Припиніть беззаконня у Дворічанському районі!

Міністру внутрішніх справ України А.Б. Авакову

Скарга на дії та бездіяльність службовців Куп’янського МВ ГУМВС України в Харківській області, що мають ознаки корупційних правопорушень

UntitledШановний Арсен Борисович!
Хочемо звернути Вашу увагу на бездіяльність службовців Куп’янського МВ ГУМВС України в Харківській області. В останні роки цей відділок приковує увагу природоохоронної громадськості, бо в Дворічанському районі, на території, яку обслуговує куп’янська міліція, в прикордонній смузі з Російською Федерацією, знаходиться Національний природний парк “Дворічанський” (заповідний об’єкт загальнодержавного значення, створений для охорони унікальних крейдяних та інших природних комплексів). На території Парку періодично відбуваються порушення, розслідування котрих входить до компетенції органів внутрішніх справ. Ось на них ми і хотіли б звернути Вашу увагу.

1. 27.07.13 на території національного парку «Дворічанський» було виявлено незаконне використання земельної ділянки – вирощування сільськогосподарських культур (соняшнику). Куп’янська міліція відкрила кримінальне провадження № 12013220370002146 за ч. 1 ст. 197- 1 КК України. За результатами розслідування було встановлено, що відповідальна за ці дії громадянка Т. Метелькова, але провадження було закрито в зв’язку з відсутністю складу кримінального правопорушення з приводу недостатньої суми шкоди (відповідно до статті 197-1 КК України мінімальна шкода повинна становити 57.350 грн.). Так, згідно постанови слідчого Куп’янського відділення міліції, шкода, розрахована відповідно до Методики визначення розміру шкоди заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, затвердженої Постановою КМУ від 25 липня 2007 року № 963, завдана нецільовим використанням даної земельної ділянки, склала 24.410 гривень.

Поле з озимою в Дворічанському національному парку у 2014 р.
Поле з озимою в Дворічанському національному парку у 2014 р.

Такий розрахунок в даному випадку не є адекватним, оскільки він зроблений без урахування того, що дана ділянка знаходиться на території природно-заповідного фонду – відповідно до зазначеної методики, шкода від нецільового використання ділянки природно-заповідного фонду площею 25,38 га для виробництва сільгосппродукції становить 129.487,87 грн.
Але навіть 24.410 гривень Т. Метелькова не сплатила – бо сільгоспінспекції для притягнення винних до відповідальності необхідно отримати їх контактні дані. Проте, куп’янський слідчий у своїй постанові жодних відомостей про місце проживання Т. Метелькової не зазначив, а запити сільгоспінспекції проігнорував. Це призвело до подовження порушення – вже навесні 2014 року служба охорони парку знов виявила незаконне розорювання, знов направила матеріали до міліції, і знов без жодного результату. Як нам відомо, повторно міліціянти взялись за цю справу вже по вимозі прокуратури. У підсумку ми маємо: порушення, що триває, особистість порушника Куп’янському МВ ГУМВС відома, в усіх випадках справи були закриті по сумнівним приводам. Загальний термін, який куп’янська міліція розслідує “справу Метелькової” – 1 рік 7 місяців.

2. 28.05.14 на території НПП “Дворічанський” було зафіксовано незаконну порубку дерев. Затриманий на місці громадянин Г. Тараненко (який мав посвідчення мисливського господарства ДП “Бирюк”) зрубав 42 дерева, чим завдав державі збитків на суму 54.000 грн. По цьому факту Куп’янським МВ ГУМВС відкрито кримінальне провадження №12014220370000912 за ст. 246 КК України. Незважаючи на те, що ніяких перепон для ведення слідства не вбачається – порушник затриманий “на гарячому” – до цього часу справа не передана до суду. Загальний термін, який куп’янська міліція розслідує цю справу – 9 місяців.

