Сергій Петров: Спецоперація “Мінськ-2” та фіаско Путіна

Ну що ж, спецоперація антипутінської коаліції, яка склалась ще у Брісбені, “Мінські домовленості-2” успішно завершилась, з чим я всіх і вітаю!

Перемовини, де путін не добився ні чого, крім того, що визнав свою пряму участь у цій війні. Самолегітимізація Путіна – це основний сенс “Мінська-2”, які підтвердили непорушність “Мінська-1”. Закладені у вересневих мінських домовленостях базові пункти не давали найменшого сподівання на їх виконання: якщо Ви уважно слідкували за стрічкою, то було на 200% зрозуміло, що жодного перемир’я не буде.

Але самолегітимізація Путіна потребувала фінального акорду: “одностороннього припинення вогню” – тактики, до якої українці вже вдавались з десяток разів, – це гра на публіку (світову, звісно) з метою довести, що ми хочемо миру і докладаємо до цього “всіх зусиль” (про реальну ситуацію, як наша арта все одно насипала “тишком-нишком” поговоримо пізніше, після війни, коли про це вже можна буде відкрито говорити). А ось “кацапи” (подивіться на заяви з Білого Дому, які звучали протягом тижня, – там прямо у тексті у всіх бідах звинувачується Росія; прямий текст, жодної додаткової “інтерпретації”) його не дотримуються. Ці всі 3 дні ситуацію уважно фіксували (вчора на Радбезі ООН Саманточка досить красиво все по полицям розклала) і весь час нагадували Росії, що ви ж підписали документ (“Мінськ-2”), але ви ні секунди його не виконали. Тобто винуватцем зриву “Мінська-2” оголошено Путіна та Росію.

Додайте до цього злиття інформації від британської розвідки щодо наявності російських військ в Україні, заяви НАТО, а також розслідування журналістів, які на математичних проекціях довели обстріли з російською території сектору “Д” у липні 2014-го. Цікаво, що результати цього розслідування опубліковані сьогодні.

Коли ситуація на фронті загострилась, і сенсу тримати Дебальцеве зі знищеною інфраструктурою вже не було (та оперативна ситуація склалась гостро), то війська відвели. Так, “здавати території” погано, але армія цінніша за них. Крім того, врахуйте, що на атаку Дебальцевого було кинуто стільки техніки та військ, що мама нє горюй. Перевага у піхоті у 5-10 разів (для успішної атаки достатньо всього переваги у три (!!!) рази).

До того ж: зруйноване місто, вилюдніле місто (протягом останніх двох тижнів волонтери, а потім і влада вивозили з Дебаля та околиць місцевих жителів, хто ще не виїхав сам, – честь їм і хвала за це), зруйнований залізничний вузол (колії то можна відновити протягом тижня, а ось всю інфраструктуру залізничного вузла хєр швидко відновиш) Проте мені дуже шкода залізничний вокзал Дебальцевого, який був пам’яткою архітектури – таке, професійне.

Що буде далі?

  1. Зброя, багато зброї та техніки (до речі, британські Saxon’и вже пішли) – а я влітку писав, що “у лютому – березні 2015 року” нам піде зброя (з рубрики “А ми казали”). Можна додати, що крім якісної зрої ми отримаємо дофіга зброї для “утилізації”. До речі, війна – це найкращий спосіб для цього. Ну й справді, еге ж.
  2. Бабло, багато бабла. Але з економікою буде щенабагато гірше, і дно ми пройдемо у травні – жовтні. Але ми виживемо на грошах Заходу, які вже даються під конкретні реформи. До того ж, вже за місяць – пітора очікую на початок важливих змін: західний “десант” має почати продукувати законодавчі зміни.
  3. Санкції – Росія мусить відповісти за невиконанния “Мінська-2”.
    Буде ще доволі багато притаманного таким діям дипломатичного трьопу (таке вже заняття у політиків), але будуть і дії. Побачимо, буде цікаво.

І ще. Термінологія цієї війни зараз почне радикально змінюватись. Вона вже змінюється, але це тільки початок)) Це дуже важливо. Гаага/Нюрнберг-2 вже готується. І не дарма вчора литовка на Радбезі закликала Україну ухвалити Римський статут.

Але, попри це, війна ще триватиме 1,5 роки… Однак переможця ми вже знаємо.

 

Джерело: Фейсбук автора

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії