До 70-річчя пам’яті жертв Геноциду ромського народу: кіно на ромську тематику на Docudays UA

До 70-річчя пам’яті жертв Геноциду ромського народу

people-uncounted

Дискусії й кіно на ромську тематику на Docudays UA

Київ, Будинок кіно (вул. Саксаганського, 6)

У відвідувачів Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA є нагода вшанувати пам’ять жертв Геноциду ромів та взяти участь у дискусії щодо злочинів проти людяності. А ще – переглянути документальні фільми на ромську тематику, зустрітись з ромськими активістами, істориками, правозахисниками. У найближчі суботу і неділю – 22 і 23 березня.

22 березня, о 17.00, у Білій залі – спеціальна подія, показ фільму «Народ незліченний» (Канада). Після – зустріч з представником знімальної групи, продюсером стрічки Марком Швенкером.

 

І дискусія на тему злочинів проти людяності. Серед учасників – ромські студенти, вчитель історії і експерт-освітянин Олександр Войтенко, співробітник Українського центру вивчення історії Голокосту й  дослідник геноциду ромів Михайло Тяглий, голова Одеського обласного Ромського конгресу Сергій Єрмошкін.

 

Фільм «Народ незліченний» оповідає історію ромів. Народу, який часто романтизують або паплюжать у масовій культурі. Протягом століть роми Європи зазнавали утисків та переслідувань, найбільшим з яких був геноцид у часи Другої світової війни. Кіно демонструє, наскільки трагічні події минулого вплинули на сучасне становище ромів. Фільм показує обличчя десятків ромів і ромок (є й ті, хто пережили геноцид, а також історики, музики та громадські діячі).  Це кіно подає історію ромів як чарівну суміш ромської поезії, музики та захоплюючих особистих свідчень. Водночас цей документ подає історію ромів як сумний символ надбань світу, збудованих на трагічних сторінках порушень прав людей.

 

23 березня, о 19.00, у Синій залі – в рамках програми «DOC/Україна» фестивалю – показ фільму «Табір» («Лолі калі шуба», Україна). Після – обговорення з режисером Олександром Балагурою. Також у дискусії візьмуть участь ромські студенти, журналіст Мирослав Горват з Ужгорода, віце-президентка ромського жіночого фонду «Чіріклі» Зола Кондур, директорка програмної ініціативи “Рома України” Міжнародного фонду “Відродження” Ольга Жмурко. Модерує дискусію правозахисна активістка Ольга Веснянка.

 

Лолі калі шуба – так на Закарпатті малі роми називають бедрика. Як і всі діти, граються з ним і співають йому пісеньку, тримаючи комаху в долонях. Час іде, малюки ростуть. Фільм «Табір» є своєрідним есеєм про минуле режисера, спроба повернутися на двадцять років назад, в місця, де живуть персонажі його попередньої чорно-білої стрічки про ромське поселення на Закарпатті. Олександр Балагура повертається до знайомих місць, щоб дізнатись про долю жителів табору, пов’язати минуле і теперішнє.

 

Вхід на ці заходи у Будинку кіно – ВІЛЬНИЙ. Ініціатори: Міжнародний Фонд «Відродження», Херсонський обласний Фонд милосердя та здоров’я. Сайт фестивалю: http://www.docudays.org.ua