В українській Вікіпедії стартував конкурс «Пишемо про НАТО»

В українській Вікіпедії стартував конкурс «Пишемо про НАТО», який проходитиме з 4 серпня по 14 вересня 2014 року і присвячений написанню нових статей про Північноатлантичний альянс.

 У часи СРСР у свідомість громадян насаджувались ідеї щодо агресивності та імперіалі стичності військово-політичного блоку НАТО. Після набуття незалежності України, почалась активна співпраця між Північноатлантичним альянсом та Україною. На фоні російської військової інтервенції й окупації Автономної Республіки Крим та сприяння з боку Російської Федерації незаконним військовим формуванням на сході України зростає, як засвідчують соціологічні дослідження, підтримка ідеї щодо приєднання України до НАТО, як системи колективної безпеки: якщо в липні 2012 року 70% українців, за даними соціологічної групи «Рейтинг», виступали проти вступу України до Альянсу, то у липні 2014-го кількість противників євроатлантичної інтеграції впала вдвічі – до 35%, а число прихильників вступу до НАТО зросло до 44%.

Вікіпедія є вільною онлайн-енциклопедією про світ, який оточує нас. Тому зараз важлива нейтральна, неупереджена та якісна інформація про механізми колективної безпеки у сучасному світі. Саме з цією метою ГО «Вікімедіа Україна» за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні проводять конкурс з написання нових статей про історію, військову і політичну структуру, міжнародні стосунки та широке коло тем, що стосуються Північноатлантичного альянсу.

У конкурсі може взяти участь кожен охочий. Для участі у конкурсі необхідно зареєструватися в українській Вікіпедії, ознайомитись з умовами конкурсу та вимогами до статей у Вікіпедії. Крім того, бажано також зареєструватись на сторінці конкурсу у спеціальній формі. Також для учасників конкурсу поданий приблизний перелік статей, які можуть створені під час конкурсу, хоча можна також пропонувати свої теми. Статті можуть мати різноманітну тематику щодо НАТО, але вони мають ґрунтуватися на авторитетних джерелах, уникати плагіату та дотримуватись нейтральної точки зору – такими є загальні вимоги Вікіпедії.

Переможці конкурсу визначаються за сукупним обсягом та якістю статей, що його оцінює журі, яке складається з досвідчених вікіпедистів, відповідно до вимог та правил Вікіпедії. Двоє учасників конкурсу, які наберуть найбільшу кількість балів, отримають можливість поїхати до Брюсселю та відвідати штаб-квартиру НАТО. Також передбачені й інші заохочувальні призи та сувеніри для учасників конкурсу.

 

Джерело: сайт ГО «Вікімедіа Україна».