Карлівські євроманданівці протестують проти кадрової політики лідера полтавської обласної “Свободи”

Так за що ми, братці, воювали?!

Нещодавно на вічі полтавського Майдану керівник Полтавської обласної «Свободи» Роман Чабановський обурено заявив, що в деяких райцентрах навіть Майдану не було, а тепер, мовляв, поз’являлися звідкись активісти і пропонують свої кандидатури на голів РДА (мова йшла про Карлівку).

Ба більше — і на віче, і в обличчя «неспокійним» делегатам Ради Майдану Карлівки Роман Чабановський прямо погрожував розпустити Карлівську районну організацію ВО «Свобода», адже карлівчани підтримують «не тих», кого до влади пропонує пан Роман. Невдоволений протестами проти настирливо нав’язуваної ним кандидатури на посаду голови РДА, Р.Чабановский навіть кричав на представників карлівської Ради Майдану, вдавався до нагадувань, як його заарештовувала Партія регіонів (забувши, хто ходив з ним на допити до слідчого і на його суди!), грюкав кулаком по столу та вимагав, щоб представники ми погодились з його ставлеником — місцевим підприємцем О.Наконечним, відомим в районі приспішником старої влади, через якого проводилися фінансові оборудки з районного бюджету.

Прикро, що новий голова Полтавської ОДА Віктор Бугайчук стверджував, що при підборі кадрів керуватиметься такими критеріями, як порядність і професіоналізм, проте це важливе питання – добір кадрів – віддав на відкуп особі, яку, як виявилося, в принципі не цікавить ні думка людей, ні перспектива розвитку цілого району, ні те, що його протеже пов’язаний з представниками старої корумпованої влади. Видається, що кадрова політика Р.Чабановського в ОДА — це відновлення системи «смотрящих». Або ж, через належність до ВО «Свободи», Р.Чабановський вважає себе більш обраним, приватизовуючи під себе, дорогого, досягнення мільйонів людей, які щиро підтримали Майдан. Однак, навіть ставши «великим» начальником, не варто намагатися вершити долі кількох десятків тисяч людей, керуючись виключно своїми власними інтересами.

Шокований читач спитає — що це? Брудні партійні інтриги чи честолюбна міжособова боротьба? Не так все просто, як здається!

Справа в тому, що карлівчани, по-перше, стояли і на полтавському, і на київському Євромайданах. По-друге, в Карлівському районі Полтавської області з лютого цього року існує Карлівська районна організація ВО «Майдан», а в Раду цієї організації входять не тільки громадські активісти, але й голови місцевих партійних організацій, і зокрема, таких партій, як «Свобода» та «За Україну!» Це добре відомо Р.Чабановському. Таким чином, маленька брехня від головного обласного свободівця породжує велику недовіру людей і риторичне питання: «Так за що ж ми воювали під час Революції гідності?!»

Мають місце й інші факти, які підтверджують неправдиву поведінку та відверте перекручування паном Р.Чабановським. Ось деякі з них.

У Карлівці та районі активно проводяться різноманітні заходи. Рада місцевого Майдану провела жалобну ходу і мітинг за загиблими на Майдані, створила меморіальну алею пам′яті Небесної сотні, домоглася від місцевої влади демонтажу пам’ятника Леніну, перейменування вулиці та площі Леніна на вулицю Героїв Майдану та площу Небесної сотні. Рада Карлівського Майдану на сесії райради довела причетність (при особистій участі) першого заступника голови Карлівської РДА Сергія Якуби до відправки людей в Київ на Антимайдан від Партії Регіонів, а також ряд інших порушень. І після цього у Чабановського вистачає нахабства казати про те, що в Карлівці не було і немає Майдану?!

Щодо участі карлівчан у подіях на Майдані. І тут Р.Чабановський бреше. Я особисто знаю людей, які там були, не кажу вже про себе. Карлівчани приймали найактивнішу участь у Автомайдані в Полтаві, всіх Вічах та знакових подіях. Це можуть підтвердити керівники моєї обласної партійної організації, маються більше двох тисяч фотографій та відео.

Проте, чи варто Р.Чабановському про все це згадувати, коли в нього вже є на примітці така бажана кандидатура підприємця? Дворазові відвідини та фотографування на Майдані О.Наконечного, де Р.Чабановський його «бачив», закреслюють для «великого кадровика» те, що місцеві жителі краще знають, КОГО САМЕ їм на голови призначають! Зауважимо, що жодним чином карлівчан не вводять в оману заяви Чабановського — кого він «бачив», а кого ні. Принагідно хочеться спитати: невже Р.Чабановський бачив усіх, хто був і чим займався на Майдані? Але чим в такому разі там займався сам Р.Чабановський — фейсконтролем чи боротьбою з режимом Януковича? Для кадровика, який справді має опікуватись добором професійних, грамотних кадрів, вирішальними мають бути озвучені губернатором критерії — порядність та професійність, досвід не тільки революційної діяльності, але й виконавчої, управлінської роботи, знання чинного законодавства. Невдоволення Р.Чабановського легко пояснити — його висуванцю цих якостей явно бракує.

