Виникнення і укорінення ідеї обмежити виїзд за кордон: як Путін дав пас і хто його прийняв

Хронологія того, як і ким ідея обмеження виїзду українців за кордон була створена в повітрі та міцно укорінена в українських урядових структурах

1. Коли – 26 січня. Де – Росія, спілкування Путіна зі студентами Национального минерально-сырьевого университета «Горный». Хто – Путін особисто.

Лінк – http://russian.rt.com/article/70773

«Кстати говоря, многие люди уже уклоняются от мобилизации, стараются к нам переехать, пересидеть здесь какое-то время. И правильно делают, потому что их просто толкают туда, как пушечное мясо, под пули», — сказал Путин во время общения со студентами Национального минерально-сырьевого университета «Горный».

«В соответствии с новым законом, граждане Украины не могут находиться на территории РФ более 30 суток. Они возвращаются, и их — цап! — и опять туда, под пули высылают. Поэтому мы, наверное, здесь изменим кое-что, — сказал Путин. — В рамках закона можем увеличить срок пребывания определённых категорий лиц, прежде всего, призывного возраста».

2. Коли – 27 січня. Де – Адміністрація Президента, нарада за участі ЗМІ. Хто – начальник мобілізаційного управління Головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генерального штабу Збройних Сил України полковник Олег Бойко.

Лінк – http://www.unian.ua/…/1036883-na-ternopilschini-viyskovozob…

Запропонував уряду розробити зміни до законодавства “щодо порядку виїзду за кордон громадян України, які підлягають призову на військову службу під час мобілізації в особливий період”.

Він зазначив, що необхідність внесення змін в правила перетину кордону викликано тим, що в ході нинішнього етапу мобілізації є випадки, коли військовозобов’язані цілими селами виїжджають за кордон для уникнення призову на військову службу, зокрема виїжджають на територію РФ.

Він розповів, що за інформацією Тернопільського військового комісаріату “населення Тернопільської області з метою ухилення від мобілізації масово звільняється з роботи. Військовозобов’язані також масово виїжджають за кордон”. Зокрема він навів приклад, що з одного із селищ два автобуси місцевого населення виїхало в Російську Федерацію.

“Триває масова втеча чоловічого населення області за кордон, особливо, як це не парадоксально, в Російську Федерацію”, – сказав Бойко.

Примітка: інформація про два автобуси “уклоністів”, що виїхали до Росії, яка була надана полковником Бойком як привід для законодавчої новели щодо обмеження виїзду українців за кордон, виявилася фейком і була швидко спростована тернополянами, які перевірили її в самому селі, про яке йшлося, див. https://maidan.org.ua/…/ternopilskyj-vojenkom-ne-vidriznyaje…/

3. Коли – 30 січня. Де, хто – Указ Президента України № 40/2015
Про додаткові заходи щодо забезпечення проведення часткової мобілізації у 2015 році

Лінк – http://www.president.gov.ua/documents/18797.html

Одержано “добро” на просування законодавчої новели Головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генерального штабу на найвищому рівні.

“…. постановляю:

1. Кабінету Міністрів України невідкладно:
……
2) опрацювати питання щодо законодавчого врегулювання порядку виїзду за кордон громадян України, які підлягають призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, та за результатами внести в установленому порядку відповідні пропозиції”

4. Коли – 31 січня. Де – прес-конференція міністра оборони. Хто – міністр оборони Полторак.

лінк – http://news.liga.net/…/4933209-dlya_vi_zdu_za_kordon_v_ysko…

Чітко сформульована форма реалізації ідеї, конкретні механізм і спосіб, в який пропонується контролювати виїзд українців за кордон.

“Генеральний штаб рекомендує зобов’язати всіх військовозобов’язаних отримувати дозвільні довідки з військкомату для виїзду з України за кордон. Ви ж розумієте, що Батьківщину захищати треба, і то кількість військовослужбовців, яка воює зараз у зоні АТО, потребує ротації”, – сказав він.

На уточнююче питання, чи стосується ця норма лише тих, хто вже отримав повістки, або всіх осіб призовного віку, міністр відповів: “Безумовно, це стосується всіх”.

