Поєднатися через важку пам’ять

12 листопада о 17:00 в тернопільській галереї Бункермуз відбудеться перегляд документального фільму та презентація книжки «Поєднання через важку пам’ять. Волинь 1943», яка є одним із результатів проекту з однойменною назвою, започаткованого 2012 року. Завданням цієї ініціативи є представлення нелегкої спільної історії поляків і українців, а також складність у погодженні з історією. Це можливо завдяки, скажімо, віднаходженню шляхетних і справедливих людей, особливо серед українців, які рятували поляків під час трагічних подій в 1943–1945 роках на Волині і Галичині, та серед поляків, які допомагали українцям під час братовбивчої боротьби.

Варто зазначити, що проект «Поєднання через важку пам’ять. Волинь 1943» – це перший такого типу спільний документаційний і, водночас символічний високого рангу задум, в якому зустрілися два покоління, тим більше польсько-українське. Проект дає шанс зрозуміти людську поведінку перед обличчям війни і зла, показати цінні особистості й постаті, які рятували життя іншої людини, не залежно від визнання, походження і національності.
За допомогою представлення позитивних постатей українців, що рятували поляків, і поляків, що рятували українців, можливим є будування діалогу між поколіннями. Ці поодинокі історії українців, які остерігали своїх сусідів, є важливими свідченнями, якщо ми будемо зберігати в пам’яті волинську трагедію.