Про права людини у вирі революційних подій

Вчора у Тернопільській обласній раді відбулася прес-конференція громадських правозахисних організацій краю «ПРАВА ЛЮДИНИ У ВИРІ РЕВОЛЮЦІЙНИХ ПОДІЙ». Окрім представників засобів масового розголосу її відвідали активісти обласного Штабу національного спротиву. 

З аудиторією спілкувалися:

Степаненко Олександр, голова ГО «Гельсінська ініціатива-ХХІ», координатор громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) у Тернополі;

Ханас Володимир, голова ТМГО «Адаптаційний чоловічий  центр», представник Інформаційного центру «Майдан-моніторинг»;

Шевченко Володимир, голова ТМГО «Тернопільська правозахисна група».

Володимир Ханас акцентував увагу на тому, що «бурхливі події грудня – січня демонструють небачену досі готовність українських громадян боронити свої права. Незалежно від того, чим завершиться протистояння влади та опозиції, суспільство вже не повернеться до попереднього інертного стану, воно стане більш вільним та активним. Влада ж врешті-решт повинна зрозуміти, що саме вільні громадяни є найбільшим і найціннішим багатством країни…»

Володимир Шевченко ознайомив присутніх з практикою Тернопільської правозахисної групи із надання правової допомоги, громадянського контролю за діяльністю міліції та пенітенціарних закладів, відстоювання права на мирний протест.

Олександр Степаненко: «Ми збентежені небаченим досі сплеском ворожнечі та агресії, що супроводжує громадянський конфлікт. Головну причину ескалації насильства вбачаємо у неспроможності вищого державного керівництва до діалогу з власними громадянами. На жаль, правлячий режим, в руках у якого на початку громадянського конфлікту перебували усі важелі для його правового врегулювання, обрав найгірший із сценаріїв – спрямований на застосування брутальної сили, руйнування атрибутів правової держави, підсилення диктатури, свідоме провокування розколу в суспільстві.

Можна стверджувати, що із розгоном ненасильницького студентського Євромайдану у ніч 30 листопада режимом розв’язано неоголошену війну проти громадянського суспільства. Нині вже ця війна ведеться із застосуванням огидних «чорносотенних» засобів – під прикриттям влади та її силових структур безкарно діють загони найманців, «спецпризначенням» яких стало залякування, побиття, викрадення, тортури та вбивства громадян, котрі наважуються на протест…

Громадянам, котрі зазнали порушень їхніх прав, пропонуємо звертатися до приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини у Тернополі, де можна отримати первинну юридичну допомогу.

Вважаємо за необхідне застерігати людей від ескалації ворожнечі та насильства, проявів ксенофобії, намагань зводити порахунки із своїми політичними опонентами.

Українське суспільство нині гостро потребує діалогу, порозуміння та єднання між людьми – незалежно від їхніх політичних поглядів, регіону проживання, етнічного походження, віросповідання, різної історичної пам’яті. Основою для такого єднання повинно стати спільне прагнення жити у вільній країні, яка намагатиметься стряхнути з себе владне беззаконня, корупцію, зневагу до прав людини і громадянина».

 

На прес-конференції було також розповсюджено буклети приймалень УГСПЛ з порадами правозахисників.

 

Контакти:
ГО „Гельсінська ініціатива-ХХІ”
тел. 067-354-81-86
ел. пошта: stepanenko.olexandr@gmail.com
http://21.helsinki.org.ua/

ТМГО «Адаптаційний чоловічий центр» тел. 096 210 40 76
ел. пошта: khanas.volodymyr@gmail.com

ТМГО «Тернопільська правозахисна група», тел. 096 700 39 55;

Фото Олександра Степаненка