Протягом тижня Рада Майдану м.Карлівки намагалася подати губернатору альтернативну пропозицію на голову РДА, однак, Р.Чабановський не бажав ні брати, ні реєструвати, ні чути ні про кого іншого, крім О.Наконечного.

Іншої кандидатури сам Чабановський не пропонує. Але не пропонує і публічного обговорення кандидатури О.Наконечного перед призначенням. Чому?

Чому вранці у суботу(!) 15 березня 2014 р. тишком-нишком обдзвонивши працівників Карлівської райради та РДА, О.Наконечного представили як майбутнього голову РДА тісному колу колишніх можновладців? Чому колишні можновладці відверто святкували цю подію у той час як під вікнами та по всій карлівщині Рада Майдану збирала підписи за кращого кандидата на посаду голови РДА?

Виходить, є причина, з якої Р.Чабановському невигідно поставити на одні шальки терезів дві кандидатури, просто несумісні за досвідом та професійністю?

Давайте об’єктивно порівняємо дві з наявних на цей момент кандидатур.

Олександр Наконечний — підприємець, 37 років, має освіту інженера-електрика, займається встановленням кавових апаратів в громадських приміщеннях.

Досвіду роботи на керівних посадах не має.

Управлінського досвіду і роботи на державній службі не має.

Більшості жителів району його прізвище нічого не говорить, однак, його часто бачать поруч з:

  • головою райради Світликом П.М.,
  • головою РДА Кобченком О.В. (молодший брат Кобченка Ю.В. — співвласника АПК «Докучаєвські черноземи» разом з іншим співвласником — Слєпцовим В.А., мером м.Карлівки. Гендиректор АПК «Докучаєвські черноземи» А.Сокіл — колишній начальник ДПА у Полтавській області податкової, котрий при В.Ющенку втік за кордон і повернувся лише при В.Януковичу. Підлеглим у А.Сокола був нинішній голова райради Світлик – колишній начальник міжрайонної податкової);
  • мером м.Карлівки Слєпцовим В.А. (див. вище).

Сам О.Наконечний родом з с-ща Ланна, Світлику П. М. він був рекомендований його кумом п.Тимохою, директором та власником Ланнівського цукрозаводу.

Місцеві жителі розповідають про причетність О.Наконечного до корупційних схем (тендерів) та «відкатів» з оборудок докучаєвської влади (один брат — влада, інший — місцевий латифундист). Ця ж стара влада й лобіює О.Наконечного на посаду голови РДА.

На додачу, у районі ходять уперті чутки від працівників міліції та оточення самого О.Наконечного, що карлівські «докучаєвські» олігархи, бажаючи і надалі обкрадати район та мати свого кишенькового голову РДА, заплатили Р.Чабановському за призначення О.Наконечного на посаду голови РДА.

Після детального, всебічного обговорення кількох кандидатур, ми підібрали іншу, з нашої точки зору хорошу кандидатуру — Антоніну Стучилову. Саме її документи Р.Чабановський і брати не схотів, розуміючи її очевидні переваги.

Антоніна Стучилова — 47 років, відомий на Полтавщині юрист-правозахисник. Має дві вищі освіти (вчитель, фаховий юрист). Досвід роботи: колишній помічник міністра внутрішніх справ по захисту прав людини (Ю.Луценка) по Полтавській області, державний службовець; помічник уповноваженого Держкомпідприємництва по захисту прав підприємців; робота на керівних посадах, досвід депутата райради, голови райорганізації п/п «Наша Україна», голови депутатської фракції, роботи в комісіях та громадських радах, в т. ч. на керівних посадах, громадська діяльність з правової освіти, захисту прав людини тощо, систематичне консультування та надання юридичної допомоги жителям області (з 2001 року по даний час), в тому числі — представникам Майдану, та в тому числі останніх 1,5 роки надання безкоштовної первинної правової допомоги при Громадській раді Полтавської облдержадміністрації. А.Стучилова — голова громадських організацій (РО ВГО «Антикримінальний вибір», ГО «Правозахисна група «Порада»), має широкі громадсько-політичні зв’язки в усіх районах області та інших областях України.

Жителі Карлівщини теж знають принциповість, працездатність, патріотизм і справедливість цієї жінки, її вміння жити без гонитви за срібним дзвоном, але за писаним законом і неписаною мораллю.

Ми вважаємо, що тільки НЕмісцева людина, сильна духом, патріот може розірвати давно зцементовані корупційні районні схеми.

А щоб не було, як кажуть, осічки, запитали саму Антоніну, чи вона погодиться на переїзд і таку роботу у Карлівці, і чи справиться. Пані Антоніна відповіла: «Якщо я потрібна і люди підтримують — так. Справлюсь. Разом нас багато».

Що ще має переваги для керівництва області?

З виваженим рішенням, після всебічного обговорення, делегація Ради Майдану приїхала до голови Полтавської ОДА Віктора Бугайчука. Під час цієї зустрічі був присутній Роман Чабановський, який весь час своєю поведінкою демонстрував, що він не хоче навіть чути про А.Стучилову (знову: «Я її на Майдані не бачив» — Авт.)

Протягом кількох наступних днів Р.Чабановський по-дитячому вперто стверджував, що до нього «не доходили» резюме в електронному варіанті з двох електронних адрес в ОДА, де він уже сидить у кабінеті заступника голови ОДА.

І знову народ — джерело влади — мав поклонитися «слузі» Р.Чабановському: представники Карлівської Ради Майдану приїхали та власноруч зареєстрували звернення до голови ОДА в канцелярії ОДА, разом з резюме свого кандидата. У зверненні йшлося про те, що керівництво обласної організації ВО «Свобода» в особі Романа Чабановського та Валерія Толкачова навмисно чинить перешкоди в прийнятті та розгляді наших пропозицій, про те, що керівництво обласної «Свободи» не проводило жодних консультацій ні з Радою Майдану, ні з головою Карлівської організації ВО «Свобода» Миколою Паясом щодо кандидатури О.Наконечного на голову РДА. Що, очевидно, і спонукало Чабановського вийти на Полтавське Віче з відвертою брехнею.

Місцева «Свобода» завинила перед Р.Чабановським як у байці — «лишь тем, что хочется мне кушать», тобто лише тим, що ми підтримуємо кандидатуру А.Стучилової замість його ставленика. Але ми, активісти Майдану, не можемо ні з етичних, ні з моральних спонукань підтримати призначення на голову РДА О.Наконечного: карлівська громада не зрозуміє таких призначень. Грізний Р.Чабановський на помсту збирається розганяти місцеву «Свободу», про що пан Роман прямо заявив М.Паясу, голові Карлівської «Свободи». Але Чабановський забув, що не він видавав партквиток голові місцевої «Свободи», а сам Олег Тягнибок. Значить, не Чабановському його й забирати!

На додачу, обласне керівництво ВО «Свобода» не дозволяло місцевому голові ВО «Свобода» реєструватися в райуправлінні юстиції, таким чином створюючи перешкоди у розбудові партії. Але ж це відверта протидія, практично — підривна діяльність. Я вже не розповідатиму подробиць, як керівництво обласної «Свободи» перешкоджало всім ініціативам активістів, вбиваючи ініціативність у однопартійцях. Це інша історія, але все це — частина великої і темної гри Р.Чабановського.

Чи зможе новопризначений В.М.Бугайчук вкерувати цим кораблем з тягарем секвестру і «регіонального» спадку, по якому так зухвало не бігають, а попльовуючи ходять ті, що вже уявили себе великими можновладцями? З перших днів своєї «роботи», не ховаючись, ці особи поза спиною очільника області, плюндрують не тільки імідж губернатора, але й здобутки Євромайдану.

Тому й запитую: «За що стояв Майдан?»

Сотні тисяч людей вийшли на Майдан не за політиків, а за вічні цінності: справедливість, безпечне життя, добробут, повагу до людей, честь, гідність. Жителі Карлівщини — теж народ, і людська гідність заслуговує на повагу від чиновників, які випадково винирнули наверх на плечах народу.

Наша мета — покласти край корупції та бандитизму в Карлівському районі. За це віддали своє життя українці в боях зі злочинною владою (світла пам’ять героям!) А не за те, щоб свободівець Р.Чабановський торгував посадами і нав’язував району абсолютно неприйнятну кандидатуру, з підмоченою репутацією.

А тим часом в Карлівці, поки Р.Чабановський крутить свої інтриги, на активістів місцевого Майдану чиниться тиск та погрози. В тому числі і фізичної розправи. За нами ведуть незаконне стеження, перегороджують джипами ворота, пишуть наклепницькі заяви в міліцію і т.д. Все робить той самий місцевий олігарх-латифундист Юрій Кобченко, рідний брат голови РДА О.Кобченка та помічник карлівського міського голови.

Романе Чабановський, з якої причини Ви граєте на руку прихвосням режиму Януковича, лобіюючи їхнього представника на голову РДА?

Жителі району чекають нового гідного і чесного голову РДА!

Ілля Василенко,

заступник голови Карлівської ГО «Майдан», голова Карлівської районної організації партії «За Україну!»

1 Comment

  1. доброго дня усім! таке враження, що на майдан виходили люди заради майбутніх посад. тобто я був на майдані – давай міністра. “Небесна сотня” не за такими речами гинула. Більшість взагалі не зрозуміли чому загинули. Для того, щоб відбувалися такі майдани потрібно, ще й працювати, поки ви чи вони ділять портфелі, вираховують дифіцит бюджету, в Україні і надалі тендери в руках турків, чиченів, та інших “чужиземців” хай навіть дружніх нам, і це в той час, коли для Українця проживаючого на своїй території роботи немає, або за сміхотворну платню. ОСЬ ДЕ ПРОБЛЕМИ, і з чим потрібно розбиратись.

Comments are closed.