Сводка Українського Інформбюро станом на 13.30 12 травня 2014 року

І. Ключова тенденція доби: Політичні наслідки «референдумів» на Донеччині та Луганщині сумнівні, проте «голосування» продемонструвало, що до третини населення регіону готове дослухатись до сепаратистів.

ІІ. Перелік ключових подій за сферами:

Заходи Російської Федерації. Прес-секретар президента Росії Дмитро Песков заявив, що Володимир Путін сформулює власне ставлення до «референдумів» на Донеччині та Луганщині після «підбиття їх підсумків». Путін намагається зберегти можливість використовувати результат «народного волевиявлення» у своїй політичній грі, водночас прагне не дратувати Захід, аби не прискорювати процес розширення санкцій проти Росії.

Голова «кримського парламенту» Володимир Константінов, «прем’єр Криму» Сергій Аксьонов та колишній «народний мер» Севастополя Олексій Чалий нагороджені орденом «За заслуги перед Отечеством I степени».

Збройні прояви. Вдруге обстріляна з міномета телевізійна вежа у місті Слов’янськ. Використання важкої зброї, яке потребує спеціальних навичок, чудово характеризує «мирний спонтанний протест».

У місті Свердловськ Луганської області п’ятеро бойовиків обстріляли з автоматичної зброї машину з прикордонниками. Двоє бійців поранено.

В місті Артемівськ Донецької області невідомі викрали російського журналіста («Нова газета») Павла Канигіна. За нього заплатив викуп у 1000 доларів США колега, але журналіста поки не звільнили.

У місті Котовськ Одеської області невідомі у камуфляжі намагалися задушити журналіста Олександра Ярошенка з вигуками «Ти не любиш Путіна!» у його власній квартирі. Журналісту вдалось втекти, проте його помешкання спалили.

Операції правоохоронних органів та ЗС України. У місті Красноармійськ Донецької області бійці Національної гвардії застосували вогнепальну зброю, в результаті чого постраждали проросійські мітингуючі, які намагалися завадити взяттю під охорону будівлі міської ради. Відсутність у оснащенні багатьох підрозділів, які діють на Донеччині та Луганщині спецзасобів нелетальної дії змушує їх застосовувати зброю для захисту від агресивного натовпу, створюючи приводи для пропагандистських звинувачень у «розправі над мирним населенням».

Керівництво Міністерства оборони та Національної гвардії звернулося до населення Донецької та Луганської областей з роз’ясненнями щодо цілей участі відповідних підрозділів у АТО.

Правоохоронна діяльність. Викраденого 9 травня бойовиками керівника міліції міста Маріуполя Валерія Андрощука звільнили, але він знаходиться у тяжкому стані.

Спільні патрулі неозброєної міліції та працівників «Метінвесту» почали патрулювати м. Маріуполь. Допомога Ріната Ахметова у наведенні ладу у Донецькій області матиме значну політичну ціну, але альтернатива – бойові дії у великих містах – ще гірша. Не варто також очікувати, що «дружинники СКМ» зможуть впоратись з «російськими добровольцями» у Слов’янську.

Дестабілізуючі політичні прояви. «Референдуми» сепаратистів у Донецькій та Луганській областях цілком очікувано продемонстрували високу явку (75 та 94 % відповідно) та повну підтримку незалежності «народних республік» (89-90 %). Організатори навіть не надто намагалися приховувати численні порушення елементарних демократичних норм. Тим не менш, від чверті до третини населення Донбасу реально висловилися проти центральної влади, що демонструє рівень впливу проросійської пропаганди.

Все ще народний депутат України, лідер руху «Юго-Восток» Олег Царьов назвав результати «референдумів» «великою історичною перемогою жителів Луганської і Донецької областей».

Співголова «уряду Донецької народної республіки» Мирослав Руденко анонсував створення «армії» з добровольців з України та «іноземних держав». Сепаратисти намагаються політично легітимізувати діяльність збройних підрозділів РФ на території України

Міжнародні зусилля зі стабілізації ситуації в Україні. США, ЄС, ОБСЄ, Німеччина, Франція, Польща та Швеція засудили проведення «референдумів» в Донецькій та Луганській областях та відмовились визнавати їх результати. Операція «Референдум» матиме переважно пропагандистську цінність для «дружньої» Кремлю аудиторії.

ІІІ. Ключові ризики.

  1. Збільшення частки населення Донбасу, які сприймають підрозділи Збройних Сил України, СБУ та Національної гвардії як окупантів через загибель в результаті АТО мирних жителів, зокрема проросійських протестуючих.
  2. Наростання кількості «російських добровольців» у східній Україні.
  3. Використання результатів «референдумів» для легітимізації збройного вторгнення РФ.