«Скриня скарбів», до якої ми підібрали ключі У 31-му «Маршруті №1» – про Данила. Короля Волині та Галича

Нещодавно у Луцьку звершилася фотовиставка «Дня». Це унікальне місто з дивовижними жителями. На відкритті фотовиставки ми побачили, що це – місто, яке читає. Зокрема, «День» та книжки з нашої Бібліотеки. Це люди, які знають свою Історію і охоче розповідають про неї іншим… Але… Водночас наші луцькі читачі щодня ходять вулицею Данила Галицького. А чи задумуються, як правильно вона мала б називатися?..

У попередніх випусках «Маршруту №1» «День» розпочав свою «мандрівку» українським простором свободи. Розповідаючи про різні регіони і міста, креативна команда глянцю намагалася створити своєрідний багатовимірний путівник – у просторі та часі, вздовж горизонтів і вглиб віків. Ми досліджували історичні та сучасні компоненти цього простору, людей, без яких він був би неможливим, особисті історії тих, хто нині його творить. І наш новий «Маршрут №1» є гармонійним продовженням обраного курсу.

З нього ви  дізнаєтеся про «Данила, що створив державу, яку поважали у світі». Історик Олександр Головко розповідає про роль Короля Волині та Галича в українській історії та його порівняння з Олександром Невським. А ще – 10 фактів про Данила Романовича, які має знати кожний українець. Заінтриговані?

«І що важливо, вся ця історія не є конфронтаційною, – Данило Галицький чи Данило Волинський… Ні, він король Волині, Галича і Холма, того періоду, коли була підхоплена слава Київської держави, – пише у своїй традиційній вступній колонці до «Маршруту №1» головний редактор «Дня» Лариса Івшина. –  Зрештою, він повернув собі свій престол у Києві, це ми повинні фіксувати як успіхи, піднесення та досягнення. Звісно, це було помітно і в Європі, бо невипадково Папа Римський коронував Данила… Але головне те, що ми органічно, у сьогоднішній боротьбі за Свободу і Європу, виявили, що у нас велика спадщина. Ми відкрили цю віртуальну «скриню скарбів», кожен може взяти з неї…»

А це далеко не все, що підготувала креативна команда «Дня» для читачів «Маршруту №1» та любителів історії і мандрів. Наприклад, на сторінках глянцю ви знайдете своєрідну екскурсію трьома столицями Короля – Володимиром, Галичем та Холмом. А ще – віртуальну екскурсію у ХІІІ–ХІV століття, коли Волинсько-Галицьке князівство стало політичним та духовним спадкоємцем Київської Русі, її високих мистецьких надбань. Ви дізнаєтесь, які ремесла досягли розквіту за часів правління Данила, у що вдягалися тоді жінки та які прикраси носили.

І, звичайно, наша традиційна інфографіка, десерти королівської кухні від Едуарда Насирова, які ви можете приготувати на своїй кухні, та багато іншої цікавої та корисної інформації.

Запитуйте 31-й «Маршрут №1. Про Данила. Короля Волині та Галича» вже з 24 квітня у кіосках преси або замовляйте на сайті «Дня».

А всі охочі, зокрема представники бізнесу, можуть долучитися до кола наших партнерів і представити себе і свої проекти у наступних «Маршрутах».

Маршрут №1 - обкладинка