Через спільну молитву за збереження створіння до відновлення християнської єдності

tyjden ednosti18-25 січня 2015 року під гаслом «Дай мені напитись» (Ів 4, 7) пройде Тиждень молитов за єдність християн, який щороку ініціює Всесвітня Рада Церков спільно з Папською Радою сприяння єдності християн. Вже традиційно в цей час християни по всьому світі об’єднуються у молитві за вирішення різноманітних проблем та викликів сучасності, серед яких особливе місце займає питання збереження Божого створіння – природи.

Щороку організатори розробляють спеціальні тематичні матеріали до Тижня молитов за єдність християн на кожен день: богослужіння, роздуми та тематичні молитви, які цього року були підготовані Національною Радою християнських церков Бразилії.

У відповідності до рекомендацій Всесвітньої Ради Церков та Папської Ради сприяння єдності християн, Бюро УГКЦ з питань екології просить душпастирів Християнських Церков України долучати до богослужінь під час Тижня молитов за єдність християн 18-25 січня, а зокрема в суботу, 24 січня, молитовні прохання, подані у додатку.

Додаток:

Прохання до Сугубої єктенії

під час Тижня молитов за єдність християн, 18-25 січня 2015 року

Одвічний, милостивий Боже, ми просимо Тебе: просвіти своїм світлом всіх людей, щоб вони, незважаючи на всі відмінності могли зустрітись у довірі та взаємному бажанні добра, молимось Тобі, вислухай і помилуй.

Господи помилуй (3 р.)

Одвічний, милостивий Боже, просимо Тебе за всіх, які допомагають іншим, щоб вони своєю любов’ю до ближнього та гостинністю були знаком єдності для всіх, молимось Тобі, вислухай і помилуй.

Господи помилуй (3 р.)

Одвічний, милостивий Боже, ми просимо Тебе про мир. Допоможи всім, хто старається про мир і даруй їм сили, щоб вони могли бути ефективними будівничими світу толерантного і без насильства, молимось Тобі, вислухай і помилуй.

Господи помилуй (3 р.)

Одвічний, милостивий Боже, Ти промовляєш до нас через створіння, пророків і насамперед через свого Сина Ісуса Христа. Допоможи Своїй Церкві, щоб вона чула і розуміла Твоє слово, яким Ти кличеш до єдності в різноманітті, молимось Тобі, вислухай і помилуй.

Господи помилуй (3 р.)

Одвічний, милостивий Боже, в ім’я Твого Сина Ісуса Христа, нашого Господа, просимо про воду життя для нас і всього світу. Як чужинець Ти просив жінку самарянку дати Тобі води, щоб втамувати спрагу. Ми просимо Тебе: дай нам живої води, яка дарує Вічне Життя, молимось Тобі, вислухай і помилуй.

Господи помилуй (3 р.)

Милосердний Боже, Святий Душе, Джерело всього створіння, одвічне Слово, що дає життя. Часто ми не чуємо стогонів Твого створіння, яке прагне визволення і відновлення. Допоможи нам відновити єдність і почути Твій голос у всьому живому, яке страждає і прагне оздоровлення та спасіння, молимось Тобі, вислухай і помилуй.

Господи помилуй (3 р.)

На цьому місці можна також додати інші молитовні прохання, які відповідають місцю і ситуації.
Молитва

(на 7 день Тижня молитов за єдність християн)

Життєдавче, Ти піклуєшся про все створіння і закликаєш нас до справедливості та миру. Провадь нас своєю дорогою, на якій безпека основується не на зброї, але на пошані;

на якій сила основується не на насильстві, але на любові;

на якій багатство зростає не через накопичення грошей, але через те, що ділимось з іншими;

на якій панує не конкуренція, але справедливість;

на якій компасом перемоги є не помста, але готовність прощення;

на якій наша єдність не основується на спільному прагненні до влади, але є закорінена у готовності сповняти Твою волю.

Допоможи нам стати на захист гідності всього створіння, уприсутнюючи Божу солідарність, справедливість і мир. Про це просимо Тебе в ім’я Ісуса Христа, Твого святого Сина і нашого брата, який став жертвою нашого насильства і подарував всім нам на хресті прощення. Амінь.

Бюро УГКЦ з питань екології з посиланням на oikoumene