Стартував проект з моніторингу використання адмінресурсу та нечесного ведення виборчої кампанії

«Адміністративний ресурс на виборах: знайти і знешкодити!» – під таким гаслом буде реалізовуватись ініціатива Центру «Доброчин» та спілки громадських організацій «Народна Рада Чернігівщини». Діяльність сприятиме проведенню вільних і чесних проміжних виборів народного депутата України в 205-му окрузі в м. Чернігів.

Суть використання адміністративного ресурсу – у втручанні органів влади у виборчий процес на боці окремих кандидатів та політичних партій. Таке втручання формально заборонено законодавством та міжнародними виборчими стандартами, проте воно процвітає на українських виборах всіх рівнів.

Протидіяти адміністративному тиску можливо через цивільний вплив на законодавство; моніторинг виборчого процесу, збирання та оприлюднення інформації про порушення; громадське спостереження в день виборів; тощо.

Діяльність буде здійснюватись по наступним напрямкам:
1) Правовий Центр (юридичні консультації, захист в судах, мобільна група швидкого реагування, група моніторингу).
2) Суспільний Діалог (соціальні мережі – алгоритм дій, щотижневі брифінги).
3) Просвітницька діяльність для формування громадської думки щодо необхідності протидії використанню адміністративного ресурсу на виборах.

Правовий Центр буде документувати випадки використання адміністративного ресурсу та оприлюднювати їх на щотижневих брифінгах.

Звернутись за допомогою або повідомити факти порушення можна по наступним каналам:
• “гаряча лінія” – тел. 67-71- 81; 67-75-75; моб.: (093)790-87-23, (050) 330-14-06 (з 10.00 – 18.00);
• електронна пошта dobrochyn@cn.relc.com та pravo@cn.relc.com;
• сторінки організацій партнерів www.narodcn.in.ua та www.dobrochyn.org.ua, а також в соціальній мережі Facebook http://on.fb.me/1J2uSpt;
• принести матеріали, що підтверджують факт порушення – офіс у Чернігові, вул. Жабинського 13/42 (Пн. – Пт. – 09.00 – 18.00).

Діяльність проходить за підтримки «Міжнародної фундації виборчих систем» IFES.