Олеся Юрченко: Чергова антиукраїнська акція фонду “Відкритий діалог”

До уваги тих, хто займається ідеологічними кампаніями у масмедіа: Минулого  тижня у Фейсбук продовжилося обговорення реакції Гендиректора НТКУ Зураба Аласанії на подив, який висловив кореспондент польського ЗМІ Павло Боболович щодо незначної частки українського мовного контенту на Першому Національному в новорічну ніч, а також – громадської діячки, громадянки України Наталки Панченко, яка процитувала польського журналіста. Сказане З. Аласанією спричинило, зокрема, звернення Голови Українського Товариства м. Люблін (Польща) Григорія Купріяновича до Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка (http://dusia.telekritika.ua/blog_alekseia_mazura/27262 ).

Як пояснив З. Аласанія у коментарях до посту, різкість його поведінки спровокована Н. Панченко, яка працює на польський фонд «Відкритий діалог», відомий серед волонтерів як проблемний і такий, що замикає на себе потоки фінансування. Так, на початку літа за сприяння фонду в зону АТО відправлялися ніби журналісти. які потрапляли в скрутне становище. Пізніше фонд просив допомогти їм, а ті, хто намагалися це зробити, ставали жертвами терористів, чи потрапляли до них в полон. Після 4 інциденту волонтерам категорично заборонили мати справу з цим фондом. Такий коментар З. Аласанії нівелював спалах критики на його адресу в соцмережах. Водночас, даний конфлікт сприяв підвищенню інтересу до УТ-1 і, як результат – низку позитивних відгуків на ФБ щодо реформ, здійснених новим керівником на НТКУ, зокрема: «….Канал нарешті став справді схожим на якісні Європейські національні канали і це ще далеко не межа. До того ж, ці всі зміни досягнуто при такому ж опорі системи. Реформа Першого – одна з небагатьох реформ, яких вдалось добитись після революції .» (Oleg Tkhoryk:https://www.facebook.com/oleg.tkhoryk/posts/782658221782890 ).

Як відомо, фонд «Відкритий діалог» неодноразово провокував скандали, зокрема, пікетував Посольство України в Польщі, виступав проти Посла М. Мальського, консула С. Міняйла та, нібито, разом з тимчасовим повіреним України в РП В. Канєвським чинив тиск на виборчу комісію у Варшаві. Даний фонд входить до неофційного об’єднання Євромайдан Варшава, водночас, показово, що керівники Євромайданів з кількох міст України виступили проти даного фонду та дій Н. Панченко.