Резолюція четвертого Всеукраїнського Форуму Євромайданів.

РЕЗОЛЮЦІЯ

Четвертого Всеукраїнського Форуму Євромайданів

«Участь громадських середовищ євро майданів

у постреволюційному розвитку країни»

17 – 18 травня 2014 року                                          м. Кіровоград

 

Майдан, який сколихнув не лише українське суспільство, призвів до активізації громадян України і світу.  Однак події останніх місяців показали повну неспроможність влади швидко реагувати на нові виклики, ефективно протистояти окупації, агресії, тероризму та сепаратизму. За три місяці, що минули після косметичної зміни влади не було зроблено реальних кроків для зміни системи влади. Тому учасники Євромайданів приходять до усвідомлення необхідності системної та наполегливої роботи задля розбудови української держави з метою виходу із періоду стану спонтанної та хаотичної діяльності.

Перед нами постають завдання – підтримати нові громадські ініціативи та запропонувати алгоритми їх впровадження.

Наразі в суспільстві активно обговорюється питання децентралізації, яке передбачає побудову горизонтальної структури державного механізму. Форум Євромайданів є діючою платформою ефективної співпраці самоврядних громад, який може бути взятий за основу. Саме тому ми повинні сформувати нові стратегічні цілі та завдання, побудувати міцні горизонтальні зв’язки.

Для цього пропонуємо:

Напрацювати моделі побудови громадянського суспільства та плани для їх практичного втілення.

Координувати роботу громадських середовищ  для впровадження реформ, об’єднати їх зусилля для спільної роботи та синхронізації дії.

Налагодити змістовний діалог між групами з протилежними думками.

Створити умови для тісної співпраці між лідерами громадської думки задля  впливу на суспільство.

Інвентаризувати громадські середовища.  Створити асоціації середовищ Євромайданів в Україні та світі.

Підвищити активність громади шляхом залучення до реалізації проектів та налагодження системного навчання активістів.

Підтримати реформи, які приведуть до зміни системи влади.

Необхідно розробити стратегічний план розвитку країни в цілому та розвитку регіонів зокрема.

Удосконалити виборче законодавство: зокрема пропонуємо відміну виборів за закритими списками та обрання до  рад різних рівнів  представників громадянського суспільства. Створити списки  фахівців-кандидатів, які можуть очолити  структури в органах влади. Негайно оголосити про чергові парламентські вибори.

Провести системну реформу бюджетної політики з метою децентралізації.

Запровадити принцип формування бюджету, опираючись на потреби громади.

Зробити питання безпеки людини пріоритетом для держави. Для цього створити законодавче підґрунтя, впровадити позитивні практики та контроль громадськості за роботою органів влади і місцевого самоврядування. Вимагати посилення обороноздатності країни шляхом реформування армії та інших військових формувань.

Підвищити рівень інформаційної безпеки держави, зокрема дбати про українську культуру через товариства, культурні спілки, громадські об’єднання, створювати організації для популяризації української культури і мистецтва та фінансувати її з державного бюджету.

Люстраційним групам євромайданів працювати в законодавчому полі та вимагати у депутатів Верховної Ради України прискорити процес прийняття Закону України «Про люстрацію».

Запроваджувати дієві практики люстраційних процесів та громадського контролю.

Використовуючи різні можливості комунікації та горизонтальні зв’язки, інформувати суспільство про процеси громадського контролю, поширювати досвід в про громадські дії цьому напрямку, які мають результат.

Враховуючи той факт, що «нова» влада імітує співпрацю та громадську участь в люстраційних процесах, необхідно залучати до такого напрямку діяльності правників і не допускати зловживань.

Вимагати від центральних органів влади розробки державної політики щодо соціальної та фінансової підтримки переселенців та тих, хто був змушений покинути власну домівку у східних та південних регіонах.