До річниці перепоховання Кобзаря — online-тур музеєм від «Дня»

У колекції — метрична книга села Моринці із записом про народження Тараса, атестат, відпускна з кріпацтва, посмертна маска… оригінали його художніх робіт

shevchenko2014-тий «День» оголосив Роком неканонічного Тараса Шевченка – і вже 9 березня ми запустили однойменний спецпроект (http://incognita.day.kiev.ua/shevchenko/) – сайт, покликаний розкрити Шевченка олюдненого (й тому близького) й багатогранного. Окрім статей, інфографіки та аудіозаписів поезій Кобзаря у виконанні Олександра Биструшкіна, днями ми опублікували мультимедійний матеріал із Національного музею Тараса Шевченка: віртуальні тури музейними кімнатами супроводжують фото найцінніших експонатів та слова самого Кобзаря із його листів, щоденника, повістей.

Значною мірою Шевченко у кожного свій. Хтось бачить його революціонером, хтось – мислителем, хтось – пророком. Об’єктивне (наскільки це взагалі можливо) сприйняття Кобзаря залежить і від того, як багато ми читаємо Шевченка й про Шевченка за межами поетичних текстів, які більшість сприймає на емоційно-інтуїтивному рівні. Часом знайомство з геніями корисно раціоналізувати. У випадку з Шевченком це зробити нескладно, адже матеріалу достатньо. Корисними в цьому сенсі є його прозові тексти, а також музеї. А колекція Національного музею Тараса Шевченка в Києві багата на унікальні експонати.

У колекції багато речей, які ніколи не сподівався б побачити зблизька: метрична книга села Моринці із записом про народження Тараса Шевченка 25 лютого (за старим стилем), відпускна з кріпацтва, атестат, особисті малярські інструменти, посмертна маска Кобзаря… А ще оригінали Тарасових художніх робіт. Є в колекції музею видання поеми «Гамалія» та збірка «Чигиринський Кобзар і Гайдамаки» 1844 року, першодрук п’єси «Назар Стодоля», «Кобзар» 1860-го року. Ці експонати допомагають відчути у визнаному генії живу людину так само, як «Щоденник» і листи…

Символічно, що віртуальна екскурсія оновленою експозицією Національного музею Тараса Шевченка опублікована напередодні 22 травня – 153-ї річниці його перепоховання у Каневі. Вшанування цієї дати, як і дня народження Кобзаря, завжди гуртувало українців.

Цього року Шевченко по-справжньому присутній у суспільстві. Його «Борітеся – поборете» стало народним гаслом: ці слова можна побачити на рекламних банерах, стінах будинків, арт-плакатах, одязі українських дизайнерів. Й цю нову близькість потрібно зберегти, щоб надалі посилити новим розумінням.

Вдалої віртуальної мандрівки – http://incognita.day.kiev.ua/velike-shhastya-but-volnim-cholovikom.html