Стара влада Олександрії продовжує маніпуляції. На цей раз хочуть закрити книжкові магазини

Обидва книжкових магазини Олександрії – «Світоч-книга» та «Книжковий світ» міська влада вирішила ліквідувати. Олександрійців залишать без книгарень, бо альтернативи їм немає. Причому свої дії міська влада аргументує досить цікаво: це економія коштів, бо в країні – майже війна. От тільки забувають міські можновладці додати: комунальні підприємства, якими є обидва книжкових магазини, до міського бюджету не мають ніякого відношення. А ще треба не забувати – приватні конкуренти закрилися, бо книжковий бізнес не є прибутковим і дозволяє лише заробляти на хліб, а не хизуватись статками.

Про закриття магазинів працівники «Книжкового світу» довідалися із публікації місцевих журналістів. Коли ж колектив комунального підприємства спробував дізнатись про мотиви таких планів, то отримали тільки нищівну критику щодо своєї роботи. У міськвиконкомі вважають, що книгарні мусять давати прибуток. А якщо не дають – нехай зачиняються. Серед “смертельних гріхів” магазинів – наявна кредиторська заборгованість! Дійсно, на підприємстві є так звана «кредиторка», що пояснюється дуже просто: постачальники товару довіряють магазину і тому дають йому свою продукцію в борг, як це зазвичай відбувається і в інших книгарнях, адже книжковий магазин має зовсім іншій оборот, ніж продуктові маркети чи точки продажу алкоголю

Однак сувора рука влади спочатку влаштувала одну перевірку, потім другу, а за тим прислала комісію, яка мусила інвентаризувати товар «Книжкового світу» і закрити магазин.

Міський голова Олександрії Степан Цапюк  робить вигляд, що про це нічого не знає і говорити йому немає про що. До речі, саме він нещодавно в одному інтерв’ю, вказав на необхідність скорочення заледве не всіх бібліотек міста, як неефективних і непотрібних. Замість 13 бібліотек на 90 тисячне місто, мер запропонував залишити лише… кілька. Чи варто тоді дивуватися, що вирішили закрити книгарні?

Їх працівники переконанують – влада, яка є засновником, тобто господарем  комунальних підприємств, не сприяла підприємствам в роботі, а навпаки змушувала платити за оренду за комерційними розцінками. Наприклад, «Світоч-книга» платить у бюджет за оренду щомісячно близько 3000 гривень. А ще за тепло, а ще за інші комунальні послуги. Підприємства вчасно розраховуються з податковою та не мають боргів із заробітної плати. Але сьогодні вони чомусь стали для влади найбільшою загрозою для… бюджету.

Але за словами керівників обох книгарень, бюджет жодного разу і жодної копійки не перераховував підприємствам, які забезпечують містян книгами, навчальною літературою. Навпаки, щоб зменшити тиск на економіку підприємств, адміністрація одного з магазинів пропонувала віддати частину приміщень в оренду. Завершились це протидією з боку влади. Міські чиновники вважали, що вони не дали наживитись за рахунок комунального майна. В книгарнях навпаки – знизують плечима і дивуються цьому, адже орендна плата йшла б до бюджету, а не комусь особисто.

Офіційна точка зору влади щодо книгарень зосереджується навколо нової постанови уряду про економію бюджетних коштів. Не зрозуміло яким чином постанова ця стосується саме комунальних підприємств, але все-таки саме на неї спирається влада у коментарях. А ще вказують на наявні поточні борги, як на загрозу для бюджету.

Працівники книгарень звернулись до різних гілок влади з проханням захистити трудові колективи. Про загрозу книгарням знають в обласній адміністрації. Пишуть міські журналісти. Але як і раніше проект рішення про ліквідацію обох книгарень в місті залишається на офіційному веб-сайті міської ради. А приміщення книгарень, що розташовані на центральній площі Олександрії, є ласим шматком нерухомості для будь-якого бізнесмена. Адже вартість навіть одного такого приміщення може сягати 500 000 гривень. Чи не тому насправді хочуть закрити книгарні? Бо в обіцянки щодо економії бюджету в цьому випадку геть не віриться. Тож вимальовується не зовсім весела перспектива – вчителям, студентам, батькам школярів і просто шанувальникам книги найближчим часом доведеться їздити за ними до Кіровограда?

Віктор Голобородько

Джерело

2 Comments

Comments are closed.