Естонський досвід молодіжного лідерства для української молоді

Представники молодіжного сектору Чернігівщини знайомились та вивчали передовий досвід Естонії у розвитку молодіжного лідерства з 23 по 29 березня 2014 року. Мета візиту делегації – обмін досвідом з питань розвитку лідерства та молодіжного руху, а також встановлення партнерських і дружніх зв’язків між молоддю Естонії та України.
Програма візиту була дуже насиченою. Учасники зустрічались з керівництвом та працівниками Міністерства Закордонних Справ Естонії, посольства України в Естонії, Естонського Центра Східного Партнерства, Естонської Асоціації Молодіжних Працівників» та добровільного воєнізованого формування «Кайтселіт».
Під час візиту експерт проекту Пітер Тайм провів надзвичайно цікаву лекцію-бесіду з приводу молодіжної політики в Естонії. Він поділився власним досвідом з реалізації проектів у цій сфері та пояснив усі складнощі його нової ідеї по роботі з «важкою» молоддю. Учасникам Школи молодого лідера було корисно дізнатись нову інформацію та отримати відповіді на свої запитання. Зокрема їх цікавило яку роль держава відіграє в реалізації проектів, як правильно з нею співпрацювати, яким чином було подолано корупцію тощо. За дві години молоді українці отримали велику кількість нових знань, настанов та запрошення до реалізації власних проектів з естонськими колегами.
Джоел Юхт провів дуже мотивуючий бізнес-тренінг для українських делегатів. Він розповів власну історію успіху, коли зі звичайного «важкого» підлітка він перетворився на одного з найкращих хіп-хоп танцівників і зміг відкрити власні танцювальні студії по всій Естонії. Джоел розповів про конкретні кроки, як молода людина може розпочати власну справу й вразив усіх своєю відвертістю та щирістю, пообіцяв надавати будь-яку підтримку українським друзям.
Під час ознайомчого візиту учасники мали змогу відвідати «Кайтселіт» – особливе добровільне воєнізоване формування, яке по суті є другою армією в державі та згідно з постановою уряду від 28 квітня 1992 року було включено до Оборонних сил Естонської республіки (ОСЕР). Люди різного віку і статі добровільно проходять щорічні вишколи – і на випадок неприємностей тримають у шафі видану державою бойову зброю. Представники організації зробили презентацію про діяльність цієї структури та відповіли на всі запитання, які поставила українська делегація. Адже після революційних подій на Євромайдані в Києві нас у першу чергу цікавили методи управління подібними добровільними формуваннями. Також українська молодь була вражена інформацією, що після бойового сигналу, який поширюється за допомогою мобільного зв’язку, вже через дві години сформуються перші міські батальйони, а за добу десять тисяч бійців займуть оборону стратегічних об’єктів або вступлять в бій.

Велику зацікавленість до делегації проявила і Естонська преса. Журналісти телебачення та радіо радо спілкувались з членами української делегації. Всі стали на тиждень «зірками» місцевих телевізійних каналів та радіо.
Всі учасники проекту підкреслили важливість організації подібних ознайомчих візитів, можливості встановити прямі партнерські відносити з естонськими колегами, а також висловили бажання зробити все можливе для покращення життя молоді Чернігівщини через реалізацію молодіжних ініціатив і розвиток лідерства.
Діяльність проходить за підтримки МЗС Республіки Естонія.