3. 23.01.15 начальником відділу державної охорони природно-заповідного фонду національного природного парку “Дворічанський” А.І. Кобилєвим та інспектором ІІ категорії А.В. Цапенко було затримано громадянина з нарізною зброєю, поблизу знайдено добуту козулю. А.І. Кобилєв викликав наряд міліції. До його прибуття на місці злочину з’явилося близько 12 громадян, в тому числі – співзасновник мисливського господарства ДП “Бірюк” В. Водяницький та його директор С. Лобач. Вони, використовуючи фізичну силу, забрали труп козулі та завдали А.І. Кобилєву фізичних пошкоджень – зіпсували формений одяг, нанесли травми середньої тяжкості. До приїзду міліції порушник та незаконно добута тварина вже зникли з місця злочину.
Ця справа, вірогідно, здалася куп’янським міліціянтам незначною – чим інакше можна пояснити, що до цього часу вони навіть не взяли пояснення у учасника подій, інспектора А.В. Цапенка? На нашу ж думку, справа про напад на особу, що знаходиться при виконанні службових обов’язків, дуже серйозна! Загальний термін, за який куп’янська міліція розслідує справу про браконьєрство та напад на начальника служби державної охорони національного парку – 1 місяць 10 днів. Беручі до уваги загальну тенденцію, можна із впевненістю очікувати, що вирішення цієї справи доведеться чекати роками.

Пан Водяницький - один з учасників браконьєрського полювання в національному парку 23 січня, 14 лютого знов "випадково" опинився рядом з місцем браконьєрства
Пан Водяницький – один з учасників браконьєрського полювання в національному парку 23 січня, 14 лютого знов “випадково” опинився рядом з місцем браконьєрства

4. 14.02.15 за межами Парку, в лісі Крайній Горіхуватський, служба охорони парку виявила на мисливський вежі чоловіка із нарізною зброєю (магазинною гвинтівкою системи Мосіна), оснащену оптичним пристроєм з можливістю нічного бачення, та модератором пострілу – глушником. Зброя знаходилась у “бойовому” стані, тобто була зарядженою, кришка прицілу була відкрита. Оснащення та поведінка чоловіка вказували на його участь у незаконному полюванні. Оскільки повноваження співробітників СДО не розповсюджуються за межі парку, ним був викликаний наряд міліції (номер реєстрації виклику 144/1044 від 14.02.2015 р.). По його приїзду був складений протокол огляду та встановлено, що вказана особа – єгер ДП “Бірюк” Віталій Олександрович Грищенко. Він пояснив, що в засідці, в темряві, біля годівельного майданчику він займався зйомкою диких тварин, а заряджена рушниця із глушником потрібна йому для захисту від цих самих тварин.
І куп’янські слідчі повірили йому на слово та відпустили, повернувши зброю! Варто згадати, що місце, де відбулася ця подія, знаходиться в прикордонній зоні, до кордону з Російською Федерацією від нього менше 10 км. А тут в темряві з рушницею, глушником, нічним прицілом… Як ми розуміємо, по цьому факту справа взагалі не була відкрита.

5. Останній випадок, на котрий ми хотіли б звернути Вашу увагу, став логічним продовженням відношення Куп’янського міськвідділу до справи з захисту прав та інтересів громадян та держави. Якщо всі вищенаведені випадки можна вважати просто прикладами некомпетентності або службового недбальства, то останній явно має ознаки корупційних дій.
27 лютого 2015 р. директор НПП “Дворічанський” М. Височин, його заступник А. Тупіков, молодший науковий співробітник О. Новіков та водій С. Гришанов здійснювали на території національного парку екскурсійний виїзд з науково-дослідними цілями.

