Микола Гнатовський: Лікнеп про “Гаазький трибунал” і що робити аби “Гаага нам допомогла”

У ЗМІ пішла чергова хвиля маячні про “Гаазький трибунал”. У п’ятисотий раз вимушений нагадати:

1. Немає ніякого “Гаазького трибуналу”, є Міжнародний кримінальний суд (МКС). ЗАБУДЬТЕ назву “Гаазький трибунал”, забороніть собі її вживати, будь ласка – принаймні у зв’язку з українськими справами.

2. У Міжнародному кримінальному суді немає позовного провадження, туди неможливо подати позов. ЗАБОРОНІТЬ СОБІ, будь ласка, називати будь-які звернення до МКС позовами.

3. Передати конкретну ситуацію Прокурору з проханням почати розслідування ситуації, у якій могли бути вчинені злочини, щодо яких має юрисдикцію МКС (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини і поки все – щодо злочину агресії юрисдикції не буде щонайменше до 2017 року) може або держава-учасниця Римського статуту МКС, або Рада Безпеки ООН. Прокурор може також почати розслідування proprio motu, тобто за власною ініціативою.

НІХТО більше не може ЗМУСИТИ Прокурора МКС що-небудь розслідувати.

4. Писати листи Прокурору МКС для того, щоб вона з власної ініціативи почала розслідування, може хто завгодно: ви, я, будь-яка громадська організація чи державна установа, навіть, гіпотетично, Європарламент. Що і коли робити з такими зверненнями – виключна прерогатива Прокурора і її Канцелярії. Спочатку Прокурор вивчатиме наявну інформацію, потім прийматиме рішення про доцільність початку розслідування. Якщо це буде зроблено, він потребуватиме санкції Палати попереднього провадження МКС. Тут немає НІЧОГО схожого на ПОЗОВИ.

5. Україна донині не є учасницею Римського статуту. Спочатку робилися декларації про пріоритетність його ратифікації. Потім – безграмотні і некомпетентні твердження про “небезпеку” ратифікації, бо ж Росія “подасть позов”, й інша схожа нісенітниця. Зроблено дві декларації про визнання юрисдикції МКС ad hoc (друга з яких, щодо подій у двох східних областях України, сформульована безграмотно і досі офіційно не визнана МКС). Україно зробила це, не стаючи стороною Римського статуту, а отже без права передавати ситуацію до МКС. Усі українські звернення до Прокурора МКС проходять “по лінії” proprio motu, тобто спочатку Прокурор має вирішити, чи доцільне розслідування, а потім звернутися по дозвіл до Палати попереднього провадження. Якщо ми хочемо хоч чогось досягти у МКС, ми мусимо ставати державою-учасницею Римського статуту.

ЗАЙКЛИКАЙМО ВЛАДУ РАТИФІКУВАТИ РИМСЬКИЙ СТАТУТ!

Микола Гнатовський, к.ю.н., доцент кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Т. Шевченка

Джерело: ФБ автора

Фото

1 Comment

Comments are closed.