5. Коли – 1 лютого. Де – ефір телеканалу “112 Україна”, після чого поширено по всім ЗМІ прес-службою партії Солідарність (вона ж – Блок Петра Порошенка). Хто – народний депутат від БПП Іванна Климпуш-Цинцадзе, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України у закордонних справах, як експерт з військових питань начебто ніколи не виступала

Лінк – http://solydarnist.org/?p=8933

По суті підготовка суспільної думки, інформаційне просування “лінії партії”, сформульованої до того (з чіткою акцентацією по кожному пункту — і п. 1 – “Путін же ж сказал, Ви чули”, і на тому самому механізмі, який сформульовано до того — тотальний контроль всіх, вимога до кожного отримати окремий дозвіл на виїзд у воєнкоматі), через ЗМІ

Коментуючи питання поїздки за кордон чоловіків призивного віку, Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що це не є надскладним питанням.

«Цей документ не складно отримати у військкоматі, якщо людина надасть причини, чому вона повинна їхати за кордон. Чоловік може поїхати і на відпочинок, якщо він не підпадає в найближчу хвилю мобілізації, тобто якщо його не планували мобілізувати», – зазначила Климпуш-Цинцадзе.

Вона також підкреслила, що до такої вимоги потрібно відноситись із розумінням, оскільки першими на Указ Президента України про чергову хвилю мобілізації відреагували агресори. «Адже пан Путін запросив тих людей, які мають бажання ухилитися від мобілізації в Україні – пересидіти цей час в Росії», – сказала народний депутат.

Вона також повідомила, що наразі чіткого, покрокового механізму, який би повністю регулював виключно всі питання мобілізації, немає, але вже працює група фахівців і вже найближчим часом будуть розроблені додаткові пояснювальні документи до Указу Президента, які дадуть вичерпний перелік і юридично оформлять можливі обмеження під час цієї хвилі мобілізації.

«Я думаю, що наші громадяни розуміють, що країну потрібно боронити і в нас нема іншого виходу, коли існує загроза від зовнішньої агресії», – наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

6. Коли – 2 лютого. Де – коментар інтернет-виданню Гордон, після чого поширено по всім ЗМІ прес-службою партії Солідарність (вона ж – Блок Петра Порошенка). Хто – народний депутат від БПП Юлій Мамчур, прославився захистом аеропорту Бельбек в Криму, якоюсь активною політичною чи експертною позицію не відрізнявся.

Лінк – http://solydarnist.org/?p=8933

Ті самі тези — обмежувати виїзд українців за кордон обмежувати треба, бо Путін козні строіт.

«Росії за будь-яких умов потрібно зірвати процес мобілізації. Звідси і заява Путіна, тому вони й кидають всі інформаційні сили на те, щоб посіяти паніку і зірвати цей процес»

За словами Мамчура, в Україні потрібно обмежити можливість виїзду за кордон військовозобов’язаних.

«Звичайно, потрібно обмежити виїзд і повинен бути контроль. Кожен громадянин України зобов’язаний захищати свою батьківщину згідно Конституції. Якщо він намагається сховатися за кордоном від виконання свого конституційного обов’язку, до нього повинні застосовуватися певні заходи впливу. Якщо він не отримав повістку, але намагається виїхати, це означає, що він ховається від отримання повістки. Прикордонна служба повинна мати списки всіх тих, хто виїхав, а військкомати повинні мати списки всіх тих, хто мобілізується. Після порівняння цих списків стане зрозуміло – хто зрадник», – заявив нардеп.

Примітка 1. Цікаво, що дружина Юлія Мамчура, Лариса Мамчур, працює помічником народного депутата Іванни Климпуш-Цинцадзе, автора попереднього коментаря від БПП на цю тему, див.http://gapp.rada.gov.ua/mps/info/page/17997

Примітка 2. Цікаво, що одночасно з Юлієм Мамчуром цю саму тему для цього самого Інтернет-видання, Гордон, коментував й інший депутат від Блока Петра Порошенка, Єгор Фірсов, при цьому його точка зору з цього приводу є діаметрально протилежною, хоча він також посилається на ту ж саму заяву Путіна, що й Мамчур, пояснюючи, що її мета і полягає в тому, аби розкачати невдоволення до уряду (див нижче, лінкhttp://gordonua.com/da…/oranichit-viezd-voennoobyazahh.html…). Більш того, Фірсов зазначає, що незрозумілою є практична мета пропонованих заходів, оскільки мобілізація відбувається за планом і “ловити” за великими рахунком нема кого. Але прес-служба БПП подала лише коментар Мамчура, а коментар Фірсова проігнорувала.