UntitledБлизько 21 години їх автомобіль був заблокований з двох боків автомобілями мисливського підприємства ДП “Бірюк” (УАЗ та джип Toyota Land Cruiser).
За свідченнями учасника подій А. Тупікова: “Використовуючи чисельну перевагу та психологічний тиск, співробітники мисливського господарства відчинили дверцята зі сторони водія та призвели самовільний обшук транспортного засобу. Незважаючи на те, що директор і водій представилися та показали свої посвідчення, при цьому наголосили на тому, що знаходяться при виконанні службових повноважень, єгер ДП “Бірюк” зателефонував до міліції та заявив, що він затримав нетверезих браконьєрів, та попросив прибути наряд.
Наряд міліції прибув приблизно о 22.00 та приступив до огляду місця затримання та опитування присутніх. При цьому, особливо відзначився один з міліціонерів – старший лейтенант, оперуповноважений Ворона Сергій Володимирович.
Одразу після приїзду, для визначення “чи не браконьєрів вони затримали” – міліціянти наказали водію відчинити авто для огляду, але після відчинення дверей С. Ворона разом із єгерем ДП “Бірюк” здійснили не огляд автівки, а обшук – бо перевертали усі речі, в тому числі, самовільно брали речі співробітників (рюкзак на задньому сидінні) та оглядали його вміст. До співробітників Парку С. Ворона поводив себе дуже агресивно, підвищував голос, “тикав”. Поки інші міліціонери опитували водія НПП С. Гришанова та когось з числа представників ДП “Бірюк”, С. Ворона допитувався у директора, що вони робили у лісі вночі і чого вони взагалі сюди приїхали. Директор Парку намагався пояснити оперуповноваженому, що і як, але С. Ворону це пояснення не влаштовувало, тому він перейшов до прямих погроз: “Зараз поїдемо до Куп’янська, там, у КПЗ, ти, – звертаючись до директора! – по-іншому заговориш”.
В той час, коли у директора НПП брали пояснення з ситуації, С. Ворона та В. Водяницький обговорювали купівлю/продаж якоїсь автівки – причому останній обіцяв С. Вороні допомогти. Близько 23.10-23.20 наряд міліції та співробітники Парку вирушили до відділку. Це при тому, що вже було з’ясовано, що ніхто з працівників парку не був п’яний, та не мав при собі нічого що могло би вказувати на якісь противоправні дії.”
На щастя, А. Тупіков встиг повідомити нас по телефону про незаконне затримання. Ми зараз же призвали через соціальні мережі колег та небайдужих телефонувати до відділку з вимогою роз’яснити, за що саме затримали співробітників парку. Це подіяло, тому що у відділку відношення до затриманих різко змінилося. Якщо спочатку, по словах С. Ворони, їх доставили для того щоб “у КПЗ по-іншому заговорити”, то вже близько опівночі черговий відділку роз’яснив одному з телефонувавших, О. Вяткіну, що ніхто нікого не затримував, а співробітники парку самостійно, о 12 годині ночі, приїхали до відділку для того, щоб дати пояснення з приводу, котрого самі не розуміють.

А. Тупіков на порозі дворічанського відділку після незаконного затримання
А. Тупіков на порозі дворічанського відділку після незаконного затримання

Також слід зазначити, що в ході незаконних допитів С. Ворона натякав співробітникам парка, що питання з “бірюками” треба якось вирішувати (напевне, маючи на увазі ігнорування службою охорони парку браконьєрських полювань), а то раптом у лісі вони з ними постріляються (докладніше з цією ситуацією можете ознайомитися тут: http://pechenegy.org.ua/ru/node/1180).
Наразі, нас дуже цікавить майбутнє С. Ворони та всіх міліціонерів, з мовчазної згоди котрих він погрожував, проводив незаконне затримання, допити. Ми вважаємо, що ці люди повинні шукати іншу роботу – їм не місце в міліції України!

Пане міністре! Ми розуміємо, що зараз в країні дуже важка ситуація, та Ваша увага прикована до багатьох подій, але ситуація з Куп’янським МВ ГУМВС України в Харківській області погіршується. Співробітники цього відділку вже перейшли до незаконних затримань та погроз, не вважають чимось протиправним домовлятися про матеріальну вигоду при сторонніх людях, взагалі не розслідують навіть очевидні справи. Що далі – вбивства, бандитизм?

Тому просимо:
1. Провести службове розслідування відносно дій старшого лейтенанта, оперуповноваженого, Ворони Сергія Володимировича та інших міліціонерів, що брали участь в незаконному затриманні 27 лютого 2015 року. В разі підтвердження фактів звільнити всіх цих осіб з органів внутрішніх справ.
2. Дати оцінку веденню досудового слідства по справах що переліченні вище, взяти їх подальше розслідування на особистий контроль.
3. Провести процедуру люстрації співробітників Куп’янського МВ ГУМВС України в Харківській області

З повагою та надією на скоріше вирішення питання,
Голова ради ЕкГ “Печеніги” Сергій Шапаренко
*
____________________

КОНТАКТ:
Олег Вяткін, ЕкГ “Печеніги”: тел. (066) 804-93-48, trolll_eco@ukr.net

Підготовлено ЕкГ “Печеніги”, при використанні матеріалів бюлетеня прохання посилатися на джерело.