Друга світова та Велика Вітчизняна: історія, символи, пропаганда – відкрита дискусія Майдан Reload

Відповідно до діючого законодавства в Україні 9 травня – державне свято. День Перемоги у Великій Вітчизняній війні (саме так, свято і саме з такою кількістю великих літер в поіменуванні). Згідно того ж самого законодавства в Україні не існує ветеранів ІІ Світової війни.

Як писати про найбільш трагічні сторінки в історії людства? Як пропаганду та маніпуляції, що нашаровувались десятиліттями відокремити від підставових інтерпретацій? Термінологія має значення. Це апріорне для енциклопедистики твердження нині набуло неабиякої актуальності не лише для енциклопедійних текстів, але й стало суспільно значущим в сучасній Україні. Георгіївська стрічка, яка ще рік тому провокувала дискусії сьогодні стала однозначним символом людиноненависництва, окупантів, колабораціонізму. Необхідність відокремити трагедію мільйонів та пам’ять жертв від маніпуляцій на їх кістках змушує дослідників повертатися до термінологічних дискусій.

Для обговорення зберуться експерти у галузі міжнародного права, політологи та історики.

Юрій Шаповал, доктор історичних наук, професор, директор Державної наукової установи “Енциклопедичне видавництво” (Київ)
Світлана Набок, кандидат історичних наук, учений секретар Державної наукової установи “Енциклопедичне видавництво” (Київ)
Ален Блюм, CERCEC, Центр досліджень російського, кавказького і центральноєвропейського просторів.

Список спікерів доповнюватиметься.
Пропонуйте ваші тези.

07.05.2014, 18:00,
Наживо – Харків, в Незалежному культурному центрі INDIE: вул. Чернишевська, 4/6, (другий будинок від площі Поезії, зайти у двір і праворуч) та онлайн в інтернеті (в прямому ефірі на YouTube)

Пряма трансляція дискусії по відео буде доступною за адресою
https://plus.google.com/+майдан ТА на цій сторінці!

10268600_570968153019385_1905917019066199087_n

===============
Організатори – Державна наукова установа “Енциклопедичне видавництво” та Інформаційний центр “Майдан Моніторинг”

В 2000 році сайт Майдан https://maidan.org.ua/ виник передовсім як форум – місце для дискусій. Пройшла майже ціла епоха і… на початку 2013 ми запустили новий формат відкритих дискусій – Майдан Reload (Перезавантаження).

Три часи – минуле, сьогодення, майбутнє. Обговорення до події, під час події, після події.
Три медіа – обговорення текстами на форумі і в соцмережах, в клубі наживо, через відеочат.

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair

1 Comment

Comments are closed.