Amnesty International: Інакомислення придушується з новою силою.

RUSSIA-POLITICS-G20Мін’юст Росії включив ще чотири російські правозахисні організації та одну групу екологів до реєстру “іноземних агентів”. Таким чином влада з новою силою обмежує свободу вираження думок, заявила Amnesty International.

“Російська влада непохитно дотримується своєї мети – розгромити незалежні організації громадянського суспільства”, – сказав Джон Дальхузен, директор програми Amnesty International по Європі та Центральній Азії.

“До цього нападу всі були готові, але він все одно вкрай чутливий. П’ять НУО тепер носять клеймо “іноземних агентів”, і серед них є найбільші та найвпливовіші в країні. Питання, яке росіяни повинні задати самі собі: хто тепер захищатиме їх права?”

Міністерство юстиції зареєструвало в якості “іноземних НУО” правозахисні організації “Громадський вердикт”, “Меморіал”, “Юрікс” (Юристи за конституційні права і свободи), “Агора” і “Екозахист!-Женсовет” нібито за те, що вони, отримуючи іноземне фінансування, займаються “політичною діяльністю”.

Троє з них – “Громадський вердикт”, “Меморіал” і “Юрікс” – наразі оскаржують у суді попередню вимогу влади зареєструватися у якості “іноземних агентів”. Проте зараз Міністерство юстиції зареєструвало їх від свого імені відповідно до недавно прийнятого закону.

Так званий “Закон про іноземних агентів” був прийнятий в Росії в червні 2012 року і набув чинності в листопаді того ж року.

З того часу влада провела несподівані “перевірки” сотень НУО, деякі організації були оштрафовані і їм довелося закритися. Цього року до закону були внесені поправки, що дали Міністерству юстиції повноваження реєструвати НУО в якості “іноземних агентів” без їх згоди.