Депутат Яценко хоче запровадити в Умані платні перепустки для паломників-хасидів

621915e1a99cabe68ad0005b50f1f57bКИЇВ – Народний депутат Антон Яценко виступає за створення комунального підприємства з питань облаштування спеціальної території паломництва в Умані, яке серед іншого буде виготовляти і продавати перепустки паломникам-хасидам.

Про це йдеться у зміненій редакції проекту Закону № 3890 про особливості святкування Рош Ха-Шана в місті Умань Черкаської області, повідомляє Інститут релігійної свободи.

У первісній версії законопроекту автор пропонував, щоб вартість перепустки для паломника складала щонайменше 850 гривень ($ 100) на один день. Тепер пропонується встановити її мінімальну вартість на рівні 170 гривень за період святкування Рош Ха-Шана. Проте остаточну вартість перепустки має визначати Уманська міська рада.

При цьому перетинання паломниками меж спеціальної території паломництва повинно здійснюватися в контрольно-пропускних пунктах Умані. Однак це буде неможливим за відсутності у них не тільки вищезгаданої перепустки, але й полісу медичного страхування. Нагадаємо, що до Верховної Ради минулого скликання Антон Яценко подавав законопроект про загальнообов’язкове державне медичне страхування, який пізніше відкликав.

Місцева влада уповноважується затверджувати форми перепусток, а також Положення про порядок їх видачі паломникам. При цьому плата за перепустку зараховується до міського бюджету й спрямовується комунальному підприємству для виконання робіт, пов’язаних з облаштуванням спеціальної території паломництва.

За задумом депутата Яценка, комунальне підприємство також набуватиме в користування земельні ділянки та об’єкти інфраструктури, розташовані на спеціальній території паломництва, та природні ресурси місцевого значення, що є у комунальній власності.

Законопроект передбачає виділення з Держбюджету коштів, необхідних на реалізацію передбачених ним заходів.

Хасиди щороку відвідують Умань як поломники
Тисячі хасидів щороку відвідують Умань як паломники

“Це невдала і нецивілізована законодавча ініціатива, яка ніколи не повинна стати законом. Бо в іншому випадку це буде сприйнято у всьому світі як недружній крок по відношенню до євреїв”, – прокоментували на прохання ІРС в єврейській громаді України.

На представника єврейської громади, зацікавленим посадовцям було б корисно вивчити досвід Держави Ізраїль щодо створення умов для туризму і паломництва, де доступ до усіх святинь на території Ізраїлю є безкоштовним, а не так давно для українців навіть були скасовані візи.

“Уявіть собі щоб в Єрусалимі з українських туристів (паломників) брали б гроші. Це неможливо уявити. При тому, на відміну від Умані, Єрусалим приймає щороку не десятки, а сотні тисяч паломників з усього світу. До того ж Ізраїль, на відміну від України, вклав сотні мільйонів доларів у відповідну туристичну інфраструктуру, але доступ до святинь усіх конфесій та до загальноприйнятних сервісів (туалети, посилена охорона, медпункти тощо) там безкоштовні!” – наголосили в Об’єднанні іудейських релігійних організацій України (ОІРОУ).

Не зважаючи на це, вважають в ОІРОУ, туризм є однією з провідних галузей національної економіки Ізраїлю. Фахівці порахували, що кожен турист чи паломник навіть без абсурдних поборів залишить в економіці держави, місцевих бюджетах та у приватному секторі бізнесу досить великі кошти. Вони сплачують за транспорт, готель, їжу, сувеніри, подарунки, зарплату гідам, пожертви, банківські послуги тощо, створюючи при цьому тисячі робочих місць в багатьох галузях економіки держави.

Прикметно, що депутат Яценко також вніс до парламенту проект Постанови № 3889 «Про відзначення 400-річчя утворення м. Умань Черкаської області». В ньому міститься рекомендація Кабінету Міністрів у трьохмісячний строк “розробити та прийняти постанову, щодо врегулювання суспільних відносин на період святкування Рош Ха-Шану в м.Умань Черкаської області з урахуванням пропозицій представників Уманської міської ради та інших зацікавлених осіб”.

Варто відзначити, що проекти № 3889 та № 3890 не включені до порядку денного четвертої сесії Верховної Ради, оскільки перебувають на етапі розгляду профільним Комітетом з питань культури і духовності.

Інститут релігійної свободи, Київ
www.irs.in.ua

1 Comment

Comments are closed.