Творці сайту “Миротворець” не порушили законодавство України — СБУ

Розміщення персональних даних на сайті “Миротворець” не є порушенням законодавства України, адже користувачі мережі Інтернет надали згоду на поширення персональних даних на сайті “Миротворець”*. Про це УНН повідомила керівник управління взаємодії із засобами масової інформації та громадськістю Олена Гітлянська.

Зокрема, відповідаючи на запитання: “Чи порушує контент сайту „Миротворець“ діюче законодавство України”, у СБУ відповіли, що за даними їх компетентних підрозділів, “на вказаному інтернет-ресурсі розміщуються та накопичується відомості і фото-відео-матеріали, отримані із мережі Інтернет (соціально-орієнтовані та загальнодоступні ресурси), що знаходяться у відкритому доступі, на які фізичними особами вносяться особисті дані”, — йдеться у відповіді на запит.

Також, у СБУ посилаються на рішення Конституційного суд України від 20.01.2012 року № 2-рп/2012, в якому зазначено: “фізичні особи, яких стосується конфіденційна інформація, відповідно до конституційного та законодавчого регулювання права особи на збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації мають право вільно, на власний розсуд визначати порядок ознайомлення з нею інших осіб. Користувачі мережі інтернет своїми діями надали згоду на поширення персональних даних”, — зазначили в СБУ.

На запитання чи буде відкрито кримінальне провадження щодо осіб, причетних до створення та діяльності сайту “Миротворець” після звернення представника Уповноваженого Верховної Ради України, начальника з питань із захисту персональних даних Маркіяна Бема, О.Гітлянська зауважила, що кримінальні провадження за фактом роботи сайту “Миротворець” не реєструвалися.

“Наразі Службою безпеки України розглядається звернення від офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини стосовно функціонування сайту „Миротворець“. У разі виявлення обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення особами, у т.ч. причетними до діяльності сайту „Миротворець“, Службою безпеки вживатимуться відповідні заходи реагування”, — відповіли у СБУ.

Крім того, О.Гітлянська відповідаючи на запитання чи буде СБУ вживати заходи для блокування доступу користувачів на території України до інтернет-ресурсу “Миротворець” на вимогу представника Омбудсмена, відповіла, що СБУ не має права блокувати будь-які сайти.

“Також інформуємо, що на сьогодні в Україні відсутній законодавчо визначений механізм блокування доступу до будь-якого інтернет-ресурсу”, — наголосила вона.

Як повідомляв УНН, представник Уповноваженого Верховної Ради України начальник з питань із захисту персональних даних Маркіян Бем, звернувся до МВС та СБУ із вимогою притягнути до відповідальності осіб, які причетні до розповсюджених особистих даних на сайті “Миротворець”.

У зверненні Омбудсман посилається на статтю 23 Закону України “Про захист персональних даних та вимагає встановити та покарати, осіб, які причетні до незаконного зберігання, використання, розповсюдження на сайті “Миротворець” персональних даних громадян України та заблокувати даний інтернет-ресурс.

Нагадаємо, начальник управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк, коментуючи оприлюднення персональних даних осіб на сайті “Миротворець” наголосив, що засновники сайту “Миротворець” не мають права без вироку суду визнавати осіб винними у скоєні злочинів.

Також нагадаємо, народний депутат від “Народного Фронту” Антон Геращенко зауважив, що сайт “Миротворець” опублікував інформацію про 32 тисячі людей, яких адміністрація ресурсу вважає сепаратистами та російськими і українськими терористами.

Раніше А.Геращенко зазначав, що інформацією з сайту центру “Миротворець” користуються МВС, СБУ, розвідка, прикордонна служба тощо, щоб збирати інформацію для порушення кримінальних проваджень і отримання рішень суду про затримання чи арешт “сепаратистів і терористів”.

Додамо, на сайті “Миротворець” були також розміщені дані про українського журналіста, екс-шеф-редактора газети “Сегодня” Олеся Бузину.

Нагадаємо, ввечері біля власного будинку 16 квітня розстріляли О.Бузину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В.Лутковська пояснила, чому попросила правоохоронців розібратися з сайтом “Миротворець”

 

Джерело

Коментар ПЗ: Строго кажучи, терористи та сепаратисти не надавали згоди на розміщення своїх даних саме на сайті “Миротворець”. Тут пані Олена Гітлянська припустилась помилки, або ж кореспондент УНН невірно передав її тезу. Однак, розмістивши такі дані у соціальних мережах, згідно до правил тих мереж, вони de facto добровільно, з власної волі, зробили свої персональні дані публічними.