Школа Лідерів Змін: У нас багато хороших людей, але у них мало знань, щоб взяти владу і втримати її

Закінчилася друга «Школа лідерів змін» у Бережанах і залишила по собі приємні враження. Красиві історичні місця, закохані в своє місто городяни, насичена, якісна програма навчання, досвідчені, харизматичні тренери. «Мета школи – побудувати з лідерів змін соціальну мережу, створити союзи і партнерства» – говорить Наталія Зубар, одна з координаторів «Школи Лідерів Змін».

Учасники

Найбільша цінність цієї школи – її учасники. Їх активність, наполегливість, жагу до знань, любов до рідного краю і своєї країни підкреслювала переважна більшість тренерів.

Вони знають чого хочуть, розуміють процеси, що відбуваються в суспільстві і бажають дієво на них впливати. Їм не вистачало тільки знань, щоб діяти ефективно і вони прийшли по них. Відбір учасників був напружений, на кожне місце претендувало 5 бажаючих. По закінченні лекцій кожного тренера чекала низка питань. Іноді організатори були змушені їх регламентувати через велику зацікавленість слухачів.

Місце проведення

Цікава друга «Школа лідерів змін» ще й тим, що була вона проведена не традиційно, у великому місті з максимумом зручностей, а в маленькому містечку, в Бережанах Тернопільської обл. Багато учасників школи задавалися питанням, чому саме Бережани? Все стало на свої місця до кінця школи, коли всі ближче познайомилися з містом і його мешканцями, коли дізналися в подробицях проблеми міста, разом подумали про їх вирішення. Стало зрозуміло, що це один із способів для нас пізнати Україну. Довідатися проблеми і таємниці її маленьких містечок. Ми можемо пролити світло на них та показати всій Україні.

Програма навчання та тренерський склад

«У нас багато хороших людей, але у них мало знань, щоб взяти владу і втримати її» – каже Наталя Зубар.

Програма навчання була дуже насиченою і включала в себе майже все, що необхідно громадському активісту. Учасники переймали також міжнародний досвід втілення змін. Серед лекторів були польські тренери та представник місцевої влади з Польщі.

Про соціальний капітал та можливості його збільшення розповів Сергій Кошман. «Вищий рівень соціального капіталу веде до збільшення демократичних нашарувань навколо вас» – ділиться Наталя Зубар.

Галина Усатенко, одна з координаторів «Школи Лідерів Змін» наголосила на тому, що в українських реаліях відсутні поняття оцінки лідера, адже протягом 350 років робилося все, що лідерів в Україні не було. Наше завдання зараз створити ці поняття і дати їм назву.  «Одне з завдань нашого часу – виробити мову, слова, якими можно буде говорити про лідерство, про авторитет – каже Галина Усатенко – адже авторитет, або соціальний капітал, є головним мірилом нашої діяльності». Галина Усатенко та Наталя Зубар провели інтерактивний тренінг про лідерство.

Про те, як правильно себе поводити, щойно заступивши на державну посаду, провів інтерактивний тренінг Збігнев Буяк, один з лідерів польської «Солідарності».

Польский досвідом організації суспільного життя в селі, об’єднання громадян поділилася польський солтіс, представник державної влади на місцевому рівні невеличкого польського селища Майа Вінярська-Чайковська. Майа провела тест, яким вона користується у своєї роботі. Тест допомагає краще зрозуміти свою роль і ролі кожного у твоїй команді.

Гжегож Пехота, директор з розвитку в Gazeta Wyborcza, розповів про необхідність всестороннього аналізу будь-якої проблеми, що перед нами стоїть і ретельного дослідження всіх її складових. Це має пряме відношення до її вирішення. «Зараз в будь-якій ситуації треба робити аналіз, що в ній головне і яка його доля і що другорядне» – каже Гжегож. Після лекції Гжегож провів інтерактивний тренінг на заявлену тему.

Учасники школи вчилися обчислювати ризики власних проектів, познайомилися зі SWOT-аналізом разом з Олегом Грішиним.

Обговорили, що таке громадське об’єднання на місцевому рівні з Віктором Бобиренко. Розглянули шляхи залучення коштів для громадської організації з Олександром Славським. Обговорили, що мусять знати громадські активісти у розмовах із владою з Олександром Солонтаєм. Дізналися, як правильно працювати з інформацією у наш час з Владою Думенко і Наталією Зубар. Послухали лекцію про національну пам’ять і миротворчість від Олександра Зінченка. Дізналися про деякі секрети журналістської діяльності від Юрія Макарова.

Загалом, тренерський склад був вражаючим. Соціальні психологи, миротворці, відомі журналісти України та Польщі, представники місцевої влади і громадських організацій України на Польщі. Харизматичні і досвідчені фахівці своєї справи.

Школу відвідав також мер Бережан Володимир Музичка. Учасники школи, які за 5 днів вже вивідали, побачили на власні очі та обговорили з місцевими мешканцями всі бережанські проблеми, задавали йому актуальні міські питання і вимагали конструктивної відповіді, ледь не з термінами виконання. Врешті, порозуміння знайшлося.

Після школи учасники ділилися отриманим від тренерів зарядом енергії та бажанням діяти. На школі зав’язалися контакти між представниками громадськості різних регіонів, одразу почався обмін досвідом. Це виглядає як перші паростки здійснення заявленої організаторами мети: соціальна мережа почала розбудовуватися.

А організатори планують вже наступну «Школу Лідерів Змін».

Нижче пропонуємо короткі описи основних тезисів деяких лекцій та тренінгів

Общество должно понимать, какие реформы ему нужны и требовать от власти именно их – Гжегож Пехота

Журналисты должны создавать платформу в обществе для решения проблемы – Гжегош Пехота

Чим більше ми використовуємо соціальний капітал, тим більше він зростає – Сергій Кошман

Как сплотить людей в селе. Польский опыт Майи Винярской-Чайковской

Этот день в 1946 году начал историю Европейского Союза (з лекції Олександра Зінченка)

Наталя Ляшенко, ИЦ “Майдан Мониторинг”

11143210_10152812043583148_3125297919160469400_o

Фото Наталія Зубар