Хто кришує незаконне розорювання Дворічанського національного парку?

Відкрите звернення стосовно бездіяльності службовців Куп’янського МВ ГУМВС України в Харківській області, що має ознаки корупційного правопорушення

Прокурору Харківської області
Начальнику управління внутрішньої безпеки в Харківській області ДВБ МВС України

Екг “Печеніги” – громадське об’єднання, одним із завдань якого є сприяння збереженню природно-заповідного фонду України. Виконуючи його, 21.07.13 на території національного природного парку (далі – НПП) “Дворічанський” нами було виявлене незаконне вирощування сільськогосподарських культур (соняшника). Про цей факт порушення природоохоронного законодавства ми повідомили Державну екологічну інспекцію в Харківській області та адміністрацію НПП “Дворічанський”, котра, в свою чергу, звернулася до Державної сільськогосподарської інспекції в Харківській області.

image8
Розорана ділянка Дворічанського національного парку у 2013 р.

Листом від 03.09.13 № 936/01-26/09-18 Державна екологічна інспекція повідомила нам, що за нашим зверненням за порушення режиму охорони НПП “Дворічанський” внаслідок використання земель під рілля, на громадянку Т.Метелькову було складено протокол за статтею 91 КУпАП – здійснення в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, їх охоронних зон, а також територій, зарезервованих для наступного заповідання, забороненої господарської та іншої діяльності, порушення інших вимог режиму цих територій та об’єктів, та розрахована шкода, завдана державі за це порушення.

В подальшому на наш запит Державна інспекція сільського господарства в Харківській області (далі – сільгоспінспекція) листом № 04.01-11/12330 від 17.12.13 повідомила, що у вересні 2013 року за зверненням директора Дворічанського НПП вона перевірила використання цих ділянок:
“В ході проведення фактичного обстеження було встановлено, що зазначені земельні ділянки розорані та засіяні загальним масивом орної культури, а саме, соняшником, тобто земельна ділянка використовується не за цільовим призначенням, про що був складений акт обстеження № 415 від 06 вересня 2013 року. При проведенні обстеження була присутня Т.О. Метелькова, яка заперечувала, що розорала і сіяла вказану земельну ділянку саме вона”.

Щоб з’ясувати, хто ж-таки розорав ці 25 гектарів, сільгоспінспекція звернулася до Куп’янського відділення міліції. У відповіді на її лист слідчий Куп’янського відділення міліції повідомив, що “в ході допиту у якості свідка громадянка Метелькова Т.О. пояснила, що займається вирощуванням сільськогосподарської продукції та здійснює обробіток вищезазначеної земельної ділянки спільно зі своїм чоловіком Метельковим М.М., та на даній земельній ділянці вони вирощували соняшник, врожай якого вони зібрали восени 2013 року”.
В той же час Куп’янський МВ ГУМВС України в Харківській області на наш запит повідомив, що він веде кримінальне провадження 12013220370002146 за ч. 1 ст. 197-1 КК України. Але вже 17.12.2013 в зв’язку з відсутністю складу кримінального правопорушення внаслідок недостатньості суми шкоди, яка для статті 197-1 ККУ на той час складала 57350.0 грн., це провадження було закрите.
Так, згідно постанови слідчого Куп’янського відділення міліції, шкода, розрахована відповідно до Методики визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, затвердженої Постановою КМУ від 25 липня 2007 року № 963, завдана нецільовим використанням даної земельної ділянки, склала 24 тисячі 410 гривень. Такий розрахунок визиває сумніви, адже відповідно зазначеної методики, шкода від нецільового використання ділянки природно-заповідного фонду площею 25,38 га для виробництва сільгосппродукції, становить 129 487,87 грн., що більш ніж достатньо для кримінальної справи (розрахунок проведений відповідно до формули № 3 з п.5 вищезазначеної методики: розрахунок розміру шкоди, заподіяної внаслідок використання земельної ділянки не за цільовим призначенням, для всіх категорій земель (крім земель житлової та громадської забудови).
Більш того, сільгоспінспекції для того, щоб притягти винних до відповідальності, необхідно було отримати їх контактні дані. Проте, куп’янський слідчий у своїй постанові жодних відомостей про місце проживання Т.Метелькової не зазначив. Тому сільгоспінспекція направила до куп’янської міліції повторний лист – з проханням надати їй адресу та номер телефону цієї особи. Куп’янське відділення міліції відповідь сільгоспінспекції так і не надало. З цього приводу ми також звернулись до Куп’янського МВ ГУМВС України в Харківської області з проханням надати Державній інспекції сільського господарства в Харківській області відомості про місце проживання (реєстрації) і контактні телефони Тетяни Метелькової, та сприяти її явці для притягнення до адміністративної відповідальності, але жодної відповіді також не отримали. Результатом цих незрозумілих дій з боку Куп’янських міліціянтів стало те, що порушник так і не був притягнутий до відповідальності, а порушення на даній території триває і досі.

Metl_2014
Поле з озимою в Дворічанському національному парку у 2014 р.

Весною 2014 року співробітники НПП “Дворічанський” знов зафіксували використання цієї ділянки під рілля, за фактом чого звернулись до міліції, але жодного результату це не дало, влітку ділянка, з котрої вже було зібрано врожай, знову використовувалася для вирощування озимої пшениці, і звернення до міліції знов виявилися безрезультатними. На нашу думку, таке становище призводить до шкоди інтересам держави в сфері збереження довкілля, що є ознакою корупційних дій.

Закриття кримінального провадження 12013220370002146 за ч. 1 ст. 197-1 КК України ґрунтується на тому, що шкода внаслідок незаконної діяльності була замала, але, на нашу думку, при цьому не було вжито всіх необхідних оперативно-розшукових заходів – шкоду розраховано некоректно, та взагалі не взято до уваги висновок Державної екологічної інспекції – органу виконавчої влади, в завданнях котрого контроль дотримання законодавства на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду, не було опитано адміністрацію національного парку “Дворічанський” – все це призвело до продовження порушень та збільшення завданої державі шкоди.

Тому ми вважаємо за необхідне:
1. Відновити кримінальне провадження 12013220370002146 за ч. 1 ст. 197-1 КК України, взявши за увагу нові факти порушень 2014 році та розрахунок шкоди від нецільового використання ділянки природно-заповідного фонду.
2. Притягнути до відповідальності за вчинення корупційного правопорушення співробітників Куп’янського МВ ГУМВС України в Харківської області.
3. Проконтролювати здійснення оперативно-розшукових заходів.
4. Внаслідок цих дій притягнути винних у незаконному розорюванні ділянки НПП “Дворічанський” до кримінальної відповідальності.

З повагою,
Голова Ради ЕкГ “Печеніги” С.О. Шапаренко
*
____________________

КОНТАКТ:
Олег Вяткін, ЕкГ “Печеніги”: тел. (066) 804-93-48, trolll_eco@ukr.net

При використанні матеріалів бюлетеня прохання посилатися на джерело.