“Я не считаю, что это ограничение выезда военнообязанным – правильное решение. Это полицейская идея, в которой нет необходимости. Тем более что с мобилизацией у нас все нормально и хватает добровольцев, готовых идти на фронт.

О таких мерах можно говорить, когда для этого есть предпосылки, когда массово выезжают военнообязанные, а план призыва не выполняется. Пока план реализуем, и я не считаю, что такая норма необходима.

Путин специально раскачивает ситуацию и не хочет, чтобы украинцы массово шли воевать. Он не хочет воевать против нас прямыми способами и не пойдет в атаку на Киев. Он будет использовать пятую колонну, будет использовать разного рода манипуляции, чтобы раскачать внутри Украины ситуацию. Он мечтает, что половина призывников поедет в Россию и не будет призываться”.

7. Коли – 2 лютого (кінець дня). Де – коментар державному інформаційному агентству Укрінформ, який поширено по всім ЗМІ. Хто – керівник полковника Бойка (того, що “прийняв пас” від Путіна, див. пп. 1-2 вище), перший заступник начальника Головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генерального штабу Збройних Сил України генерал-майор Володимир Талалай.

Лінк – http://www.ukrinform.ua/…/genshtab_dlya_viiizdu_za_kordon_y…

Знову наполягання на механізмі, про який йшлося вище (тотальний контроль за кожним, хто має намір виїхати за кордон, через забезпечення кожному довідки від воєнкома), але тепер цей механізм розширено й поширено й на пересування всередині країни, причому Талалай маніпулює законом, тлумачачи заборону зміни відомого воєнкому місця проживання (яка дійсно передбачена законом) як заборону залишання місця проживання (про що в законі нема ані слова).

“Чинним законодавством в умовах, коли в державі оголошена мобілізація, військовозобов’язані не мають права залишати місце проживання без дозволу відповідного районного військового комісара. Тому питання оформлення такого дозволу оформляється у формі відповідної довідки”, – сказав він.

Більше того, зазначив генерал, таку ж довідку військовозобов’язані повинні мати навіть при виїзді за межі свого адміністративного району. “Військовозобов’язаний, який в умовах, коли в державі проводить мобілізація, має намір покинути місце проживання і виїхати за межі адміністративного району, він повинне про це повідомити районного військового комісара і отримати дозвіл… Це не обов’язково виїзд за межі державного кордону. Навіть переміщуючись по території держави”, – наголосив він.

Таким чином, повідомили в Генштабі, довідку з військомату потрібно мати і при тимчасовому переміщенні за межі адмінрайонів під час мобілізаційного періоду: “Тому, що він (військовозобов’язаний – ред.) може бути необхідний для комплектування військ. Якщо у ньому немає потреби, йому видаються довідку і він з цією довідку переміщується”.

Талалай зазначив, що ця норма була чинна в Законі України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, а, “відповідно, в указі Президента України № 40/2015 визначені завдання щодо забезпечення більш дієвого механізму реалізації цієї норми”.

Водночас, генерал уточнив, що таку довідку не потрібно отримувати, якщо військовозобов’язаний виїжджає за межі свого адмінрайону “на день-два”. За його словами, мінімальні терміни для виїзду поки остаточно не визначені, і це, та інші питання, будуть врегульовані найближчим часом на виконання указу Президента України № 40/2015.

Найчастіше, зазначив Володимир Талалай, потреба у цій довідці стосується випадків, коли військовозобов’язаний має намір виїхати за межі держави під час мобілізації. “Це має бути довідка установленої форми у військовому комісаріаті, де визначено що громадяни такий-то перебуває на обліку і має дозвіл на виїзд”, – додав він.

Chacha Shushuridze

Фото