“Культура vs пропаганда”: Освіта

10 червня у рамках проекту «Культура vs пропаганда», організованого ГО «Форум видавців» та Фундацією Дарини Жолдак за підтримки FEDORIV Hub, відбудеться дискусія «Освіта». У ній візьмуть участь міністр освіти і науки України СЕРГІЙ КВІТ та поет і видавець ІВАН МАЛКОВИЧ. Модеруватиме захід журналістка ІВАННА КОБЕРНИК.

Реєстрація https://goo.gl/Ec6mqt

Важливість патріотичного виховання, особливо в сучасних умовах, не підлягає сумніву. Як відомо, прем’єр-міністр України доручив профільному міністерству адаптувати в цьому плані навчальні плани, щоб відповісти на виклики інформаційної війни якісним патріотичним вихованням в дошкільній освіті, середній та вищій школі. «Наша зброя – це знання, патріотизм і український дух в кожному дитячому садку, в кожній школі і в кожному вузі», – заявляв глава уряду. Міністерство освіти і науки, виконуючи доручення, розробило Концепцію національно-патріотичного виховання дітей та молоді.

Втім, як вважає міністр освіти і науки України Сергій Квіт, національне-патріотичне виховання є справою не окремих предметів чи окремих вчителів, а всього суспільства. «Маємо в Україні певні групи людей, які ведуться на російську пропаганду, не через те, що вони вважають себе росіянами, а тому, що досі почуваються радянськими людьми. Тому головна мета Міністерства освіти і науки України – виховання вільних, освічених, критично мислячих людей. Нехай ця риса стане відмінною ознакою українського національного характеру», – заявив Сергій Квіт у одному з інтерв’ю.

«У нашій освіті зараз відчинилося невелике вікно українізації. Це час, коли можна наповнити дитячі садки, школи та виші українським духом і зробити це не по-радянському. Але це вікно може неочікувано зачинитися, адже у цьому плані майже нічого не робиться, і це мене дуже хвилює», – говорить Іван Малкович. На його думку, надзвичайно важливо підвищити статус української мови в системі освіти – зокрема, зробити обов’язковим іспит з української мови для всіх, хто прагне здобувати вищу освіту. Це посилить мотивацію до опанування державною мовою на належному рівні.

Чекаємо вас 10 червня о 19.00 у просторі FEDORIV Hub за адресою: Київ, Arena City, вул. Велика Васильківська, 5 (5 поверх).

Звертаємо увагу! Вхідним квитком на захід є дитяча книжка, яка стане внеском у спільний проект Фундації Дарини Жолдак і Форуму видавців – «100000 книг для сільських бібліотек».

Реєстрація обов’язкова:
https://docs.google.com/forms/d/11iDfwLubJCQmTjmFgqgxBDYLNpELFhhI6HkHc5icgLM/viewform

Серед усіх, хто зареєструється і завітає на захід, буде розіграно фірмовий блокнот Форуму видаців. Приз переможець отримає після завершення дискусії.

У рамках проекту «Культура vs пропаганда» вже відбулися низка дискусій.

«Культура vs. Пропаганда» – унікальний проект, створений у співпраці громадської організації «Форум видавців» та благодійного фонду «Фундація Дарини Жолдак» за підтримки FEDORIV Hub.

У сучасному інформаційному просторі ми, як ніколи, відчуваємо прояви різноманітних маніпуляцій і впливів. А як має реагувати на них культура- література, візуальне мистецтво, історія, кінематограф, освіта тощо? Коли мистецтво стає головною зброєю проти пропаганди, а на яких етапах історії воно має активно підтримати пропаганду? Як допомогти суспільству відрізнити правду від брехні за допомогою культурних практик і навичок критичного мислення? Відповіді на ці та багато інших питань шукатимуть спікери проекту.

Інформаційні партнери проекту: 1+1, Українська правда. Життя, Еспресо.tv, Insider, Телекритика, Радіо Свобода, радіо Аристократи, Cultprostir, Громадське радіо, Перший національний.

Інформацію про цей та інші заходи ви знайдете наhttp://bookforum.ua/таhttp://zholdak.org
Довідки:
Юрій Рибачук (прес-секретар проекту) – y.rybachuk@gmail.com
Тел. (050) 145 83 60

Подія у ФБ – ТУТ

22797_469036176585778_5586810157422785955_n