Альона Соколинська: В Харківських судах терміново знищують таємну документацію

Технічні працівники судів, які переймаються долею країни, зауважують, що зараз в судах відбувається знищення документів, строк зберігання яких ще не скінчився. Цей факт підтверджує документ, який надіслав один з працівників Харківського Апеляційного суду з проханням не називати його імені. Це офіційний висновок службової перевірки обставин знищення таємної документації Апеляційного суду Харківської області. Висновок констатує грубі порушення режиму таємності та умов зберігання документації. Зазначено, що нещодавно у вихідний день було знищено 280 документів, які повинні були зберігатися ще до 2018 року. Крім того, завдання виконував працівник, який обслуговує будівлю суду та не має доступу до таємниці.

На думку працівників суду подібні дії вказують на те, що судді намагаються знищити докази того, що вони виконували кримінальні накази, надавали дозволи слідкувати за громадськими активістами та діячами опозиційних сил, прослуховувати телефони тощо. Термінове знищення документів вигідно особам, винним у посадових злочинах, вважають спеціалісти. Позбавлення доказів напередодні люстрації  дозволить кримінальним посадовцям залишитися на своїх місцях та продовжити протизаконну діяльність.

Альона Соколинська

* * *

«Затверджую»
В.О. голови Апеляційного
суду Харківської області
М.М.БОРОДІН
«___»_________2014 року

 

 

ВИСНОВОК

 

за результатами службової перевірки обставин знищення таємної документації Апеляційного суду Харківської області.

15 квітня 2014 р.
м. Харків

В.О. секретаря Судової палати з розгляду кримінальних справ Плетньов В.В. за дорученням в.о. голови суду здійснив службову перевірку обставин знищення таємної документації Апеляційного суду Харківської області.

Перевіркою встановлено:

12 квітня 2014 року у внутрішньому дворі будівлі Апеляційного суду Харківської області працівниками відділу режимно-таємної роботи під керівництвом головного спеціаліста цього відділу шляхом спалення знищено велику кількість таємних документів, визначити яку не надається можливим, за період з 1947 року по 2013 рік.

Так, згідно акту від 20 лютого 2014 року, підлягало знищенню 484 документи у 863 примірниках. При цьому, знищено 280 документів, які мали зберігатися 5 років,і строк зберігання яких за інструкцією закінчувавсь відповідно у травні-грудні 2014 року, та 2015-2018 роках.

Як пояснила головний спеціаліст відділу режимно-таємної роботи (прізвище), питання щодо знищення документів, в т.ч. тих, що не мали знищуватися, були нею узгоджені з членами експертної комісії з питань державної таємниці Грошевою О.Ю., Колтуновою А.І. та Струком І.М., до складу якої сама спеціаліст входила в якості секретаря. Член комісії Струк І.М. заявив їй що з двох зол треба вибирати найменше, оскільки в державі нестабільна ситуація.

На запитання, чому до знищення таємнихдокументів було долучено працівника з обслуговування будівлі суду Бурлай С.Б, спеціаліст пояснила, що його долучили, щоб переносив мішки з документами.

На запитання, чому зазначені дії відбувалися у вихідний день і без відома керівництва суду, спеціаліст послалася на надмірне навантаження в  інші, робочі дні.

На цей час можливо визначити по реєстраційним журналам тільки те, який саме документ був під тим чи іншим номером. Прізвище особи, яка фігурує в документі, визначити неможливо.

Хоча працівник з обслуговування будівлі суду Бурлай С.Б. заявив, що не читав змісту документів, які знищував, перевірити правдивість його посилання є неможливим.

Крім того, зазначений Бурлай С.Б. пояснив, що після того, як у знищення документації втрутився в.о. голови суду, приблизно половину документів, він відніс назад до відділу режимно-таємної роботи.

Отримати пояснення з цього приводу членів комісії – суддів наданих ними вказівок про необхідність знищення документів, що підлягали подальшому зберіганню, не надається можливим, оскільки у в.о. секретаря палати відсутні повноваження опитувати суддів.

Визначити, які саме пункти відповідної інструкції було порушено при знищенні документів, не надалося можливим, оскільки виконавець службової перевірки не має попуску до державної таємниці, а інструкція є таємною.

Висновки:

1. Працівниками  відділу режимно-таємної роботи грубо порушено режим таємності і порядок зберігання та знищення таємної документації; допущено доступ до текстів таких документів особи, що не має відповідного допуску, до текстів таємних документів.

2. Необгрунтовано піддано знищенню 280 документів з обмеженим допуском, зі строком зберігання 5 років. Можливість визначити, які саме документи і щодо кого саме, безповоротно втрачена.

3. Є неможливим достеменно встановити, яка саме кількість таємної документації була знищена фактично, і хто саме може мати доступ до цих документів фактично, на теперішній час.

Додаток:
матеріали перевірки на 39 аркушах.

В.О. секретаря Судової палали з розгляду
кримінальних справ
В.В.ПЛЕТНЬОВ

 

2 Comments

Comments are closed.