Харківські активісти заспівали пісню про Путіна в залі суду

Сьогодні 8 липня о другій годині дня біля сотні патріотично налаштованих громадян Харкова зібралися в Харківському апеляційному суді, де повинна була розглядатися справа активіста Валентина Бистриченко. Люди вимагали пустити їх на судове засідання.

Нагадаємо, що 26 червня суддя Сергій Лазюк засудив двох харківських активістів-патриотів Валентина Бистриченка та Максима Зинченко до 50 годин виправних робіт за виконання пісні про Путіна на площі Свободи.

«24 червня ми прийшли з українськими прапорами до зібрання сепаратистів біля пам’ятника Леніну та намагалися продемонструвати, що Харків – це Україна, – розповідяє про подію, яка стала приводом для суду над активістами Максим Зинченко. – Ми співали українських пісень, підтримували нашу армію. Але підійшли міліціанти та склали адмінпротоколи на кількох з нас. Водночас сепаратисти збирали гроші для підтримки терористів на Донбасі, публічно висловлювали сепаратистські гасла: «Украіни нєт, єсть Малоросія!» «Хунту геть!», ображали нашого законного президента та владу. Але на них наші правоохоронці не склали жодного протоколу!» – обурений Максим Зинченко.

Більшу частину активістів не пустили до зали суду, пояснюючи, що для них немає місця. Тоді люди в коридорі почали разом співати пісню про Путіна, підтримуючи неправомірно засуджених активістів, та скандувати «Люстрація!»

Суддя Леонід Зубков навіть не розпочав слухання. Адвокатам пояснили, що присутні поводять себе шумно, тому засідання перенесене на 15 липня.

«Ми впевнені, що суддя не збирається скасувати вирок, тому він і не пустив нас до зали. Судова система в Харкові досі не змінилася, також поведінка міліції показує, що вони не на боці України, вони чекають, що стара система влади повернеться», – впевнена одна з учасниць українського флешмобу в суді Юлія.

Присутні активісти висловлювали обурення проросійськими настроями в правоохоронній та судовій системі Харкова та обіцяли прийти на наступне засідання в кількості трьохсот людей. «Я сподіваюся, що наступного разу для засідання нададуть більший зали, щоб вся бажаючі могли бути присутніми. В іншому разі перенос судового засідання не має сенсу», – зауважив адвокат Павло Макаренко.

Альона Соколинська
ДЕНЬ

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair