18 листопада «День» уже вшосте вручатиме премію Джеймса Мейса

mace_bbПремію «За громадянську позицію в галузі публіцистики» імені Джеймса Мейса видання щороку вручає в меморіальні дні відзначення роковин Голодомору. Премія присуджується авторам нових публіцистичних творів у галузі журналістики, що сприяють утвердженню історичної пам’яті народу, його національної самосвідомості й самобутності, визнання Голодомору 1932 — 1933 років геноцидом проти українців.

Премія заснована головним редактором газети «День» Ларисою Івшиною і вручається вже шостий рік поспіль. «Джеймс Мейс бачив, що ХХ століття ще не вичерпало всього страху. І при цьому радив не говорити з сьогоднішнім світом із позиції жертви, бо це — річ безперспективна. Натомість треба дуже швидко «реставруватися», залікувати рани, виховувати журналістів, працювати із суспільством, ставати конкурентоспроможними, водночас зберігаючи пам’ять про найбільшу катастрофу українського народу в минулому столітті. Тому наша премія символізує певну спадковість цього процесу: думання, позиції…» — зазначає Лариса Івшина.

У попередні роки лауреатами Премії стали відомі публіцисти Ігор Лосєв, Ігор Сюндюков, Сергій Грабовський та Олександр Палій. Минулого року премію здобули одразу два автори — Петро Кралюк та Володимир Бойко. «Обидві кандидатури були такі, що не можна було сказати, що хтось когось переважить. Це інтелектуали сучасної доби», — наголосила під час вручення Премії головний редактор «Дня» Лариса Івшина.

Цьогорічне нагородження відбувається в непростий для України час: ми вшановуємо пам’ять жертв однієї з найбільших катастроф в історії України — Голодомору, переживаючи разом із цим не менш драматичні події — Майдан та війну на сході країни. У даному історичному контексті особливої ваги набуває основний принцип Премії — громадянська позиція.

Ім’я цьогорічного лауреата буде оголошено 18 листопада о 16.00 під час урочистого засідання Громадської ради конкурсу в приміщенні редакції газети «День».

До участі в заході запрошено голову громадської ради конкурсу, Надзвичайного і Повноважного Посла України, письменника Юрія Щербака; голову Національної спілки журналістів України Олега Наливайка; доктора історичних наук, професора, завідувача відділу історії України 20—30-х рр. ХХ ст. Інституту історії України НАН України Станіслава Кульчицького; письменницю, удову Джеймса Мейса Наталію Дзюбенко-Мейс, а також лауреатів попередніх премій.

За додатковою інформацією звертайтеся до редакції газети «День»:

(044)303-96-25

(044)303-96-21