Суд визнав накази про “Беркут” і його діяльність незаконними (детально)

Сьогодні  Окружний адміністративний суд міста Києва під головуванням судді Качура І.А. задовольнив позов Гриценка Анатолія Степановича, Лижичко Руслани Степанівни та Батрина Станіслава Віталійовича (який діяв одночасно як позивач і представник) та прийняв рішення:

1.     Визнати незаконним та нечинним наказ МВС України від 18.05.2004 р. № 529  “Про затвердження Положення про підрозділ міліції особливого призначення “Беркут”.

2.     Визнати незаконним та нечинним наказ МВС України від 24.10.2013 р. № 1011 “Про затвердження Положення про спеціальний підрозділ міліції громадської безпеки „Беркут”.

3.     Визнати відсутність компетенції підрозділу міліції “Беркут” в частині реалізації підрозділом правового статусу, який передбачений Наказом МВС України від 18.05.2004 р. № 529 “Про затвердження Положення про підрозділ міліції особливого призначення “Беркут”, у період з 29 листопада 2013 року по 21 січня 2014 року.

4.    Визнати відсутність компетенції підрозділу міліції “Беркут” в частині реалізації підрозділом повноважень, які передбачені Наказом МВС України від 24.10.2013 р. № 1011 “Про затвердження Положення про спеціальний підрозділ міліції громадської безпеки „Беркут” та суперечать ч. 5 ст. 7 Закону України “Про міліцію”.

Це також означає, що спецпідрозділ незаконно використовував повноваження, оскільки це входить у суперечність з Конституцією України, де чітко передбачено, що збройні формування, їх правовий статус, функції, структура та повноваження визначаються виключно законом України, і тільки парламентом (ст. 17, 85 Конституції).

Цим самим буде припинено практику кожного міністра МВС, який практикував створення незаконних утворень, надання їм незаконних повноважень, що фактично було узурпацією влади.

Ми вдячні суду за історичне рішення для України.

З повагою,

Станіслав Батрин, директор Lions Litigate

позивач, представник сторін

Ухвала про відкриття провадження Гриценко Батрин рішення суду c3