Президент СКУ завершив робочий візит до Брюсселю

Президент Світового Конґресу Українців завершив робочий візит до Брюсселю у справі підсилення міжнародної підтримки України
20-22 квітня 2015 р. Президент Світового Конґресу Українців (СКУ) Евген Чолій здійснив робочий візит до Брюсселю, Бельгія, де зустрівся з високопосадовцями Європейського Союзу, НАТО та Бельгії, яка тепер головує в Комітеті Міністрів Ради Європи. Зустрічі були зосереджені на стратегічній підтримці України напередодні саміту “ЄС-Україна” в Україні та Ризького саміту Cхідного партнерства у Латвії.

У ході зустрічей Евген Чолій закликав міжнародне співтовариство до подальших ефективних дій, включаючи запровадження жорсткіших санкцій проти Російської Федерації та надання зброї на захист незалежності і територіальної цілісності України, яка і далі протистоїть невпинній збройній агресії Російської Федерації та зупиняє її просування вглиб Європи.

Президент СКУ наголосив на необхідності об’єднати зусилля міжнародного співтовариства у боротьбі з дезінформацією Російської Федерації, що насамперед пов’язана з її нелегальною анексією Криму, збройною агресією в Україні та атаками на західні принципи і цінності. Він повідомив про інформаційну діяльність СКУ та заявив про готовність до співпраці в цьому питанні з європейськими інституціями та НАТО.

Рівнож Евген Чолій акцентував на проблемі внутрішньо переміщених осіб з Криму та Сходу України, кількість яких уже сягнула понад мільйон, та розповів про досвід гуманітарної підтримки України з боку СКУ, зокрема про проект “Захист патріотів”. У зв’язку з цим Президент СКУ закликав міжнародну спільноту посилити гуманітарну допомогу Україні та запропонував європейським інституціям та НАТО співробітництво з СКУ.

Евген Чолій також закликав міжнародну спільноту ефективно реагувати на порушення людських прав у окупованій Росією Автономній Республіці Крим, які було представлено в розширеному звіті Атлантичної ради США і Дому свободи, та підтримати процес реформ в Україні активним просуванням її євроінтеграції, наданням суттєвої фінансової допомоги, подібної до Плану Маршалла, та запровадженням безвізового режиму для громадян України.

У рамках цього візиту відбулася зустріч Президента СКУ з Патріархом Філаретом, Главою Української Православної Церкви Київського Патріархату, щоб обговорити сучасні події в Україні.

Крім цього, заходами Товариствa українців у Бельгії Евген Чолій мав громадську зустріч, під час якої представив основну діяльність СКУ в захисті України та ознайомився з працею української громади Бельгії. Разом з цим він обговорив пріоритети майбутньої співпраці з головою Товариствa українців у Бельгії Ігорем Хохоляком.

Президента СКУ супроводжувала координатор його зустрічей у Брюсселі Марина Ярошевич.

“Зустрічі були конструктивні, дозволили зміцнити зв’язки для подальшої співпраці СКУ з міжнародним співтовариством та наголосили на важливості посилення підтримки України в її захисті фундаментальних європейських цінностей,” – заявив Президент СКУ Евген Чолій.

Список високопосадовців, з якими зустрівся Президент СКУ:

Брок Елмар, Голова Комітету Європейського Парламенту з закордонних справ.
Вершбоу Александер, Пoсoл, Заступник Генерального секретаря НАТО.
Віґанд Ґуннар, Директор з питань Росії, Східного партнерства, Центральної Азії, регіонального співробітництва та ОБСЄ при Європейській службі зовнішньої діяльності.
Ганн Йоганнес, Комісар з питань Європейської політики сусідства та переговорів з розширення.
Гармс Ребекка, Співголова Групи Зелених/Вільного європейського альянсу та член Європейського Парламенту.
Ґалер Майкл, член Комітету Європейського Парламенту з закордонних справ.
Дефрень Крістін, Президент Сенату Федерального Парламенту Бельгії.
Зуліґ Фабіан, Виконавчий директор та Головний економіст Європейського центру політики.
Келам Тунне, член Комітету Європейського Парламенту з закордонних справ.
Кіонка Рііна, Головний радник із зовнішньополітичних питань Кабінету Президента Європейської Ради.
Малосс Генрі, Президент Європейського економічного та соціального комітету.
Марккула Маркку, Президент Європейського Комітету регіонів.
Пабрiкiс Артіс, член Комітету з питань громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ  Європейського Парламенту.
Пранцкевичус Арнольдас, Радник з питань зовнішньої політики Президента Європейського Парламенту.
Пекстін Марк, Голова Кабінету заступника Прем’єр-міністра, Міністра закордонних справ і зовнішньої торгівлі та європейських справ Бельгії.
Пленковіч Андрей, Голова делегації Європейського Парламенту до Комітету парламентського співробітництва ЄС-Україна.
Помяновський Єжи, Виконавчий директор Європейського фонду підтримки демократії.
Попа Руксандра, Заступник Генерального секретаря з питань політики Парламентської асамблеї НАТО.
Сарюш-Вольський Яцек, Заступник голови Групи Європейської народної партії (Християнські демократи), член делегації Європейського Парламенту до Комітету парламентського співробітництва ЄС-Україна та член Комітету Європейського Парламенту з закордонних справ.
Стіліанідес Крістос, Європейський комісар з питань гуманітарної допомоги та управління в кризових ситуаціях.
Удвін Емма, Заступник голови Комісара з питань Європейської політики сусідства та переговорів з розширення.
Флекенштейн Кнут, Заступник голови Групи Прогресивного альянсу соціалістів та демократів, член Комітету Європейського Парламенту з закордонних справ.
Чарнецький Ришард, Віце-президент Європейського Парламенту.
Шостак Ришард, Дипломатичний радник Президента Європейської комісії.

Світовий Конґрес Українців (СКУ) є міжнародною координаційною надбудовою українських громад у діаспорі, що представляє інтереси понад 20 мільйонів українців. СКУ об’єднує в своєму складі українські організації із 34 країн та підтримує зв’язки з українцями ще 14 країн. Заснований у 1967 р., СКУ був визнаний у 2003 р. неурядовою організацією у Економічній та соціальній раді Організації Об’єднаних Націй зі спеціальним консультативним статусом.
#1 Зліва направо: Архієпископ Євстратій, Й. Ганн, Патріарх Філарет, Митрополит Епіфаній та Е. Чолій
From left: Archbishop Yevstratiy, J. Hahn, Patriarch Filaret, Metropolitan Epifaniy and E. Czolij
#2 Зліва направо: Е. Чолій та Г. Малосс; From left: E. Czolij and H. Malosse

#1 Зліва направо: А. Вершбоу і Е. Чолій; From left: A. Vershbow and E. Czolij
#2 Зліва направо: Е. Чолій та Р. Чарнецький; From left: E. Czolij and R. Czarnecki