Захистити «Совине гніздо»

P03000083476195390

Громадські організації, які піклуються культурною спадщиною Ужгорода, оприлюднили звернення до міських депутатів щодо правового беспрєдєла нелегітимного керівництва міста.

На нйближчу сесію винесено питання приватизації землі під частиною пам’ятки культурної спадщини. Винесно з грубим порушенням законодавства України!
Звернення

Йдеться про так зване «Совине гніздо» (або ж «підвали Ракоці»). Йдеться про Ференца Ракоці, який нібито заклав ці підвали для зберігання бочок з пивом. Будівлю пивоварні було завершено в 1781 році, про що свідчить дата на фасаді. Будівля правила за льох для зберігання продуктів і напоїв, пізніше пивоварню переробили у готель, потім – в училище, ще пізніше – в столярну школу. В міжвоєння, за часів Чехословаччини, в «Совиному гнізді» відкрили винний бар.

В радянську добу будівля набула статусу пам’ятки архитектури державного значення. Втім, вона стояла занедбана, аж поки в 2011 році приміщення розчистили, відкрили дегустаційну залу й там проводять виннийо фестиваль «Закарпатське Божоле», планували відкрити музей. Є європейський ґрант на його подальшу реконструкцію, партнером виступає польське місто Ярослав. грант виділили ще в 2013 році, але роботи не почалися. Там зчинилася якась вовтузня довкола тих майбутніх грошей – за участю влади, звичайно, точніше, певних приватних структур, наближених до влади.

Був скандал, роботи й досі не розпочалися, а тепер от взагалі влада зібралася продати частину дворику “Совиного гнізда”, у приватні руки.

Мова йде про приміщення кафе, що є, так би мовити, прибудовою до історичного комплексу та терасу біля нього. Кафе приватне, але статус землі під ним – невизначений. Неясно, чи була оформлена оренда. А тепер власниця намагається вирішити питання кардинально – приватизувати землю. Яка є власністю міста – й частиною історичної пам’ятки.

І от нa 9 квітня питання виноситься на розгляд міськарди.

“Совине гніздо” у небезпеці!

Тож активісти закликають усіх небайдужих мешканців міста прийти в чистий четвер, о 9-30 під міську раду.

About Кохановська Тетяна 31 Articles
Аналітик ГО ІЦ "Майдан Монітринг", культуролог, фахівець з інформаційної безпеки.