Посольство стало схожим на цвинтар

І сьогодні біля дипломатичного представництва України у Польщі – свічки, квіти та жалобні вінки. Третій вечір поспіль до Посольства у Варшаві близько півтисячі людей приходить на мітинг, залишає перед стінами оновлений список жертв, а впродовж дня усі небайдужі – і поляки, і українці, і білоруси – підносять вінки і лампадки. Активісти закликають усіх солідарних з народом України не піддаватися депресії, а діяти – інформаційно, фінансово, участю в акціях і тиском на європейських політиків допомагати Майдану.
Мобілізаційний збір українців у Варшаві, організований силами польського Євромайдану, відбувся учора увечері в одному з нічних клубів столиці Польщі. За сумною іронією долі, саме на вчора заздалегідь було заплановано українську дискотеки. Замість дискотеки і молодь, і люди старшого віку – всього кілька сотень осіб – переповнили залу клубу.

– Ми приймаємо лишень гроші, бронежилети та каски, – повідомила співорганізатор акції Наталія Панченко. – Гроші ви можете передати у скриньки волонтерам, а речі давайте під сцену. І дуже прошу – не задавайте нам питання – як, ким і коли ми передаємо речі на Майдан. На ці питання ми із зрозумілих причин відповісти не можемо. Пропоную і кожному з вас долучитися до організації – якщо Ви чи хтось з Ваших знайомих рушає з Варшави до Києва, чи до інших міст України, і хоче нам допомогти, – то просимо телефонувати +48 888 570 423. Якщо хтось не довіряє нам чи Організації «Відкритий діалог», яка організовує збір коштів, то прошу шукати інші шляхи для допомоги.

Недовірливих, судячи по жвавій роботі волонтерів і зростаючі купі захисної амуніції , в залі не виявилося. Шокуючі кадри розгону і побиття протестувальників демонструвалися у цей час на екранах. Виступаючі не могли стримати емоцій – як голова білоруського руху Солідарності «Разом» В’ячеслав Сівчик, який повідомив про смерть на Майдані депутата першого демократичного скликання Білоруського парламенту пана Заїки, так і львівські студенти, які добре знали викладача Українського Католицького Університету Богдана Сольчаника, і харків’янка Олеся, подруга якої втратила цього дня чоловіка.

Незважаючи на сльози, які повсякчас витирали жінки у залі і на надривні виступи, загальну тональність, висловлену представником товариства українців в Польщі Мареком Сєраном та підтриману організаторами, можна окреслити так: не час піддаватися депресії, не час опускати руки. Інформаційно (перекладаючи матеріали з України на польську мову і навпаки – польські матеріали перекладаючи українською), матеріально- збираючи гроші, політично – звертаючись до місцевих політиків, духовно – об’єднуючись у спільній молитві.
Під час зустрічі стало відомо, що при Раді міста Варшави сьогодні, у п’ятницю, має відбутися зустріч щодо відкриття Центру допомоги українцям, відучора Палац культури у столиці Польщі підсвічується синьо-жовтими кольорами. У зв’язку із збільшенням кількості питань і людей, котрі потребують допомоги, урядовцями Польщі створений Інформаційний центр для українців, розташований на вул.Новий свят,63. Польський державний інформаційний телеканал tvp.info цілодобово транслює телемарафон, присвячений подіям в Україні.
По завершенню учасники зустрічі дісталися до українського Посольства в Польщі. Не тільки вчорашні вінки і свічки там ще залишилося – як виявилося, впродовж дня і поляки, і українці підносили нові квіти, свічки та вінки. Посольство, обкладене портретами загиблих і квітами, стало нагадувати цвинтар…

Сьогодні о 17.30 за місцевим часом у Церкві Базиліанів (Варшава, Мьодова,18) відбудеться служба за упокій викладача УКУ Богдана Сольчаника та всіх убитих на Майдані. Сьогодні ж у Вроцлаві ініціативна група збиратиметься для створення Центру допомоги українцям. У посиленому режимі працюють польські правозахисні і благодійні організації, служителі костьолів.

У Любліні розпочато закликали людей здавати кров для поранених на Майдані. Таку ініціативі підтримали і в Варшаві.

Керівництво профспілки «Солідарність» підготувало для відправки в Україну медиків і медичну техніку (включаючи медичний гелікоптер).
Завтра, 22-го лютого, активісти отримали дозвіл на проведення мітингу під Посольством Росії.

У неділю, 23 лютого у Варшаві на Плацу Замковому о 13-00 за місцевим часом відбудеться Віче солідарності з Україною.

А сьогодні польські політики – не тільки опозиційні, які традиційно підтримують демократичні рухи в Україні (напр.. Prawo i Sprawiedliwość Я.Качинського), але і провладна партія Platforma Obywatelska закликали поляків о 20-00 запалити свічки в знак солідарності з Україною.

Текст – Сергій Штурхецький
Foto: Jadwiga Żukowska,
Більше фото

1927007_766017430094828_2034369363_n

1922671_766017380094833_1229425399_n

1938016_766017303428174_58293619_n

1960371_766017250094846_1244932103_n

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair