Навчальний курс для журналістів з фізичної та цифрової безпеки, висвітлення війни та етичних питань

Джерело

Дедлайн для заявок на участь: понеділок, 15 червня 2015 року, о 17:00

Навчальний курс від Інституту висвітлення війни та миру (Institute for War & Peace Reporting, http://iwpr.net/) для журналістів покликаний підвищити безпеку та покращити професійні навички українських журналістів, які працюють в умовах конфлікту. Ми запрошуємо вас подавати заявки.

Відібрані кандидати візьмуть участь у наступних заходах:

  • Триденний тренінг з роботи у ворожому середовищі. Його проведуть міжнародні приватні консультанти, які спеціалізуються на підтримці ЗМІ у зонах конфлікту. Курс охоплює такі теми, як підготовка до подорожей, оцінка ризиків та управління ними, гарантування особистої безпеки, попередження викрадень, базове життєзабезпечення, екстрена травматологічна допомога та подолання посттравматичного стресу.
  • Триденний тренінг з цифрової безпеки. Його проведе експерт IWPR з цифрової безпеки. Курс охоплює такі теми, як базова безпека, шифрування і проксі програми, використання систем миттєвого обміну повідомленнями та соціальних мереж, безпека мобільного телефону, урядовий нагляд і злами.
  • Чотирьохденний тренінг: висвітлення військових конфліктів та етичних питань, який проводитимуть українські та міжнародній тренери за підтримки керівника проекту IWPR і запрошених доповідачів, з використанням створених у IWPR навчальних програм та інших матеріалів. Тема висвітлення війни включатиме такі аспекти: звідки вести репортаж, розуміння конфлікту, спілкування та інтерв’ю зі сторонами конфлікту, інтерв’ю з жертвами та іншими постраждалими, використання специфічних мовних зворотів, вживання запобіжних заходів, щоб залишатися у безпеці. Секція, присвячена етичним питанням, буде спрямована на об’єктивність, нейтральність і точність, навички написання матеріалів, необхідні для дотримання цих принципів. Також учасники аналізуватимуть приклади оціночних матеріалів, визначатимуть, що таке нейтральна мова і що нею не є; аналізуватимуть приклади неоднозначних термінів, навмисне викривлення фактів; етнічні, мовні та подібні питання.
  • Журналісти, які відвідають всі семінари програми, отримають повний комплект безпеки, який містить бронежилет з написом «Преса», шолом, аптечку з ліками, що підходять для використання у зоні конфлікту в Україні.

Учасники:

Програма запрошує кваліфікованих кандидатів з друкованих ЗМІ, телебачення, радіо, електронних медіа.

Хто може стати учасником тренінгу: журналісти, які працюють зараз і мають добрий попередній досвід роботи, але потребують додаткових навичок, які вони набудуть на тренінгах, для того щоб працювати більш безпечно і створювати більш точні, нейтральні та поглиблені матеріали; та зможуть гарантувати участь у всіх трьох тренінгах курсу. Журналісти повинні хотіти та бути готовими працювати з людьми, які можуть мати відмінні або протилежні до їхніх власних погляди.

Загалом у програмі передбачено місця для близько 20 журналістів. IWPR прагне залучити журналістів рівномірно з усіх регіонів країни, з акцентом на журналістів, які працюють в умовах воєнного конфлікту у східних областях України.

Розклад курсу:

Понеділок, 15 червня 2015, 17:00: останній термін подачі заявок на курс IWPR для журналістів

27 червня – 2 липня 2015 року – Тренінг з роботи у ворожому середовищі/ Тренінг з цифрової безпеки – раунд 1/ 2 *

*20 учасників будуть поділені на дві групи по 10 осіб. В той час, як перша група проходитиме тренінг з роботи у ворожому середовищі, друга – братиме участь у тренінгу з цифрової безпеки. У другому раунді, групи поміняються місцями.

30 липня – 2 серпня 2015 року – Тренінг з висвітлення військових конфліктів та етичних питань

Процес відбору та критерії оцінювання:

Заявки на програму будуть оцінені за такими критеріями:

і) Якість мотиваційного листа та продемонстрований інтерес до тренінгу;

іі) Якість опублікованої роботи;

ііі) Досвід та кваліфікація кандидата;

іv) Рівномірне представлення журналістів, які працюють в різних регіонах України, гендерний баланс учасників.

Всі заявки будуть розглянуті журі, члени якого є представниками IWPR.

Інструкція із подання заявок:

Ви можете знайти форму заявки за лінком: http://bit.ly/1dx9kGY

Поряд з основними особистими даними, в анкету слід внести:

(і) мотиваційний лист, у якому описаний інтерес кандидата до курсу;

(іі) короткий опис досвіду кандидата;

(ііі) зразок раніше опублікованого матеріалу, що свідчить про інтерес кандидата та його журналістську майстерність,

(іv) імена, посади, контактні телефони та імейли двох рекомендодавців з професійного середовища, які можуть підтвердити кваліфікацію кандидата та доцільність його участі у курсі IWPR.

Увага! Не забудьте внести в заявку ваші розміри бронежилету та шолома. Таблицю розмірів можна знайти тут tablicya-rozmrv.doc [34.5 Kb] (завантажень: 47)

Організація тренінгів:

Проведення тренінгів адмініструє ГО «Інститут розвитку регіональної преси», Київ (www.irrp.org.ua). Із запитаннями звертайтеся на адресу irrp.org.ua@gmail.com або за номерами 067 547 22 33, 067 234 42 16.

Участь у тренінгах є безкоштовною. Передбачені кава-паузи та обіди. Учасникам з інших міст пропонується проживання в готелі та передбачена компенсація витрат на проїзд.

Група учасників навчального курсу формується на конкурсних засадах. Організатори повідомлять запрошених учасників про участь не пізніше 19 червня 2015 року.

Про IWPR:

IWPR – це відзначена нагородами некомерційна організація, що займається питаннями міжнародних ЗМІ та прав людини. На даний момент вона представлена в трьох десятках країн у всьому світі і дає право голосу тим, хто втягнений в конфлікт, знаходиться в умовах кризи та змін. IWPR допомагає людям у найскладніших умовах отримувати доступ до інформації, необхідної для позитивних зрушень у їхньому житті – вимагати від уряду підзвітності, конструктивних рішень, зміцнення громадянського суспільства та захисту прав людини. IWPR формує навички та здібності місцевих журналістів, підтримує локальні ЗМІ, співпрацює із громадянським суспільством та урядами для того, щоб інформація мала якомога більший вплив.