоронці пояснили тим, що організатори Євромайдану неправильно оформили заявку на масовий захід. Мовляв, у них є дозвіл лише на збір людей і встановлення наметів, а не на показ фільму.05.01.2014+

На заході були присутні керівники обласних партійних організацій «УДАРу» та «Батьківщини» Віталій Іляшенко та Анатолій Бондаренко відповідно, які разом із активістами намагались допомогти розгорнути обладнання  для показу фільму.

Між міліцією та мітингувальниками відбулася сутичка. Коли Віталій Іляшенко ніс апаратуру для показу фільму, міліція взяла його в кільце. Люди почали його захищати і витягли з оточення. Проте міліція наполегливо перешкоджала встановленню апаратури.

Фільм так і не вдалося показати, тому обурені активісти рушили колоною пікетувати будівлі Управління МВС та Управління СБУ. Там вони провели імпровізовані мітинги з вимогою припинити свавілля правоохоронців.

Організатори акції закликали мітингувальників зібратись наступного разу в середу о 18.00 біля Центру дитячої та юнацької творчості.

Довідка:

Нагадаємо, що у вересні 2013 року у черкаській будівлі, де знаходиться заклад «НеКафе», в якому показували альманах «Відкритий доступ», зникло світло. Це мало не призвело до зриву показу фільму. Міліціонери тоді обшукували будівлю на наявність там вибухівки, про яку нібито повідомляв невідомий.
Засновник та керівник громадської організації «Центр UA», один з ініціаторів Громадської кампанії «Новий громадянин», екс-нардеп і екс-радник президента Олег Рибачук та екс-мер Черкас Сергій Одарич тоді висловили впевненість, що до провокації причетний голова Черкаської ОДА, головний регіонал області Сергій Тулуб.
«Відкритий доступ» – це хроніки становлення громадянського суспільства, але також історії з життя самих героїв. Вони живуть у різних регіонах України, їх цінності та переконання різняться, вони не знайомі одне з одним, єдине, що їх об’єднує – активна громадянська позиція. Кожен з них готовий протистояти бюрократії та корупції...