“Майдан гідності” на полотнах живописців

DSCN7403Пробита кулею каска і вишневий цвіт, ангели та дівчата на барикадах – таким виглядає «Майдан гідності» на картинах з виставки, що сьогодні відкрилася в Державному архіві Тернопільської області.

– Люди, наділені творчим духом, дуже чуйно реагують на всі сучасні події, – зізнається куратор виставки, тернопільська художниця Марія Ділай. – Ці почуття, ці емоції потрібно виливати на полотно. Саме живопис яскраво відображає все те, що трапляється з нами. Тому ми вирішили організувати таку Всеукраїнську виставку і показати цей період нової української історії у живописі.

– Ідея цієї виставки виникла спонтанно, як і сам Майдан, – зізнається один із координаторів виставки, керівник інформаційного центру «Майдан Моніторинг» Володимир Ханас. –  Ми тільки оголосили про організацію і ще не сформованою виставкою вже зацікавилися у Парижі та Брюсселі. Але оскільки ідея така зародилася в Тернополі, то ми почали працювати із місцевими митцями. Відтак виставка стартує у Тернополі, а вже 4-5 липня переїжджає до Бережан. Далі у нас є запрошення перевезти експозицію до Рівного, Хмельницького, Харкова, Полтави… Зараз складні часи для всіх, і для митців – теж. І не менше, аніж в армію, треба кошти вкладати в інтелектуальну діяльність та творчість, бо саме цим ми відрізнятимемося від нашого ворога.

 – Через сто років про Революцію Гідності згадуватимуть як про Велику французьку революцію, а тому вона повинна залишитися у творах мистецтва, – вважає літераторка та заступниця голови Тернопільської ОДА з гуманітарних питань, котра теж відвідала виставку та з інтересом розглядала представлені полотна. Директор архіву Юрій Гумен зазначив, що йому найбільше припало до душі полотно з промовистою назвою «ПТН ПНХ».

Особливістю експозиції є те, що митці можуть приєднатися до неї в будь-який момент. Організатори запрошують художників приносити свої роботи. Найближчим часом виставка поповниться 17-ма картинами художників із Харкова та Києва. Зараз на виставці представлено 18 робіт авторства молодих тернопільських живописців: Миколи Кафтана, Марії Ділай, Олесі Гудими, Галини Мінчук, Ольги Якубовської, Вікторії Каритун, Олега Семціва, Ольги Степусишин та знаменитого бережанського митця Олега Шупляка. Оцінити революційну творчість можна в ДАТО до 4 липня, вхід – вільний.

Марія Богданович, Тернопільська липа

1 Comment

  1. Дякую Вам всім за відвудування виставки та гарно і талановито висвітлений матеріал журналістського пера!

Comments are closed.