Анатомія фейкодромів: Священника-терориста не відпускали із зали суду

1 червня одразу кілька ЗМІ поширили «новину» про те, що Київський районний суд міста Харкова відпустив із залу суду терориста Володимира Марецького, який є священиком Московського патріархату і брав участь у штурмі ОВК в Новоайдарі . Підставою для твердження стало особисте повідомлення на фейсбуці, причому знайти цю сторінку кореспонденту «Дня» не вдалося. Українські ЗМІ широко поширили даний текст без істотних змін та, вочевидь, без перевірки поданої інформації. Серед них було й таке авторитетне та улюблене в Харкові джерело, як новини АТН.

Працівники суду не знали про новину та були здивовані неправдивою інформацією в ЗМІ.

Керівник апарату Київського районного суду Олена Цимбалістенко рішуче спростувала повідомлення про звільнення терориста. «В Київському суді ухвалою слідчого судді відносно Марецького Володимира В’ячеславовича 1972 року народження застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 діб – це максимальний термін. До того ж рішення винесено без можливості внесення застави, – повідомила Олена Валентинівна. –  Через 60 діб, якщо досудове слідство буде закінчене, справа буде передана до суду і розглядатиметься по суті. Якщо розслідування не буде закінчене, то термін перебування під вартою, як запобіжний захід, буде подовжений». Дана ухвала була винесена ще в четвер 29 травня. А вже через два дні з’явилася «горяча» фейкова новина про «м’яке» рішення суду і звільнення злочинця. «Звідки може з’явитися така інформація, якщо людина навіть не може вийти під заставу?» – збентежена Олена Валентинівна.

Наразі невідомо, що саме стало причиною поширення фейкової інформації – свідомі провокації або поспіх та не професійність працівників ЗМІ. Але зрозуміло, що подібні повідомлення – фейкові або неперевірені –  мають певні непередбачувані наслідки. А в умовах воєнної ситуації ці наслідки багаторазово посилюються і можуть стати причиною паніки або конфлікту. Нещодавно такою дезою було повідомлення на фейсбуці, також розтиражоване через офіційні ЗМІ, що начальник прикордонного загону хоче пропустити через кордон терористів, а самі прикордонники чинять спротив протиправному діянню. Загони самооборони були готові виїхати для оборони кордони. Ситуацію врятувало особисте втручання активістів, які з’ясували, що ніяких терористів в цей день на кордоні не зявлялося.

У зв’язку з випадками поширення фейкової інформації закликаємо колег бути максимально відповідальними під час інформаційної війни та кожен факт, що поширюється через соціальні мережі та особисті знайомства, перевіряти в першоджерелах .

Олена Соколинська, Харків

http://www.day.kiev.ua/uk/news/020614-zmi-rozpovsyudili-dezinformaciyu-pro-zvilnenogo-terorista

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair