На Донеччині в місті Дружківка 20 лютого проводяться чергові традиційні «Олексині Читання»

Видатний донеччанин, дисидент, співзасновник Української Гельсінської групи, простий сільський вчитель Олекса Тихий ще на початку 70-х років писав: «Донеччина — це 1/6 всього населення Української РСР. Її культурний та національний розвиток може послужити або гарним прикладом для всієї України в разі її нормального розвитку, або ганебним, холероподібним…».

Нажаль сьогодні ці пророчення підтвердилися в самому гіршому їх варіанті.

??????????

Але Тихий писав і таке: «Люблю Донеччину, її степи, байраки й лісосмуги. Люблю людей невтомних трударів ланів, заводів, шахт…».

І це дає надію на розуміння всіма сторонами конфлікту того, що тільки разом і разом з Україною ми зможемо жити далі, жити щасливо.

Що б сказав про сьогодення сам Олексій Іванович? Під такою темою й пройдуть Восьмі Олексині читання» – «Олекса Тихий і сьогодення».

«Олексини читання» вже традиційно проводяться щорічно до дня народження Тихого. Перші читання були в Олексієво-Дружківці в 2007 році. З того часу географія читань поширилася по північному регіону Донбасу: Дружківка, Костянтинівка, Артемівськ, Краматорськ, Слов’янськ, Донецьк.

Підготовка до восьмих читань розпочалася разом з відділами освіти ще у листопаді 2014 року. На читання запрошені учні шкіл Краматорська, Костянтинівки, Костянтинівського району, Дружківки. Оргкомітет у січні – лютому проводить проміжні перегляди робіт учасників, робить відбір, коректує, консультативно допомагає учасникам.

В журі і оргкомітеті читань запрошені: відомий публіцист, дисидент, в’язень радянських концтаборів Василь Овсієнко, син Олекси Тихого, відомий еколог  – Володимир Тихий, відома громадська діячка з Харкова, координатор Української Миротворчої Школи, голова правління Майдан МОніторинг Наталка Зубар, головний редактор газети «Наша Дружківка» Євген Фіалко, громадський діяч, еколог, директор ЕКЦ «Бахмат» Володимир Березін, член правління ДОО Національної спілки краєзнавців України Володимир Качур,  голова товариства Олекси Тихого при ДОО ВУТ «Посвіта» – Євген Шаповалов.

Захід проходитиме за підтримкою Міжнародного Інформаційного центру Майдан Моніторинг і Української Миротворчої Школи, Міжнародного благодійного фонду «Смолоскип», інших…

Переможці й учасники читань будуть нагороджені книжними призами й грошовими преміями. Оргкомітет компенсує учасникам дорогу й пригостить кавою.

Запрошуємо всіх хто приймає участь у патріотичному вихованні підростаючого покоління – вчителів, освітян, громадських діячів.

Окремо запрошуємо всі засоби масової інформації для висвітлення цієї важливої події у нашому регіоні. Думки дітей, учнів шкіл про наше не просте сьогодення будуть цікаві для читачів і глядачів не тільки Донеччини, а й всієї України.

Бажаючих узнати більше, взяти участь у заході просимо звертатися по телефонам: 066 574 11 53;  066 272 3004.

Проведення читань планується в м. Дружківка, центральна міська  бібліотека ім. Лесі Українки 20 лютого 2015 року об 11-00.

 

ОРГКОМІТЕТ

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair