«Гурби-Антонівці» об’єднали країну

Відбулась 13-та найбільша в Україні теренова гра для молоді «Гурби-Антонівці» ім. Володимира Гарматія, організатором якої є Молодіжний Націоналістичний Конгрес. 1-4 травня подія об’єднала 400 хлопців і дівчат зі всієї країни на місці найбільшого бою УПА проти військ НКВС, що на межі Тернопільщини та Рівненщини. Цьогорічна гра зібрала рекордну кількість учасників зі сходу. Перемогу ж здобув курінь «Леви», до якого входили учасники з Львівської, Сумської, Харківської, Одеської, Волинської, Запорізької та Луганської областей.

Всього на грі змагались 2 курені: Леви та Вовки, а динамічності  надавала команда диверсантів. Курені були сформовані за принципом «схід і захід разом», так, щоб представники різних частин країни грали в одній команді. Змагання полягало у захопленні прапора супротивника та «знешкодженні» гравців іншої команди через знімання нарукавної пов’язки-життя. За 4 доби спортивно-патріотичної гри учасники пройшли фізичний та вольовий вишкіл, здобули практичні навички поводження в екстремальних ситуаціях та знайшли друзів і однодумців зі всіх куточків країни.

Особливість цьогорічних «Гурб-Антонівців» – великий відсоток нових гравців, які приїхали на гру вперше. Це пояснюється тим, що багато учасників попередніх ігор сьогодні займаються волонтерською діяльністю та відстоюють незалежність України на Донбасі. Зокрема, на заході в якості гостей були присутні представники волонтерської мережі “Вільні Люди” та бійці Національної Гвардії України. Ще одна родзинка гри  – велика еко-акція, на якій учасники прибрали територію лісів площею 25 кв. км. та зібрали дев’яносто чотири 120-літрових мішки сміття. А перед самими Гурбами молоді люди впорядкували могили бійців УПА та поприбирали біля музею «Штабу УПА Волинь-Південь».

«Частка учасників із Лівобережжя помітно зросла, що не словами, а числами підтверджує гасло «Схід і Захід разом!». Гра з кожним роком набирає все більших  обертів. За три дні у кожному з нас гартуються відвага,  дух побратимства, воля до перемоги та, що найважливіше, людяність у будь-якій ситуації.  Я бачу, що цей захід є справді  потужним психологічним інструментом для виховання нової генерації молодих дієвих патріотів, а це значить, що зусилля, які затрачаються на підготовку та проведення заходу Молодіжним Націоналістичним Конгресом не є даремними і вже дали, дають та даватимуть результати. Я без жодних вагань стверджую, що Гурби-Антонівці – це молодіжний захід, що має майбутнє» – зазначив співорганізатор гри, голова Тернопільського МНК Василь Дубовий.

«Гурби-Антонівці» 2015 року присвячені пам’яті Володимира Гарматія, який багато разів брав участь у грі. Хлопець загинув, захищаючи Україну на сході в липні 2014 року. На офіційному відкритті учасники хвилиною мовчання згадали усіх героїв, загиблих за Незалежність. Крім самої гри учасники відвідали практичні заняття з ПМД та прослухали лекцію про боротьбу УПА, поспілкувалися з ветеранами національно-визвольних змагань Володимиром Чермошенцевим та Олександрою Світою, які брали участь у бою під Гурбами.

«На «Гурби-Антонівці» я поїхав уперше. Адреналін, що пульсує у крові протягом всієї гри, відчуття постійної небезпеки та тяжкі випробування дозволяють відчути себе ніби на  справжньому полі бою і дізнатися, на що ти будеш здатний коли прийде час. Ця гра не лише гартує дух і силу волі, але й вчить працювати у команді і викладатись на повну заради перемоги. Я знайшов багато нових друзів зі всієї України, яким я за 60 годин гри став довіряти більше, ніж друзям, з якими знайомий роками. Безумовно ця гра об’єднує українців» – говорить учасник з Тернополя Олександр Мочула.