Юрій Андрухович: “За Донбас покладено стільки життів, що вибору немає”

andruhovychЗа словами Юрія Андруховича, оскільки вчасного і мирного розлучення з Донбасом не вийшло, потрібно “перемагати загарбників, встановлювати свій контроль над усією територією і відновлювати мирне життя”.

Своїми міркуваннями з приводу війни на Донбасі, втрати Криму та перемоги Порошенка на виборах Юрій Андрухович поділився в інтерв’ю українськомуForbes. Письменник, який у 2010 році висловив скандальну тезу про потребу мирного “прощання” України з Донбасом і Кримом, змінив свою думку: 

Напевно, не вийде просто взяти і відмовитися (від Донбасу – ред.). Можна, звісно, відступити під ударами російської армії, але це точно буде така травма, що мало не буде. Адже за Донбас вже покладено стільки життів, що вибору уряд фактично не має. Потрібно перемагати загарбників, встановлювати контроль над усією територією, відновлювати мирне життя. І от в умовах цього мирного життя, додам від себе особисто, через якийсь час я б провів там нормальний референдум, чесний, зі спостерігачами”, – зазначив письменник.

Попри те, що втрата Криму і війна на Донбасі є наслідками Єврореволюції, Юрій Андрухович не вважає, що краще було не виходити на Майдан:

“Не вийшли б тоді, виборів уже б не було. Тобто були б, але їхній результат, процитую Юрія Луценка, нам оголосив би не голова Центрвиборчкому, а командувач “Беркуту”. 21 листопада Янукович в черговий раз підвтердив, що він кидайло. І що сподіватися на його мирний відхід в результаті чергових виборів не просто наївно, а смерті подібно. От ми й вийшли, бо в таких ситуаціях що раніше, то краще”, – сказав Андрухович.

На президентських виборах письменник голосував за Петра Порошенка, з яким він знайомий особисто.

“Порошенко людина ділова, прагматична. І це, звичайно, дуже важливо. Та ці риси можуть завадити стати на шлях радикальності: з’являться якісь міркування, мовляв, якось обійти, згладити. А напівреформи, як відомо, не працюють. Не дай Боже Порошенку про це забути. Активісти, які сьогодні домагаються люстрації, так і пишуть на своїх транспарантах, звертаючись до президента: “Якщо не ти – то тебе”.