У неділю полтавський Євромайдан не визнав законів, прийнятих 16 січня парламентом

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Таку резолюцію одноголосно підтримали учасники Євромайдану в Полтаві.

Народні депутати від «Свободи» Юрій Бублик та Олег Сиротюк розповіли про останні політичні події у столиці й закликали полтавців до перемоги стояти на головному Євромайдані у Києві та на полтавському.

Деякі учасники мітингу як виклик новоприйнятим антиконституційним недемократичним законам одягли кухонний посуд замість касок і прикрили обличчя карнавальними та дитячими масками. Гумор і сатира й справді – один з дієвих методів боротьми з маразмом антинародної влади, яка від страху понаприймала новацій для кримінального упокорення громадського спротиву.

Саме так у 30-ті роки минулого століття створювалися й міцніли тоталітарні режими: Гітлера – у Німеччині, Сталіна – у Радянському Союзі. Вони прийшли до влади демократичним шляхом – через вибори. Але на цьому демократія й закінчилася. Підступність, провокації – і ось уже ухвалені закони, які дозволяють кидати неугодних до тюрем, концтаборів і знищувати фізично.

Вам це не нагадує те, що 16 січня через Верховну Раду, повністю розтоптавши парламентаризм, протягли Колесніченко з Олійником, які єхидно коментують на телебаченні: хотіли Європи, тож отримайте по повній програмі, мовляв, такі ж норми є і в європейських країнах. Забуваючи сказати, що у європейських країнах є некорумпований і справедливий суд, на відміну від України, де судова влада вже давно підім’ята Партією регіонів.

Хто б міг подумати ще три роки тому, що у центрі Європи в ХХІ столітті виникне диктатура, якій начхати на народ, на Конституцію і права людини, і яка не зупиниться перед тим, щоб втопити країну в крові, аби тільки зберегти владу й можливість грабувати населення. Бюджет-2014, в якому збільшено видатки на силові структури й зменшено на соціальні виплати та лікування онкохворих дітей, – тому підтвердження.

А хіба ігнорування вимог мільйонів українців, що вийшли на Майдани по всій Україні – не свідчення того, що влада вважає людей бидлом?!

Мабуть, щоб подражнити полтавських євромайданівців, повз зібрання по Жовтневій їхала й з викликом сигналила колона автомобілів з прапорами «Українського (медведчуківського) вибору». Реакція майданівців була неочікувано блискавичною. З десяток людей вискочили на проїжджу частину й обламали флагштоки, кинувши їх під колеса інших автівок. Через деякий час уже тихо, без клаксонів усього кілька автівок з фіолетовими прапорами «Укрвибору» знову спробували прошмигнути по дорозі, але знову втратили кілька прапорів, після чого більше не з’являлися.

Кажуть, Путін вимагає від Януковича, щоб той призначив свого кума Віктора Медведчука віце-прем’єром замість Грищенка, котрий курирує в уряді гуманітарний блок, щоб посилити й без того великий вплив Росії.

На жаль, деякі полтавські політики вважають, що можна узурпувати мікрофон на недільному мітингу й не надавати слова представникам громадськості.

Нарікають люди й на те, що не чують від опозиційних лідерів конкретного плану дій.

Людмила Кучеренко