«Моя скромна Велика земля»

У 24-му «Маршруті №1» «День» досліджує магічний простір Волині

M9_2014_small_Страница_01На днях у польскому Холмі відбулися заходи до 750-х роковин смерті короля Данила Галицького, в яких активну участь взяли українці, зокрема, і волиняни. Сучасна Волинь була б інакшою, якби у 1200-х роках не було короля Данила, який вже тоді творив націю, народ, державу… Як інакшою була б і вся Україна…

Ще у попередній числах «Маршруту №1», присвячених мандрам, Миколаївщині та Одесі, креативна командна «Дня» почала детально досліджувати український простір свободи – його історичні та сучасні компоненти, людей, без яких він був би неможливим, особисті історії тих, хто нині його розбудовує та розширює. І в цьому контексті Волинь, її історія та люди – це благодатна тема, яка не має кінця-краю. Тут кожне село, містечко чи місто отримало у спадок сліди великої Історії, якими нині має гідно розпорядитися. Новий випуск глянцевого додатку «Маршрут №1. Волинь –спокійна сила»» – про це. І не лише.

«Волинь – не найбільша територія нашої країни, але це справді Велика земля. Щось у ній є таке магічне, що, читаючи історію, розумієш: це вцілілий фантастичний осколок Київської Русі, домонгольскої Русі, – пише у своїй традиційній вступній колонці головний редактор «Дня» Лариса Івшина, яка сама родом з цієї Великої землі. –  Це єдина земля, яка мала свого монарха – короля Данила, який в 1200-х роках, коли ще наших пихатих сусідів навіть у задумі не було, творив націю, народ, державу…Такі обрані історією і часом моменти живуть тисячоліттями, але сучасникам треба докладати більше зусиль, щоб зрозуміти значення Луцького замку в нашій історії. Або розуміти, що Володимир-Волинський – це не районний центр, а опора краю, віри, війська, – поряд була зимова резиденція Володимира Хрестителя. І коли світ сприймається людьми так, то це найперша підстава для самоповаги. І звідти – побудова гідної сучасності».

Якщо ви ще не знайомі з цією землею, то варто скласти свій «особистий путівник Волинню» – як географічний, так й інтелектуальний. Свою мандрівку можна розпочати з Музею ікони у Луцьку, а продовжити у замку Любарта, резиденції князів Радзивілів в Олиці – одного з перших в Україні квадратних бастіонів, Свято-Успенському монастирі у Володимир-Волинському – єдиній пам’ятці архітектури на території Волині, що дійшла до нас із часів Київської Русі і… Список – безкінечний.

Дослідити магічний простір цієї землі з різних ракурсів вам допоможе новий «Маршрут №1». У ньому зі «своєю Волинню» вас познайомлять музикант Олександр Положинський, письменник Володимир Лис, письменник, філософ, радянський політв’язень Євген Сверстюк, футболіст Артем Федецький, режисер Олесь Санін та інші.

У Маршруті ви прочитаєте про сім чудес Волині, дізнаєтесь цікаві факти про цей регіон, познайомитесь з місцевою кухнею. Творча команда «Дня», яка працювала над цим випуском, підготувала для вас оригінальну інфографіку про Шацькі озера, кулінарний гід та багато інших цікавих «штрихів» до портрету Волині, яку Лариса Івшина у своїй колонці назвала своєю «скромною Великою землею».

Запитуйте 24-й випуск глянцевого щомісячного додатку «Дня» «Маршрут №1.Волинь – спокійна сила» у кіосках преси вже 26 вересня або ж замовляйте на сайті «Дня».