12 листопада 2014 робот вперше висадився на комету, яку відкрили українські вчені. Для любителів астрономії

Європейська Космічна Агенція 12 листопада здійснила один з найбільших проривів в вивченні Космосу в історії людства. Космічний апарат Розета вперше в історії  доставив і  висадив на поверхню комети робот-зонд Філа. Деталі і фото приземлення тут (джерело: сайт ESA). Твітер місії Розета тут https://twitter.com/ESA_Rosetta , слідкуйте за оновленнями.

Вчені сподіваються, що дослідження фізико-хімичного складу комети дозволить зрозуміти як формувалася Земля та інші планети Соняшної системи. Зонд пролетить разом з кометою ближче до Сонця і в 2015 році дозволить отримати найдетальніші фото Сонця в історії.

Детально дізнатися про “співаючу” комету та всю місію можна з публікації на сайті mashable.

Комета 67P називається кометой Герасименко-Чурюмова на честь українських асторономів, які її відкрили в 1969 році. Ось вони на фото перед запуском космічного корабля Розета в 2004.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Клим Чурюмов та Світлана Герасименко в 2004 році.

Інтерв’ю з Климом Чурюмовим оприлюднив журнал Фокус. Цей видатний вчений є при тому директором Київського планетарію. Вікіпедія про нього.

ІЦ “Майдан Моніторинг” в рамках проекту “Відкритий Університет” вже познайомив харків’ян з харківськими астрономами та провів перший, але не останній, захоплюючий науково-культурний захід разом з Харківським планетарієм. Співробітництво з Київським планетарієм в нас в планах.

Для тих, хто захоплюється дослідженням Космосу – ось цікаві лекції нашого Вільного Університету


“Народження зірок”. Лекція Олексія Патоки.


Пульсари – астрономічні об’єкти, які можна спостерігати в радіохвилях.
Лекцію читає аспірантка Радіоастрономічного інститута (РІНАНУ) Скорик Анастасія.


Лекція Кристини Милостної “Блискавки далекі і близькі”,


Лекція В’ячеслава Захаренка “За межами Сонячної системи”

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair