Митець має бути вільним

Cьогодні біля Посольства Узбекистану відбулась акція “Митець має бути вільний!Свободу узбецьким митцям-заручникам майдану“. Учасники пікету тримали плакат  з написом: : “Митець має бути Вільним! Вимагаємо звільнення Ашота Даніеляна, Олексія Улько та громадянина України Артема Людного!”

Також читали вірші узбецьких поетів, зокрема Алішера Навої. На морозному вітрі Києва лунали рядки співця сонячного Узбекистану:

Мужа тешит заботой любая стезя,

Беззаботному доблестным зваться нельзя.

Смелый радость создаст и из лютой невзгоды,

Зло добром одолеть – верный признак свободы!

 

Будь справедливым к людям и к стране,

Чтоб в счастье им жилось и в тишине.

Бог – это крепость, ты всесилен с ним,

Пусть станет правда знаменем твоим.

 

Шах, славный, словно глубь небесных недр,

Ты сердцем – море, ты, как туча, щедр.

Коварно небо, как хамелеон,

У чаши неба свой всегда закон.

Нет вечности для знатных, для царей,

Нет верности для счастья жизни всей.DOM_2404

 

Учасники акції  зустрілись з Послом Республіки Узбекистан , передали йому петицію зі своїми вимогами . Також під час зустрічі обговорили питання творчості митців у сучасному світі, їх право на самовираження, українські діячі культури висловили стурбованість випадком , що у час підготовки до святкування 200-річчя з дня народження Т.Г. Шевченка в усьому світі, за фотографії біля пам”ятника з ним, вшанування українського прапору, й зрештою всього народу  у Ташкенті  митців віддають під суд. Особливу увагу звернули на той факт, що митець має бути вільним у своїй творчості, а  штрафи та арешти ще ніколи не приносили позитивних результатів. Власне життя і творчість Тараса Шевченка є тому прикладом. Окремо звернули увагу, що був заарештоватий і продовжує перебувати під вартою громадянин України Артем Людний.

Посол  Узбекистану  пообіцяв завтра проінформувати своє керівництво в Ташкенті та вжити всіх заходів, щоб справедливо розібратися у ситуації та проінформувати авторів петиції
Фото Максим Дондюк